Skip to main content

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πότε και πώς θα γίνει η επιστροφή έως 600 ευρώ - Αναλυτικά όλα τα μέτρα

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών τον Ιούνιο θα γίνει η επιστροφή του 60% των επιπλέον επιβαρύνσεων των νοικοκυριών από τις ενεργειακές αυξήσεις

Τον Ιούνιο θα γίνει η επιστροφή του 60% των επιπλέον επιβαρύνσεων των νοικοκυριών από τις ενεργειακές αυξήσεις, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την εξειδίκευση των μέτρων στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

«Η Ελλάδα υφίσταται τις δυσμενείς συνέπειες μίας γεωπολιτικής και ενεργειακής κρίσης, κρίσης που ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και περιορίζει τζίρους επιχειρήσεων και φρενάρουν την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και παρέθεσε τις πέντε τις γραμμές άμυνας και στήριξης που έχει ενεργοποιήσει η κυβέρνηση.

Όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας, οι επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο ενισχύονται σημαντικά και διευρύνονται γενναία. Αυξάνονται οι επιδοτήσεις των υφιστάμενων κατηγοριών καταναλώσεων και επιδοτούνται για για πρώτη φορά και οι καταναλώσεις πάνω από τις 300 κιλοβατώρες της κύριας κατοικίας καθώς και οι καταναλώσεων των υπολοίπων ιδιοκτησιών των νοικοκυριών.

Το κόστος για τις παρεμβάσεις του Μαΐου – Ιουνίου αναμένεται να διαμορφωθεί στα 900 εκατ. ευρώ. Θα καλυφθεί από τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης σε συνδυασμό με το ειδικό τέλος ποσοστού 90% επί των επιπλέον εσόδων στην παραγωγή ενέργειας, το οποίο θα επιβληθεί για την προηγούμενη περίοδο σύμφωνα με το τελικό πόρισμα της ΡΑΕ.

«Αυτά τα αναχώματα είναι σημαντικά αλλά δεν είναι αρκετά. Αντιλαμβανόμαστε τις αυξημένες δυσκολίες των πολιτών» πρόσθεσε τονίζοντας πως η κυβέρνηση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να προσφέρει λύσεις», συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε τα εξής:

Πρώτον: Η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Μάιο και τον Ιούνιο, ενισχύεται σημαντικά και διευρύνεται γενναία. Αυξάνονται οι επιδοτήσεις υφιστάμενων κατηγοριών και καταναλώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και επιδοτούνται για πρώτη φορά και οι καταναλώσεις πάνω από τις 300 κιλοβατώρες της κύριας κατοικίας και των υπολοίπων ιδιοκτησιών των νοικοκυριών. Το κόστος υπολογίζεται στα 900 εκατ. ευρώ.

Δευτερον: Το μήνα Ιούνιο επιδοτείται το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι καταναλωτές και έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάιο του 2022. Αφορά οικιακούς καταναλωτές για χρεώσεις της κύριας κατοικίας τους, που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν εκδοθεί μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος. Η επιδότηση θα κατατεθεί στους λογαριασμούς IBAN που έχουν δηλωθεί. Καλύπτεται το 90% των νοικοκυριών. Δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή. Το κόστος υπολογίζεται στα 280 εκατ. ευρώ.

Τρίτον: Συνεχίζει να επιδοτείται στην πηγή η τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης στο diesel για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο ώστε το όφελος στην τελική τιμή για τον καταναλωτή να συνεχίσει να διαμορφώνεται στα 15 λεπτά το λίτρο. Το κόστος υπολογίζεται στα 45 εκατ. ευρώ.

Τέταρτον: Aπό τον Ιούλιο του 2022 και για ένα έτος ενισχύονται οριζόντια ο μηχανισμός εκπτώσεων στα τιμολόγια ρεύματος ώστε να σταθεροποιηθεί η τιμή λιανικής. Εισάγεται μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στη χονδρική αγορά. Συγχρόνως θα προσαρμόζεται σε μηνιαία βάση το ποσοστό επιδότησης στη λιανική αγορά ενισχύοντας τον παρόντα μηχανισμών εκπτώσεων στα τιμολόγια ώστε οι τιμές μεσοσταθμικά να παραμένουν σταθερές σε συγκεκριμένα επίπεδα. Σκοπός είναι οι τιμές λιανικής να παραμένουν σταθερές σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα ανεξαρτήτου της εξέλιξης της τιμής φυσικού αερίου. Το κόστος της παρέμβασης αναμένεται να διαμορφωθεί σε περίπου 2 δισ. ευρώ το β εξάμηνο του έτους.

Εκτός του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, τις ανακοινώσεις εξιδείκευσης των μέτρων έκαναν, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Την επιδότηση των οικιακών και επαγγελματικών τιμολογίων ρεύματος για τον μήνα Μάιο ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Όπως είπε, η επιδότηση για τον Μάιο αφορά όλες τις κατοικίες ανεξαρτήτως εισοδήματος και αν είναι πρώτη ή δεύτερη κατοικία.

