Skip to main content

Το προ διετίας καμπανάκι καθηγητή του ΑΠΘ για κινδύνους από τζάκια

Όπως είπε τα σωματίδια οδηγούν σε αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, καρδιαγγειακών νοσημάτων ακόμη και προβλημάγων αναπαραγωγής

Αρκετά ερωτήματα γύρω από τους κινδύνους που εγκυμονεί η ευρεία χρήση τζακιών στη χώρα προκάλεσε η επιστολή της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας προς την ελληνική πολιτεία.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Αντικαρκινικής Εταιρείας, η καύση ξύλου εκλύει στο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον μεγάλες ποσότητες  αιωρούμενων σωματιδίων(PM 2,5μm) οι οποίες σύμφωνα με όλες τις μελέτες και τις διαπιστώσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, προκαλούν πολλαπλασιασμό της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου (σε όσους είναι εκτεθειμένοι σε αυτά), αλλά και πληθώρα άλλων ασθενειών.

Πριν από δύο χρόνια ακριβώς, ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στην εκπομπή «Τα Λέμε» του Βεργίνα TV, επισήμανε πως «κρίση άλλαξε το προφίλ της ρύπανσης με την καύση της ξυλείας για θέρμανση στα αστικά κέντρα»κάτι που συμβαίνει όπως επισήμανε και στην Ευρώπη (στο Μιλάνο, στο Παρίσι, στη Φινλανδία).

«Σε μας όμως, όχι μόνο αυξάνονται τα επίπεδα ρύπανσης, αλλά και η σχετική τοξικότητα των συγκεκριμένων σωματιδίων είναι ακόμη μεγαλύτερη από ότι συμβαίνει με τις εκπομπές καυσαερίων από τα αυτοκίνητα», τόνισε.

Όπως εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης, έρευνα σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και άλλες πόλεις αποδεικνύει ότι η ρύπανση από την καύση ξυλείας είναι πιο τοξική κυρίως επειδή η καύση γίνεται συχνά  "ατελώς", δε γίνεται δηλαδή πλήρης καύση. Γι αυτό και "μπουκώνει" το τζάκι, κι έχουμε πολύ καπνό, κάτι που αυξάνει τα επίπεδα ρύπανσης και τοξικότητας.

Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης σοβαρών ασθενειών

Όσοι πάσχουν από άσθμα και βρεθούν σε περιβάλλον όπου καίγονται ξύλα μπορεί άμεσα να αντιμετωπίσουν προβλήματα. Για τον υπόλοιπο πληθυσμό όμως αυτό που είναι σημαντικό όπως επισημαίνει ο κ. Σαρηγιάννης είναι «να μην έχουμε συνεχείς υπερβάσεις  του ανωτάτου ορίου των σωματιδίων, ώστε να έχουμε χρόνϊα έκθεση και σωρευτικά προβλήματα».

Κάτι τέτοιο σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη μακροπρόθεσμα οδηγεί στην αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, καρδιαγγειακών νοσημάτων ακόμη και προβλημάτων αναπαραγωγής.

Δείτε το σχετικό video: