Skip to main content

Τσακαλώτος: Δεν αργούν οι 120 δόσεις - Εκτός όσοι έχουν να πληρώσουν

Ο ΥΠΟΙΚ παραδέχθηκε ότι δεν έχει υποστηριχθεί η μεσαία τάξη ενώ τόνισε πως σκοπεύει να προχωρήσει σε αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ

Δεν θα αργήσει η ρύθμιση για τις 120 δόσεις, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Ράδιο Θεσσαλονίκη, εν όψει της αποψινής εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ στο Ολύμπιον όπου θα μιλήσει ο ίδιος και ο ευρωβουλευτής Στέλιο Κούλογλου.

Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε ότι η ρύθμιση οφειλών σε δόσεις «δεν είναι εντός της σφαίρας της διαπραγμάτευσης, είναι δικό μας θέμα», τονίζοντας, ωστόσο, ότι «οι θεσμοί θα κοιτούν να μην καταστρέψουμε την κουλτούρα πληρωμών».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα κριτήρια ένταξης στη ρύθμιση, ο ίδιος έκανε λόγο για μία ρύθμιση που δεν θα είναι οριζόντια, όπως στο παρελθόν, σημειώνοντας ότι «βάζουμε τον πήχη ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας».

Αναφέρθηκε, δε, σε «ένα έξυπνο σύστημα που θα εντάσσει όσους έχουν πραγματική ανάγκη και που θα αποκλείει τους κακοπληρωτές». «Δεν είναι σωστό να μπαίνουν στη ρύθμιση και αυτοί που έχουν χρήματα, όπως έγινε στο παρελθόν», υποστήριξε.

Είπε, ακόμη, ότι «πρέπει να επιβραβεύσουμε και τους καλοπληρωτές, όσους με πολύ δύσκολες συνθήκες συνέχισαν να πληρώνουν» και πως «πρέπει να γίνει ένα σύστημα που να βοηθά τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που σωρεύθηκαν την περίοδο της κρίσης».

«Έχουμε βγει από το μνημόνιο, υπάρχει επιστροφή στην ανάπτυξη, δεν μειώθηκαν οι συντάξεις, άρα χτίσαμε μία αξιοπιστία και μπορούμε να κάνουμε και άλλα πράγματα», τόνισε μιλώντας σχετικά με τους θεσμούς.

Αφορολόγητο, νόμος Κατσέλη και παραδοχή μη βοήθειας στη μεσαία τάξη

Αναφορικά με τον νέο νόμο Κατσέλη, ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι «θα δουλέψει πολύ σύντομα μόλις ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα». Παραδέχθηκε ότι η διά ζώσης ρύθμιση αργούσε και η μη μείωση των κόκκινων δανείων «είναι κακή για τη ροή νέων δανείων προς την οικονομία».

Για το αφορολόγητο και για το αν θα υπάρξει διαπραγμάτευση ώστε να μην ισχύσει η μείωσή του απάντησε ότι «η θέση μου είναι με αυτή που είχα πέρυσι για τις συντάξεις. Θα θυμάστε ότι πέρυσι όταν με ρώταγαν έλεγα κάθε πράγμα στην ώρα του. Και τελικά δεν μειώθηκαν. Δεν είναι της ώρας αυτό το πράγμα. Η κυβέρνηση σε όλα αυτά διαπραγματεύεται με καλό timing. Δεν θέλω να πω κάτι άλλο. Κάθε πράγμα στο καιρό του».

Σχετικά με τη μείωση της φορολογίας και των εισφορών το επόμενο διάστημα και για τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν βοηθά τη μεσαία τάξη, έδωσε «εν μέρει δίκαιο σε αυτήν την κριτική» και εξήγησε ότι όταν ήταν στο 27% η ανεργία «έπρεπε να βάλεις προτεραιότητες και για εμάς αυτές ήταν η ανθρωπιστική κρίση».

«Τώρα όμως στρεφόμαστε και στα μεσαία στρώματα», είπε αναφερόμενος στον παλαιό νόμο Κατσέλη - Σταθάκη που εισήλθε στα μεσαία εισοδήματα. Το 2019 ήταν για πρώτη φορά επεκτατικός ο προϋπολογισμός, πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Θα συνεχίσουμε σε μία ισορροπία ανάμεσα στο κοινωνικό κράτος και στην αγορά».

«Αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ»

Σε ερώτηση εάν το οικονομικό επιτελεί σκοπεύει να αιτηθεί πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ απάντησε καταφατικά και μίλησε για ένα πολύ ακριβό κομμάτι 3-4 δισ. ευρώ και για μία αναδιάρθρωση που θα προσφέρει δημοσιονομικό χώρο για περισσότερες δαπάνες και μείωση φόρων.

Για τη σύγκριση της αγοράς ομολόγων της Πορτογαλίας με την Ελλάδα είπε ότι δεν μπορεί να γίνει σύγκριση μίας χώρας που βγήκε πριν από τρία χρόνια από το μνημόνιο και της Ελλάδας που βγήκε μόλις το περασμένο καλοκαίρι. Αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της οικονομίας τα τελευταία χρόνια στο πεδίο του ΑΕΠ, του χρέους και άλλων οικονομικών δεικτών, αλλά και σε 35 δισ. ευρώ διαθεσίμων.

«Όσο πιο αργά οι εκλογές τόσο καλύτερο για τον κόσμο»

Ερωτηθείς σχετικά με το πότε θα γίνουν οι εκλογές, είπε «ό,τι αποφασίσει ο πρωθυπουργός», ξεδιπλώνοντας, όμως, τη δική του θέση εκτίμησε ότι για την κυβέρνηση «όσο πιο αργά θα γίνουν τόσο πιο καλά». «Κάθε μήνας που περνάει τα πράγματα για τον κόσμο είναι και θα είναι καλύτερα. Τον Σεπτέμβριο θα υπάρχουν λιγότεροι άνεργοι, περισσότεροι επιχειρήσεις κ.ο.κ.», εξήγησε.

Σε ερώτημα περί «πασοκοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ, ο ΥΠΟΙΚ τάχθηκε υπέρ μίας συμμαχίας της σοσιολδημοκρατίας ανά την Ευρώπη. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα κόμματα πρέπει να χάσουν την ταυτότητά τους», είπε και τάχθηκε  κατά της προοπτικής ο ΣΥΡΙΖΑ «να γίνει ένα κόμμα "σούπα"», αλλά, όπως είπε, είναι «υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων, ειδικά όταν τα πράγματα είναι σοβαρά όπως τώρα ανά την ΕΕ».