«Στις κύριες κατοικίες για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες απορροφούμε το 86% της αύξησης στο κόστος ηλεκτρισμού και η μέση ενίσχυση θα ανέλθει στα 56,6 ευρώ ανά μήνα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

- Για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες η επιδότηση θα ανέλθει στα 205 ευρώ ανά μεγαβατώρα

- Για 151-300 κιλοβατώρες η επιδότηση θα διαμορφωθεί στα 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα

- Για πάνω από 300 κιλοβατώρες η επιδότηση θα αγγίξει τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα

- Για τις εξοχικές κατοικίες η επιδότηση διαμορφώνεται στα 100 ευρώ

- Για δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου θα διαμορφωθεί στα 215 ευρώ ανά μεγαβατώρα απορροφώντας το 100% της αύξησης.

Για παράδειγμα, οικιακό τιμολόγιο έως 300 κιλοβατώρες τον μήνα χωρίς την επιδότηση θα πλήρωνε 100 ευρώ, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει 43,5 ευρώ.

Αντίστοιχα, για οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 300 κιλοβατώρες χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε 129,2 ευρώ και με επιδότηση θα πληρώσει 63,6 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις η μοναδιαία τιμή επιδότησης διαμορφώνεται στα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για όλα τα αρτοποιεία ενισχύουμε με πρόσθετη επιδότηση 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Συνολική επιδότηση 170 ευρώ επιδοτώντας το 80% της αύξησης για 1.250.000 παροχές επιχειρήσεων. 

Σκυλακάκης: Από 18 έως 600 ευρώ οι αναδρομικές επιστροφές – Αρχές Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα
 
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στην επιστροφή 60% του κόστους ρεύματος λογαριασμών κύριας κατοικίας, οικιακών καταναλωτών για λογαριασμούς κύριας κατοικίας που έχουν εκδοθεί από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 21 Μαΐου 2022. Διευκρίνισε ότι για τη επιστροφή θα μετρήσει η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και όχι η περίοδος κατανάλωσης.
 
Η αναδρομική επιστροφή θα αφορά όσους δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί από το κράτος ή τους παρόχους ενέργειας. Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά με δηλωθέν φορολογικό εισόδημα έως 45.000 ευρώ.
 
Ειδικότερα:
 
Η επιστροφή δίνεται σε όσους είχαν συνολική αύξηση ρεύματος στους 6 μήνες πάνω από 30 ευρώ. Η ελάχιστη επιστροφή είναι 18 ευρώ και η μέγιστη δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ.
 
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης θα είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος στη σχετική πλατφόρμα που θα γίνει για το σκοπό και αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές Ιουνίου.

Δείτε την εξειδίκευση:

Oι παρεμβάσεις της κυβέρνησης προβλέπουν:

Επιστροφή 600 ευρώ στα νοικοκυριά

Η πολιτεία θα επιστρέψει σε κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων αναδρομικά από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022. Το όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ.

Οριζόντια έκπτωση 50% στους λογαριασμούς

Επιπλέον για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καλυφθεί κατά 50% η αύξηση στην κατανάλωση που θα υπερβεί τις 300 KWh. Η κυβέρνηση καταργεί τις εξαιρέσεις ώστε η νέα έκπτωση να καλύψει και τις μη κύριες κατοικίες για το σύνολο της κατανάλωσης.

Πλαφόν στη χονδρεμπορική

Με σαφείς αιχμές για την διστακτικότητα της ΕΕ να ανταποκριθεί στη ανάγκη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής για το ενεργειακό κόστος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε χθες την εθνική πρωτοβουλία κατά της ακρίβειας και την δημιουργία ενός συστήματος που θα βάζει όριο στις τιμές της χονδρεμπορικής.

Μίλησε για ένα μηχανισμό που θα αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στη χώρα και θα έχει διάρκεια 12 μηνών.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα έμμεσο πλαφόν που θα σταθεροποιήσει τις τιμές που φτάνουν στον καταναλωτή και θα κόψει μαχαίρι τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας. Μένει να διευκρινιστεί σήμερα με ποιους όρους θα γίνει αυτή η άσκηση και που θα μπει ο πήχης του πλαφόν, έχοντας μπροστά τους δύσκολους καλοκαιρινούς μήνες με τις μεγάλες
καταναλώσεις ενέργειας.

Φορολόγηση υπερκερδών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν εξαιρεί από το κάδρο των μέτρων τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας. Εν αντιθέσει με τις δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων που όλο το προηγούμενο διάστημα έκαναν λόγο για “μικρό καλάθι” ως προς την επίμαχη πηγή εσόδων, ο Πρωθυπουργός ανέφερε χθες ότι οι εταιρείες θα φορολογηθούν με 90% με βάση το πόρισμα της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τα πρόσθετα συγκυριακά έσοδά τους. Έδωσε μάλιστα μια κοινωνική διάσταση σε αυτό το μηχανισμό λέγοντας ότι είναι χρήματα που θα διατεθούν για να ανακουφίσουν ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. «Γιατί είναι ώρες δράσης της πολιτείας αλλά και ώρες ευθύνης όλων μας» είπε.

Αντικατάσταση κλιματιστικών και ψυγείων

Τα μέτρα κατά της ενεργειακής ακρίβειας συμπληρώνει η κυβέρνηση και με την έναρξη ενός νέου προγράμματος αντικατάστασης συσκευών. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες ότι τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή», που θα χρηματοδοτήσει γενναία την απόσυρση των παλιών, ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων. Προανήγγειλε επίσης ότι από το φθινόπωρο, θα ξεκινήσει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις» σχέδιο που θα επιτρέψει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των κτηρίων.