Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022
x

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΙΜΕΣ ΕΩΣ 50% ΤΙΜΕΣ ΣΕ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ 25% ΣΕ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

Η Αρχή Ρύθμισης της Αγοράς Ενέργειας ανέφερε πως οι τιμές του ηλεκτρισμού ανέβηκαν περίπου 50% για τα χαμηλότερης ζήτησης νοικοκυριά για το 2022

Τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος από 50% έως 100% για νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξάνει η Τουρκία, ενώ ανέβασε για μια φορά τους μηνιαίους λογαριασμούς φυσικού αερίου, συσσωρεύοντας πιέσεις σε μια οικονομία που βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν πληθωρισμό που καλπάζει.

Σύμφωνα με πληρορφορίες που μεταδίδει το Reuters, η Αρχή Ρύθμισης της Αγοράς Ενέργειας ανέφερε πως οι τιμές του ηλεκτρισμού ανέβηκαν περίπου 50% για τα χαμηλότερης ζήτησης νοικοκυριά για το 2022, ενώ αυξήθηκαν περισσότερο από 100% για υψηλής ζήτησης εμπορικούς χρήστες.

Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 25% για οικιακή χρήση και κατά 50% για βιομηχανική χρήση τον Ιανουάριο, ανέφερε σε ξεχωριστή ανακοίνωση η εταιρεία διανομής BOTAS. Η αύξηση της τιμής είναι 15% για βιομηχανική χρήση παραγωγής ηλεκτρισμού.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία εκτοξεύθηκε πάνω από 21% τον Νοέμβριο και είναι πιθανό να ξεπεράσει το 30% τον Δεκέμβριο, έπειτα από τη μεγάλη υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, της λίρας, τους τελευταίους μήνες που προκλήθηκε από μια σειρά ανορθόδοξων μειώσεων των επιτοκίων.

Ερντογάν: Διατηρήστε τις αποταμιεύσεις σε τουρκική λίρα

Χθες, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε τους πολίτες της Τουρκίας να διατηρήσουν τις αποταμιεύσεις τους σε τουρκική λίρα.

Σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Ερντογάν κάλεσε επίσης τους Τούρκους να μεταφέρουν τα αποθέματά τους σε χρυσό στο τραπεζικό σύστημα.

Διατύπωσε, δε, εκ νέου την ανορθόδοξη άποψή του σύμφωνα με την οποία τα επιτόκια «είναι η αιτία του πληθωρισμού».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι οι πρόσφατες συναλλαγματικές διακυμάνσεις βρίσκονται υπό έλεγχο μετά την κατάρρευση της λίρας κατά τους τελευταίους δύο μήνες.

Economist: Εμμονικός και αποκομμένος ο Ερντογάν

Σημειώνεται πως άρθρο – καταπέλτη για την οικονομική πολιτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία δημοσιεύει στο νέο του τεύχος ο Economist, κάνοντας λόγο για έναν ηγέτη με εμμονές, αποκομμένο από την πραγματικότητα στο πολυτελές παλάτι του, ενώ οι Τούρκοι πολίτες λιμοκτονούν.

Το σφοδρά επικριτικό άρθρο στο βρετανικό περιοδικό για τον Τούρκο πρόεδρο τονίζει ότι στα 19 χρόνια του στην εξουσία είτε ως πρωθυπουργός είτε ως πρόεδρος της χώρας του έχει φυλακίσει χιλιάδες επικριτές και αντιπάλους, όπως κοσμικούς στρατιωτικούς, διαδηλωτές, Κούρδους ακτιβιστές και μέλη του κινήματος του Φετιουλάχ Γκιουλέν.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