Skip to main content

Έκτακτη σύσκεψη για την εστίαση με Μητσοτάκη - Ποια μέτρα στήριξης εξετάζονται

Το απόγευμα πρόκειται να ανακοινωθεί ο οδικός χάρτης για την επανεκκίνηση της εστίασης στην χώρα. Ποιες ενισχύσεις θα δώσει η κυβέρνηση.

Την χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης μέσω του ΕΣΠΑ στην εστίαση εξετάζει η κυβέρνηση.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστελία Πελώνη ανέφερε ότι στις 4 το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σύσκεψη για τον κλάδο της εστίασης με τους υπουργούς Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα Ανάπτυξης ‘Αδωνι Γεωργιάδη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη, τους υφυπουργούς στον πρωθυπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο και ‘Ακη Σκέρτσο, τον γ.γ. του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, καθώς και τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργο Καββαθά και μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.

Μετά το τέλος της σύσκεψης θα γίνουν ανακοινώσεις για την εστίαση.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται να δοθεί το ποσό των 10.000 ευρώ στις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιά για την αγορά πρώτων υλών, προκειμένου να καταφέρουν να ανοίξουν στα μέσα Απριλίου, όπως προβλέπεται στον σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Ο κλάδος της εστίασης συμπληρώνει το Σάββατο πέντε συνεχείς μήνες που είναι κλειστός, και μάλιστα σε όλη τη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κλάδος της εστίασης, βάσει των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), έκλεισε το 2020 με απώλειες 2,28 δισ. ευρώ ή με μείωση τζίρου κατά 37,7% σε σύγκριση με το 2019. Η απώλεια δεν φαίνεται τόσο μεγάλη, κάτι που αποδίδεται στο ότι τα στοιχεία βασίζονται στον δηλωθέντα τζίρο και όχι στον πραγματικό.

Από την έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) προκύπτει ότι σε εννέα στις δέκα μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ο μέσος όρος πτώσης του κύκλου εργασιών το 2020 ήταν 51,7%.

Τον Ιανουάριο του 2021, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων εστίασης (με βάση όσες έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων) μειώθηκε κατά 57,2%, στα 53,12 εκατ. ευρώ έναντι 124,22 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2020, μήνα κατά τον οποίο η πανδημία δεν είχε χτυπήσει ακόμη την πόρτα της Ελλάδας.