Skip to main content

Τριτοκοσμικές εικόνες στην Καλλικράτεια – Μπάζα, ογκώδη και σκουπίδια στους δρόμους

Ασυνείδητοι πετούν όπου βρουν τουαλέτες, νιπτήρες, πόρτες, παντζούρια, στρώματα - Τραγικές εικόνες για μια τουριστική περιοχή της Χαλκιδικής, ζήτημα δημόσιας υγείας θέτουν οι κάτοικοι

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι στον οικισμό της Άνω Ηλιούπολης στη Νέα Καλλικράτεια, στη Χαλκιδική, από την ανεξέλεγκτη ρίψη μπαζών, ογκωδών και σκουπιδιών. Δρόμοι, στενά και πεζοδρόμια σκεπάζονται από υλικά που προέρχονται από ανακαινίσεις κυρίως εξοχικών κατοικιών. Ασυνείδητοι πετούν όπου βρουν τουαλέτες, καζανάκια, μπανιέρες, νιπτήρες, πόρτες, παράθυρα, παντζούρια, στρώματα, μαξιλάρια με αποτέλεσμα ο οικισμός από τον Μάρτιο και μετά να έχει μετατραπεί σε έναν μεγάλο μπαζότοπο.  

 

Οι εικόνες είναι τρικοσμικές για μια περιοχή όπου συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες τη θερινή σεζόν λόγω της εγγύτητας με τη Θεσσαλονίκη. Τουρίστες οι οποίοι μένουν στα δεκάδες ενοικιαζόμενα δωμάτια αντικρίζουν καθημερινά αυτήν την εικόνα και περπατούν ανάμεσα σε λόφους από μπάζα. Οι κάτοικοι είναι εξοργισμένοι τόσο με αυτούς που δεν σέβονται το περιβάλλον όσο και με την δημοτική αρχή, που όπως λένε τους έχει αφήσει στη μοίρα τους. 

 

Ο κ. Φίλιππος, κάτοικος του οικισμού λέει στη Voria.gr ότι σε όλους τους δρόμους από την περιοχή των «Γεωπονικών», όπου βρίσκονται τα γνωστά beach bar, μέχρι τη Μουδανιών έχουν δημιουργηθεί αυτοσχέδιες χωματέρες καθώς δίπλα στα ογκώδη συσσωρεύονται σκουπίδια με αποτέλεσμα, εκτός από την απαράδεκτη εικόνα για μια τουριστική περιοχή, να εγείρονται θέματα δημόσιας υγείας. «Κάποιοι δρόμοι έχουν σχεδόν κλείσει, δεν μπορείς να περάσεις. Κάποιοι κάνουν στο ξεκίνημα της σεζόν ανακαινίσεις, δεν συνεννοούνται με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου και τα πετούν όπου βρουν. Εκτός του ότι πρόκειται για μια τουριστική περιοχή, είναι θέμα υγείας, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος πυρκαγιάς από τα ξερά κλαδιά» επισημαίνει ο κ. Φίλιππος και συνεχίζει: «Είναι μια τουριστική περιοχή, πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στον ευπρεπισμό της από την Δημοτική Αρχή». 

Η κ. Ξανθίππη είναι συνταξιούχος και έχει χρόνια διαμέρισμα στην οικισμό. Εξοργισμένη κάνει λόγο για τριτοκοσμικές συνθήκες και καταγγέλλει στη Voria.gr ότι από τον Μάιο όποιος κάνει ανακαίνιση αφήνει αυτά που βγάζει στον δρόμο. «Φοβόμαστε για την υγεία μας, δεν μπορούμε να κοιμηθούμε από τη μυρωδιά, φοβόμαστε να βγάλουμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας να παίξουν στους δρόμους. Αυτό που συμβαίνει είναι απαράδεκτο, πληρώνουμε στον Δήμο για την καθαριότητα αλλά εισπράττουμε αδιαφορία. Κάθε ημέρα η κατάσταση επιδεινώνεται. Έχουμε φίλους από τη Γερμανία που έρχονται κάθε καλοκαίρι και αντικρίζουν αυτήν την τριτοκοσμική εικόνα». 

Τι λέει ο δήμος Προποντίδας

Ο Δήμαρχος Προποντίδας Μανώλης Καρράς μιλώντας στη Voria.gr σημειώνει ότι ο Δήμος έχει δώσει μεγάλο βάρος στο να παραμένει καθαρό το παραλιακό κομμάτι όπου καθημερινά δέχεται μεγάλο όγκο επισκεπτών και ειδικά το Σαββατοκύριακα όπου το παραλιακό μέτωπο κατακλύζεται από κόσμο. Σύμφωνα με τον ίδιο, γίνονται προσπάθειες για την απομάκρυνση των ογκωδών, ωστόσο, όπως λέει, θα πρέπει και οι ίδιοι οι πολίτες να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια και ότι να απορρίπτουν ανεξέλεγκτα.