Skip to main content

Tην επίσημη έναρξη των δράσεων για την πρώτη Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας έκανε από την Κομοτηνή η Ζαχαράκη

Πρόκειται για μια νέα πρωτοβουλία που θεσμοθέτησε το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, απονέμοντας σε έναν δήμο της χώρας τον τιμητικό αυτόν τίτλο

Την επίσημη έναρξη των δράσεων για τον θεσμό της Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2024 κήρυξε σήμερα το βράδυ από την Κομοτηνή, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.

Η πόλη της Κομοτηνής, τον Δεκέμβριο το 2023 ανακηρύχθηκε σε πρώτη Εθνική Πρώτευσα Νεολαίας για το τρέχον έτος. Πρόκειται για μια νέα πρωτοβουλία που θεσμοθέτησε το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, απονέμοντας σε έναν δήμο της χώρας τον τιμητικό αυτόν τίτλο.

Η έναρξη των εκδηλώσεων έγινε μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, παρουσία πλήθους νέων ανθρώπων, στους οποίους η κ. Ζαχαράκη εξέφρασε την χαρά της που επισκέπτεται την πρώτη Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας για το 2024. 

Υπογράμμισε πως η πόλη της Κομοτηνής κέρδισε επάξια τον τιμητικό αυτό τίτλο χάρη στις πρωτοβουλίες που παρουσίασε και τους ιδιαίτερα ενεργούς και δραστήριους νέους ανθρώπους που διαθέτει. Υποσχέθηκε πως ο θεσμός αυτός θα έχει συνέχεια και διάρκεια και ότι θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα. Εξέφρασε την πεποίθηση πως οι εκδηλώσεις που θα διοργανώσει ο δήμος Κομοτηνής για τους νέους τη φετινή χρονιά θα είναι πολλές και ενδιαφέρουσες. Τέλος, ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια της βραδιάς θα κληρωθούν πεντακόσιες Ευρωπαϊκές Κάρτες Νέων, οι οποίες παρέχουν διάφορες παροχές στους κατόχους τους στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 
«Θεσμό ορόσημο για την πόλη» χαρακτήρισε την Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας ο δήμαρχος Κομοτηνής, Γιάννης Γκαράνης. Τόνισε ότι «με πολύ όρεξη και κέφι, σε συνεργασία με τον Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono που είναι μία κυψέλη συνεργασίας και ένα κύτταρο δημιουργίας, ετοιμάστηκε και υποβλήθηκε ο σχετικός φάκελος υποψηφιότητας, καταθέτοντας ταυτόχρονα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης. Δικαιολογημένα πιστεύω λοιπόν πως η ακριτική Κομοτηνή επιλέχθηκε ως πρώτη Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας». 

«Η δυναμική της Κομοτηνής», υπογράμμισε ο δήμαρχος, «χάρη στην ενεργό και ουσιαστική παρουσία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, αλλά και όλου του μαθητικού και νεανικού πληθυσμού, είναι γνωστή στους ντόπιους, μένει ταυτόχρονα ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη κάθε επισκέπτη. Στους νέους της Κομοτηνής, στους γηγενείς, τους φοιτητές αλλά και τους εργαζόμενους, αξίζει αυτός ο τίτλος. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια σε συνεργασία με όλους τους φορείς που συνδέονται με τη νεολαία, όπως είναι το exagono και το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων, για να γίνουν εκείνες οι παρεμβάσεις που αξίζουν στην τιμητική αυτή ονομασία. Επίσης, όλη αυτή τη χρονιά θα διοργανώσουμε ποίκιλες και πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις και εκδηλώσεις αφιερωμένες στους νέους μας». 
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με μια μεγάλη συναυλία από τον Μιχάλη Stavento και την Ήβη Αδάμου. 
Σημειώνεται ότι στην τελευταία φάση της επιλογής συμμετείχαν και διακρίθηκαν πέντε δήμοι της χώρας, οι δήμοι Θέρμης, Λαρισαίων, Νεάπολης - Συκεών, Ορεστιάδας και Κομοτηνής.

Νωρίτερα το απόγευμα, η κ. Ζαχαράκη ήταν κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση που διοργάνωσε η διοικούσα επιτροπή Εκλογικής Περιφέρειας Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας με θέμα «Η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία», με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. 

Πηγή: ΑΜΠΕ