Skip to main content

Το σκεπτικό της απόφασης για άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου - Όλες οι αλλαγές

Το σκεπτικό της Eπιτροπής για το άνοιγμα των σχολείων από τις 10 Ιανουαρίου ανέλυσε η καθηγήτρια παιδιατρικής - Πώς επηρεάζει η Όμικρον τα πρωτόκολλα

Το σκεπτικό της Eπιτροπής για το άνοιγμα των σχολείων από τις 10 Ιανουαρίου παρουσίασε κατά την αποψινή ενημέρωση στο υπουργίο Υγείας, η καθηγήτρια παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου.

Διαβάστε: Οριστικό: Επιστροφή στα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου - Πρεμιέρα με 3 self test

Όπως είπε, η Eπιτροπή λαμβάνοντας υπόψη την μεγάλη εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, κάτι που είναι εμφανές από την έκρηξη των κρουσμάτων και την υψηλή μεταδοτικότητα αυτής της παραλλαγής, συζήτησε τις αλλαγές της επιδημιολογίας, της κλινικής εικόνας της Όμικρον και ανασκόπησε τα δεδομένα από τα κρούσματα σε παιδιά την περίοδο που ήταν ανοιχτά τα σχολεία, από τον Σεπτέμβριο δηλαδή μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Η Eπιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση και θα επανεξετάζει συνεχώς τα δεδομένα, τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου αλλά εκτίμησε ότι «όλα θα πάνε καλά με βάση τα όσα έχουμε δει έως τώρα από τα ανοιχτά σχολεία».

Επισήμανε ότι στην Ελλάδα ήδη ακολουθείται ένα από τα πιο εντατικά και επιτυχημένα πρωτόκολλα διεθνώς, με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου να μην παρατηρηθεί σημαντική διασπορά του κορωνοϊού στα σχολεία.

Μάλιστα, η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι το 84% των κρουσμάτων στα παιδιά εντοπίστηκαν από τα self test τα οποία προσέφεραν σημαντική υπηρεσία καθώς «τα παιδιά αυτά αν και ασυμπτωματικά απομονώθηκαν εγκαίρως από τον χώρο του σχολείου». Όπως προσέθεσε, σε κάθε κρούσμα που εντοπίστηκε στα σχολεία τους τελευταίους 4 μήνες ο μέσος όρος άλλων κρουσμάτων ήταν 1,4.

Η ίδια έκανε ξεκάθαρο ότι τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο χώρο του σχολείου αν φορούν τη μάσκα τους και συνεχίσουν να κάνουν τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο με βάση το πρωτόκολλο. «Αποφασίσαμε να γίνει ένας επιπλέον αυτοδιαγνωστικός έλεγχος (rapid test ) από όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές 48 ώρες πριν ανοίξουν τα σχολεία» ανέφερε.

Μιλώντας για την παραλλαγή Όμικρον, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι πλέον γνωρίζουμε αρκετά περισσότερα που αφορούν την εξαιρετικά μεγάλη μεταδοτικότητα της αλλά και ότι είναι βραχύτερη η επώαση αλλά και η διάρκεια νόσησης, η οποία νόσηση είναι ηπιότερη ιδίως στους εμβολιασμένους που έχουν μικρότερη πιθανότητα να εισαχθούν στο νοσοκομείο. Επίσης, όπως τόνισε, δεν υπάρχει καμία ένδειξη προς το παρόν για σοβαρή νοσηρότητα από την Όμικρον στα παιδιά.

Όπως εξήγησε, όσο διαρκεί η εκρηκτική αύξηση της Όμικρον στη χώρα μας θα αναπροσαρμοστούν τα πρωτόκολλα εφαρμογής και σε εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Όλοι λοιπόν θα κάνουν πλέον 2 αυτοδιαγνωστικά τεστ κάθε εβδομάδα.

Επίσης ο εντατικός καθημερινός έλεγχος εφόσον υπάρχει πλέον κρούσμα στην τάξη, θα αφορά ολόκληρη την τάξη και για πέντε ημέρες θα περιλαμβάνει 5 rapid test για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς και 3 test για εμβολιασμένους μαθητές και καθηγητές.

Το σκεπτικό της Επιτροπής, όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, ήταν η διατήρηση της λειτουργίας των σχολείων, κάτι που συμβαίνει πλέον στις περισσότερες χώρες.

Υπενθυμίζεται, όπως ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με την επιστροφή στα θρανία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και λόγω της μετάλλαξης «Όμικρον», οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν:

1. Ένα επιπλέον self test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων (10-15 Ιανουαρίου 2022). Δηλαδή, συνολικά τρία self test την εβδομάδα τα οποία παρέχονται δωρεάν από τα φαρμακεία.

2. Οι εμβολιασμένοι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πρέπει επίσης να υποβάλλονται από σε δυο self test την εβδομάδα.

3. Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη θα γίνονται εντατικοί έλεγχοι σε όλο το τμήμα. Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα πρέπει, σε αυτή την περίπτωση, να κάνουν πέντε test την εβδομάδα. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να υποβάλλονται σε τρία self test και δυο rapid test. Το ίδιο ισχύει και για τους ανεμβολίαστους καθηγητές.

Παράλληλα, παραμένουν τα ισχύοντα μέτρα, όπως η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα rapid test για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς, αλλά και η αναστολή των εκπαιδευτικών εκδρομών.