Skip to main content

Ουκρανικό - Β. Ελλάδα: Φόβοι για ντόμινο στις τουριστικές κρατήσεις από Δ. Ευρώπη-Βαλκάνια

Με κομμένη την ανάσα οι άνθρωποι του τουρισμού παρακολουθούν τις εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία - Τι περιμένουν για το επόμενο διάστημα

Σε κινούμενη άμμο μοιάζει να κινείται ο τουρισμός, με τους ανθρώπους του χώρου να παρακολουθούν τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία με κομμένη ανάσα. Την ίδια ώρα το ξέφρενο ράλι τιμών σε ενέργεια αλλά και σε μια σειρά προϊόντων, ακόμη και αυτών που είναι πρώτης ανάγκης, έχουν στιγματίσει την καθημερινότητα των Ευρωπαίων και όχι μόνον. Αυτό που φοβίζει τους επιχειρηματίες του τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα, μεταξύ των οποίων είναι και περιπτώσεις ξενοδοχείων αλλά και τουριστικων πρακτορείων που έχουν σημαντική εξάρτηση από τις αγορές Ρωσίας και Ουκρανίας, είναι το ντόμινο των επιπτώσεων στην καταναλωτική συμπεριφορά τουριστών που προέρχονται από τη Δυτική Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

Είναι χαρακτηριστικό πως μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία οι κρατήσεις από τα Βαλκάνια, και δη τη Ρουμανία που συνορεύει με την Ουκρανία, έχουν παγώσει, ενώ κρατήσεις από τη Μολδαβία ακυρώθηκαν. Την ίδια ώρα υστέρηση κρατήσεων, έναντι της περιόδου πριν τις πολεμικές συρράξεις, καταγράφονται και από χώρες της δυτικής Ευρώπης. Όπως εξηγεί μιλώντας στη Voria.gr, ο ταμίας της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γιάννης Λασπάς, «η ψυχολογία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον προγραμματισμό διακοπών. Παράλληλα το υψηλό κόστος σε μια σειρά προϊόντων, πέραν της ενέργειας που έχει εκτοξευτεί, δεν ξέρουμε πώς θα επιδράσει τελικά. Αυτή τη στιγμή έχουμε κρατήσεις, που ξεκινούν από τα τέλη Μαΐου, από Αγγλία, Γερμανία, Ολλανδία. Ωστόσο δεν ξέρουμε τι θα γίνει τελικά».

Παρά τη δυσοίωνη κατάσταση που δημιουργείται, δεδομένου πως βρισκόμαστε στα μέσα Μαρτίου, το βέβαιο είναι πως οι προσδοκίες για ακόμα καλύτερη χρονιά από την περσινή επί του παρόντος δεν έχουν διαψευστεί, ωστόσο οι αστερίσκοι πληθαίνουν.

Σύμφωνα με τον κ. Λασπά, όσο πιο σύντομα τελειώσουν οι εχθροπραξίες τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσει ο τουρισμός να βρει ξανά τον βηματισμό του και να αντιστραφεί η αρνητική ψυχολογία.

Η τουριστική κίνηση από Ρωσία-Ουκρανία

Όπως προκύπτει από μελέτη της Alpha Bank, οι αφίξεις από τη Ρωσία και την Ουκρανία αποτελούν χαμηλά ποσοστά επί του συνόλου των τουριστικών αφίξεων στη χώρα μας, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι απώλειες για τον ελληνικό τουρισμό θα είναι περιορισμένες. Αντιθέτως, λαμβάνοντας υπόψη τη θετική σχέση μεταξύ του κατά κεφαλήν ΑΕΠ των κύριων χωρών προέλευσης τουριστών (π.χ. Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία) και της αντίστοιχης εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης στη χώρα μας, η ενδεχόμενη πτώση στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών στις χώρες αυτές, λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις τουριστικές ροές στην Ελλάδα. Τα επίπεδα του πληθωρισμού στην Ευρώπη είναι πρωτοφανή και το ανησυχητικό είναι ότι δεν φαίνεται επί του παρόντος το σημείο καμπής.