Skip to main content

Τι προβλέπει για την αγροδιατροφή το καθεστώς του νέου αναπτυξιακού νόμου

Στις διατάξεις του καθεστώτος εντάσσονται επενδυτικά σχέδια 50.000€ και άνω με ανώτατα ποσοστά βάση του αναθεωρημένου Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων.

Δημοσιεύθηκε το καθεστώς «Αγροδιατροφή - Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων - Αλιεία - Υδατοκαλλιέργεια» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022.

Μέσω του συγκεκριμένου καθεστώτος προβλέπεται να ενισχυθούν τα επενδυτικά σχέδια που αφορούν τη δημιουργία, την επέκταση, τον εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής και μεταποίησης γεωργικών προϊόντων.
Τα επενδυτικά σχέδια ενισχύονται με τα κίνητρα της επιχορήγησης για τις μικρές επιχειρήσεις (και τις μεσαίες σε Ροδόπη Έβρο και Ξάνθη), της φορολογικής απαλλαγής, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης για τις λοιπές επιχειρήσεις.

Οι ενισχυόμενες δαπάνες θα αφορούν τις κτηριακές εγκαταστάσεις καθώς και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, την αγορά και εγκατάσταση νέου, σύγχρονου εξοπλισμού, τις τεχνικές και ειδικές εγκαταστάσεις, τα μεταφορικά μέσα της εντασσόμενης μονάδας, την εφαρμογή συστημάτων ελέγχου ποιότητας, το μισθολογικό κόστος νέων θέσεων εργασίας, αποκατάσταση μολυσμένων χώρων, δαπάνες για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων και τις αμοιβές συμβούλων, ενώ για πρώτη φορά εντάσσονται, δαπάνες συμμετοχής ΜΜΕ σε εμπορικές εκθέσεις και δαπάνες για εκπαίδευση προσωπικού.

Στις διατάξεις του καθεστώτος εντάσσονται επενδυτικά σχέδια 50.000€ και άνω με ανώτατα ποσοστά βάση του ακόλουθου αναθεωρημένου Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων που πρόσφατα κυρώθηκε από την Κοινότητα, αλλά και τους περιορισμούς της αριθμ. 92195/27.9.2022 απόφασης για την πρωτογενή γεωργική παραγωγή.

Για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου το ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης ορίζεται για τις μεγάλες επιχειρήσεις στο 55%, για τις μεσαίες επιχειρήσεις στο 65% και για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στο 75%. Το ποσοστό αυτό για την παρούσα πρόσκληση θεωρείται ως το ανώτατο του ΧΠΕ.

Αξίζει να σημειωθεί πως για τα επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται στον Κεντρικό, Βόρειο, και Νότιο Τομέα της Αθήνας θα μπορούν να χορηγηθούν ενισχύσεις για ΜΜΕ με ποσοστό 10% για τις μεσαίες επιχειρήσεις και 20% για τις Μικρές.).
Το ποσοστά ενισχύσεων για τις επιλέξιμες δαπάνες των αρχικών επενδύσεων χορηγούνται με βάση τα ανώτατα όρια εντάσεων του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων ως εξής:

Για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, τα ποσοστά ενισχύσεων για όλα τα είδη κινήτρων, πλην της επιχορήγησης, χορηγούνται στο ανώτατο ποσοστό του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων. Το κίνητρο της επιχορήγησης χορηγείται στο ογδόντα τοις εκατό (80%) του ανώτατου ορίου του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων. Ειδικά για τα επενδυτικά σχέδια των ειδικών κατηγοριών ενισχύσεων, το κίνητρο της επιχορήγησης χορηγείται στο εκατό τοις εκατό (100%) του ανώτατου ορίου ενώ σε κτήρια χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα  χορηγείται στο ενενήντα τοις εκατό (90%)

Για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις τα κίνητρα χορηγούνται στο ογδόντα τοις εκατό (80%) του ανώτατου ορίου του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων. Ειδικά για τα επενδυτικά σχέδια των ειδικών κατηγοριών ενισχύσεων, το κίνητρο της επιχορήγησης χορηγείται στο εκατό τοις εκατό (100%) του ανώτατου ορίου εκτός της περ. γ που χορηγείται στο ενενήντα τοις εκατό (90%).

Ειδικά για τα έργα που εμπίπτουν στην Α.Π. αριθμ. 92195/27.9.2022  (πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ)) το ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης για την υπαγωγή σε καθεστώτα ενισχύσεων του ν. 4887/2022, δεν μπορεί να υπερβεί, κατ’ εφαρμογή των όρων και περιορισμών του άρθρου 14 παράγραφος 12 στοιχεία β, γ και δ του καν. (ΕΕ) αριθ. 702/2014 της Επιτροπής, τα ακόλουθα ποσοστά:

Αυξημένα ποσοστά ενισχύσεων χορηγούνται για τα επενδυτικά σχέδια ειδικών κατηγοριών ενισχύσεων τα οποία :

