Skip to main content

Timelapse βίντεο από το πέπλο ομίχλης που σκέπασε την Τρίτη τη Θεσσαλονίκη

Την πυκνή ομίχλη που σκέπασε την Τρίτη την πόλη της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια περιορίστηκε στη θάλασσα αποτυπώνει βίντεο του NorthMeteo.

Την εξέλιξη της ομίχλης που σκέπασε σαν πέπλο την Τρίτη τη Θεσσαλονίκη αποτυπώνει timelapse βίντεο από την πανοραμική κάμερα του NorthMeteo στην Πυλαία.

Στο βίντεο διακρίνεται η πυκνή ομίχλη που απλώνεται σε όλη την πόλη, το οποίο, όπως φαίνεται στη συνέχεια, περιορίστηκε μέσα στη θάλασσα.



Νωρίτερα τα ξημερώματα της Τρίτης, ο εναέριος φακός του ΙΝΤΙΜΕ και του Βασίλη Κωνσταντόπουλου απαθανάτισε το παραμυθένιο σκηνικό που διαμόρφωσε η ομίχλη πάνω από την Επανομή:



Πώς δημιουργήθηκε το φαινόμενο

Μετά το πέρας του ιδιαίτερα ισχυρού ψυχρού μετώπου κατά τη διάρκεια της Δευτέρας, η συννεφιά διαλύθηκε και έτσι ο ουρανός κατέστη ανέφελος για αρκετές ώρες το βράδυ. Παράλληλα, η απουσία σημαντικών ανέμων στην περιοχή (πρακτικά άπνοια) σε συνδυασμό με την προϋπάρχουσα υγρασία στο έδαφος λόγω των βροχοπτώσεων, αλλά και την ξαστεριά έθεσαν τις κατάλληλες συνθήκες για την δημιουργία ομίχλης ακτινοβολίας, καθώς το έδαφος τις πρωινές ώρες “αποβάλλει” την θερμότητά του προς το διάστημα.

Παρ’ όλα αυτά, και καθώς η ομίχλη διαλυόταν προς το μεσημέρι, αποκαλύφθηκε ένα δεύτερο πέπλο ομίχλης πάνω από τον Θερμαϊκό. Αυτό δεν μπορεί να δημιουργηθεί με τον μηχανισμό που περιγράφηκε νωρίτερα. Ο πιθανότερος μηχανισμός ομίχλης που προκάλεσε αυτό το φαινόμενο πάνω από τον Θερμαϊκό, όπως αναφέρει το northmeteo.gr, ήταν αυτός που προκαλεί τον θαλάσσιο ατμό. Η ομίχλη πάνω από τον Θερμαϊκό δημιουργήθηκε, καθώς ψυχρός αέρας από την πεδιάδα της Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκε μέσω του ασθενούς επιφανειακού βόρειου-βορειοδυτικού ρεύματος, πάνω από τα θερμότερα νερά του Θερμαϊκού, του οποίου η θερμοκρασία εκτιμάται κοντά στους 17°C αυτές τις μέρες.