Skip to main content

Τσακαλώτος: Δεν φταίει ο Βαρουφάκης για ό,τι έγινε στο A' εξάμηνο 2015

Ο ΥΠΟΙΚ εκτίμησε πως όποιος και αν ήταν σε αυτή τη θέση, οι κυρίαρχες δυνάμεις ήθελαν την ήττα της αριστερής προσέγγισης για το ελληνικό χρέος.

Την άποψή του για τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον τρόπο που ενήργησε ως υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να σχολιάσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος συμμετείχε σε ανοιχτή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Ολύμπιον με θέμα «Οικονομία, ακροδεξιά και Ευρώπη».

Ο τωρινός ΥΠΟΙΚ που δέχθηκε την ερώτηση από το κοινό, στο πλαίσιο του διαδραστικού χαρακτήρα της εκδήλωσης, τόνισε πως τον προκάτοχό του δεν τον έχει κατηγορήσει ποτέ για δύο λόγους.

«Πρώτον, πιστεύω πολύ στη συλλογική ευθύνη» σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε «δεύτερον πιστεύω πως όποιος και αν ήταν υπουργός Οικονομικών, οι κυρίαρχες δυνάμεις ήθελαν την ήττα της αριστερής προσέγγισης για το ελληνικό χρέος κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσία πλήθους κόσμου, τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και ο συνομιλητής του, Στέλιος Κούλογλου, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στάθηκαν στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και στην τακτική που αυτή ακολουθεί για να προσεγγίζει τους πολίτες.

«Εμφανίζονται ως αντισυστημικοί, στην πράξη όμως κάνουν τα αντίθετα» ανέφερε ο ευρωβουλευτής, ο οποίος πρόβαλε ένα βίντεο δείχνοντας τον τρόπο που λειτουργούν ακροδεξιοί πολιτικοί στο Ευρωκοινοβούλιο. «Αν βγάλει κανείς το μίσος στο διαφορετικό, θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι διακηρύξεις της αριστεράς» συμπλήρωσε.



«Η ακροδεξιά και η δεξιά παίζουν με τον εθνικισμό, τον ρατσισμό και τον σεξισμό για να φτιάξουν νέες πλειοψηφίες», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος, επισημαίνοντας ωστόσο πως δεν έχουν λύση για να ξαναφτιάξουν τον κοινωνικό ιστό.

Απαντώντας στο ερώτημα «πού οφείλεται η άνοδος της ακροδεξιάς» ο υπουργός Οικονομικών, πέραν των επιλογών α) της λιτότητας, β) του προσφυγικού, μεταναστευτικού και γ) της ιδεολογίας που τέθηκαν ως επιλογές απάντησης για το κοινό, εκτίμησε πως το ζήτημα είναι σύνθετο και ανάγεται στην ιεράρχηση. «Η επιστροφή τεράστιων ανισοτήτων, και γεωγραφικών και κοινωνικών, έχουν επηρεάσει τις μεσαίες τάξεις».

Εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μεσαίες τάξεις είναι αποτέλεσμα των οικονομικών πολιτικών που υποστηρίζει το κόμμα του. «Υπάρχουν μεσαίες τάξεις που φοβούνται μην πέσουν κι άλλο και επικρατεί η αίσθηση του φόβου που οι δεξιοί πολιτικοί δημιουργούν και οι ακροδεξιοί κεφαλαιοποιούν» πρόσθεσε.

Στην εκδήλωση πραγματοποίησε παρέμβαση ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, ρωτώντας τους ομιλητές «εάν τελικά η άνοδος της ακροδεξιάς οφείλεται στο δημοκρατικό έλλειμμα του ευρωκοινοβουλίου». Απαντώντας, ο κ. Κούλογλου δήλωσε πως είναι σαφές αυτό το έλλειμμα και έκρινε αναγκαία την εφαρμογή ριζικών και θεσμικών μέτρων για τη μεγαλύτερη συμμετοχή των Ευρωπαίων πολιτών στις αποφάσεις. «Αυτό χρειάζεται και συμμαχίες και αλλαγή συσχετισμών» συμπλήρωσε, ενώ σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του επεσήμανε πως μερίδα Ευρωπαίων σοσιαλιστών «είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε συνεργασίες και μερίδα πράσινων να κάνουν συμμαχίες μαζί μας σε ορισμένα θέματα».

Εκτενής διάλογος έγινε και για τον ρόλο της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία καθώς και στην πολιτική σκηνή. «Οι γυναίκες έχουν δύο προκαταλήψεις και δεν το λέω με αρνητικό πρόσημο» σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος και εξήγησε: «Είναι λιγότερο ευάλωτες και αρκετά επιφυλακτικές σε αυταρχικές πολιτικές και δεύτερον έχουν περισσότερο ανοιχτά τα αυτιά τους σε πολιτικές που φτιάχνουν γειτονιές, σχολεία, νοσοκομεία».



Στο σημείο αυτό παρενέβη και η υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία στάθηκε στο γεγονός πως από τους 27 υποψηφίους για τον δημαρχιακό θώκο του δήμου είναι η μόνη γυναίκα, «ενδεικτική ιστορία για το πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή». Υποστήριξε την εφαρμογή μίας πόλης φιλικής προς τις γυναίκες, τονίζοντας πως οι ανάγκες των γυναικών δεν διαφέρουν από αυτές των αντρών, ενώ κατηγόρησε ανθυποψηφίους της, προερχόμενους από τη ΝΔ, οι οποίοι «την ημέρα της γυναίκας στη Θεσσαλονίκη άσκησαν σεξιστικό λόγο».

Τέλος, αναφερόμενος στις επερχόμενες ευρωεκλογές, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως «η μάχη αυτή πρέπει να έχει και ιδεολογική χροιά». «Η Αριστερά κοιτά σε δύο πράγματα» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Πρώτον σε όλες τις δαπάνες καταλαβαίνει πως οι άνθρωποι έχουν πολλές ταυτότητες, όπως φορολογούμενοι, εργαζόμενοι, μητέρες κ.α., και δεύτερον πως με τα μεσαία στρώματα δεν χτίζουμε μόνο την προοδευτική μας συμμαχία, αλλά αλλάζουμε το κράτος για να μην είναι πελατειακό. Η συμμαχία με τα μεσαία στρώματα έχει και φορολογικές μειώσεις και κονωνικό κράτος» κατέληξε.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παρευρέθησαν ο βουλευτής, Τάσος Κουράκης, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος και Γιάννης Αμανατίδης, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Χρήστος Γιαννούλης, ο υποψήφιος δημοτικό σύμβουλος με την παράταξη της Κατερίνας Νοτοπούλου, Φώτης Μπίμπασης, ο πρόεδρος του ΚΘΒΕ, Άρης Στυλιανού και ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Γιάννης Κρεστενίτης.