α. Υλοποιούνται στις ακόλουθες περιοχές::
αα. Ορεινές περιοχές, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση της ΕΛ.ΣΤΑΤ., εκτός των δημοτικών ενοτήτων που συνιστούν μέρος του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας,
αβ. περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση τριάντα (30) χιλιομέτρων από τα σύνορα,
αγ. νησιά με πληθυσμό μικρότερο των τριών χιλιάδων εκατό (3.100) κατοίκων.
αδ. που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής.
β. υλοποιούνται :
βα. σε Βιομηχανικές και Επιχειρηματικές Περιοχές (Β.Ε.ΠΕ.), Επιχειρηματικά Πάρκα (Ε.Π.), εξαιρουμένων των Επιχειρηματικών Πάρκων Ενδιάμεσου Βαθμού Οργάνωσης (Ε.Π.Ε.Β.Ο.), Τεχνολογικά Πάρκα και Θύλακες Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων (Θ.Υ.Κ.Τ.) και σε Οργανωμένους Υποδοχείς Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων (Ο.Υ.Μ.Ε.Δ.) και δεν αφορούν σε εκσυγχρονισμό ή επέκταση υφιστάμενων δομών της ενισχυόμενης επιχείρησης,
ββ. σε κτήρια χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα,
γ. αφορούν σε επαναλειτουργία βιομηχανικών μονάδων, που έχουν παύσει τη λειτουργία τους δύο (2) τουλάχιστον έτη πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής. Η αξία του πάγιου εξοπλισμού της βιομηχανικής μονάδας, η οποία πρόκειται να επαναλειτουργήσει, πρέπει να καλύπτει ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) τουλάχιστον του ενισχυόμενου κόστους του επενδυτικού σχεδίου.

2. α. Για τα επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης, (Περιφερειακές Ενότητες Φλώρινας και Κοζάνης και ο Δήμος της Μεγαλόπολης), τα ποσοστά ενίσχυσης είναι τα ανώτατα του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, ανάλογα το μέγεθος της επιχείρησης και σύμφωνα με τα οριζόμενα είδη ενισχύσεων της παρ. 3 του άρθρου 9.

β. Για τα επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται στις Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς και Γρεβενών και στους Δήμους Τρίπολης, Οιχαλίας και Γορτυνίας, το ποσοστό επιχορήγησης για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ορίζεται στο 90% και για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις το ποσοστό της φορολογικής απαλλαγής στο 90% του ανώτατου ορίου του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων.

3. Στα επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται από μεσαίες επιχειρήσεις στις περιφερειακές ενότητες Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης, παρέχεται και το κίνητρο της επιχορήγησης, σε ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%) για την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και τριάντα τοις εκατό (30% για τις Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης και Ξάνθης, του προβλεπόμενου ποσοστού ενίσχυσης με τα υπολειπόμενα ποσοστά φορολογικής απαλλαγής να διαμορφώνονται σε σαράντα τοις εκατό (40%) και εβδομήντα τοις εκατό (70%) αντίστοιχα.

Ειδικά τα επενδυτικά σχέδια της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής αφορούν αποκλειστικά ΜΜΕ (απ. αριθμ. 92195/27.9.2022 ) και η συνολική ενίσχυση δεν μπορεί να υπερβεί τις 500.000 ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο και ανά επιχείρηση.

Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο που υποβάλλεται από πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις δεν μπορεί να υπερβεί τις πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ (500.000€) στην περίπτωση των επενδυτικών σχεδίων της Πρωτογενούς Γεωργικής Παραγωγής και τα τρία εκατομμύρια ευρώ (3.000.000€) στην περίπτωση των επενδυτικών σχεδίων που παρέχονται ενισχύσεις Περιφερειακού χαρακτήρα, για όλα τα είδη ενισχύσεων, ήτοι της επιχορήγησης ή της φορολογικής απαλλαγής ή της επιδότησης της χρηματοδοτικής μίσθωσης ή της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης. Στην περίπτωση υποβολής επενδυτικού σχεδίου με δύο ενότητες της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής και μεταποίησης γεωργικών προϊόντων (άρθρο 5 παρ. 1, περ. γ και δ) το όριο ανέρχεται στα τρία εκατομμύρια και πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ (3.500.000€).

Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο που υποβάλλεται από μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και παρέχονται ενισχύσεις Περιφερειακού χαρακτήρα (μεταποίηση) δεν μπορεί να υπερβεί:

i) τα τρία εκατομμύρια ευρώ (3.000.000€) για τις ενισχύσεις της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης ή της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, και

ii) τα πέντε εκατομμύρια ευρώ (5.000.000€) για την ενίσχυση της φορολογικής απαλλαγής.

Στην περίπτωση υποβολής επενδυτικού σχεδίου, για τις μεσαίες επιχειρήσεις, με δύο ενότητες της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής και μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, το όριο ανέρχεται στα τρία εκατομμύρια και πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ (3.500.000€) για τα είδη ενισχύσεων της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και στα πέντε εκατομμύρια και πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ (5.500.000€) για το κίνητρο της φορολογικής απαλλαγής.

Επιπλέον των ανωτέρω, το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο που αφορά τις επιλέξιμες δαπάνες εκτός περιφερειακών ενισχύσεων του άρθρου 7 δεν μπορεί να υπερβεί τις:

i. εκατό χιλιάδες ευρώ (100.000€) στην περίπτωση του αυτοτελούς επενδυτικού σχεδίου της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής, προστιθέμενου στο όριο των πεντακοσίων χιλιάδων (500.000,00) ευρώ, και
ii. τις τριακόσιες χιλιάδες (300.000,00) ευρώ, στις λοιπές περιπτώσεις, υπολογιζομένου εντός των άνω ορίων.

Οι υποβολές ξεκινούν την 3η Οκτωβρίου 2022 και θα διαρκέσουν έως την 30η Δεκεμβρίου 2022.