Skip to main content

Τσογκαρλίδης: Παραλήρημα αλαζονείας από Καϊτεζίδη για την οικονομική κατηφόρα του δήμου

Συνέχει στην κόντρα με τη διοίκηση του δήμου Πυλαίας Χορτιάτη δίνει ο επικεφαλής της παράταξης «ορμή.όραμα.ομάδα»

Την απάντηση της διοίκησης του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη αναφορικά με τον «οικονομικό κατήφορο» που είχε καταγγείλει ο ίδιος πως παρουσιάζεται στον ισολογισμό της χρήσης 2022, σχολιάζει ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «ορμή.όραμα.ομάδα», Πάρης Τσογκαρλίδης.

Διαβάστε σχετικά: Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη: Επικίνδυνη άγνοια Τσογκαρλίδη - Μπερδεύει τις επενδύσεις με τα ελλείμματα

«Η οικονομική κατηφόρα για τον Δήμο είναι δεδομένη και θα μας βρει απέναντι. Άλλωστε δεν είναι ο πρώτος ισολογισμός που είναι ελλειμματικός. Σύμφωνα με τον πρόσφατο ισολογισμό που "περήφανα" και χωρίς ίχνος ντροπής υπερασπίζεται εμφανίζει υπόλοιπο ελλείμματος χρήσης 2022 ύψους 5,8 εκ. € και συνολικό υπόλοιπο (ελλείματος) χρήσεων 21,8εκ €» σημειώνει ο κ. Τσογκαρλίδης, καταγγέλλοντας παράλληλα τη διοίκηση του κ. Καϊτεζίδη πως «καθυστερεί πληρωμές και κρατά ταμείο, που μειώνεται χρόνο με τον χρόνο, για να καλύπτει την οικονομική ανεπάρκεια της πολιτικής της».

Παράλληλα, ο επικεφαλής της αντιπολιτευτικής παράταξης παραθέτει, όπως αναφέρει, πίνακα «αποκλίσεων των δαπανών από τις εκθέσεις οικονομικής επιτροπής (σημείο 4. Ανάλυση των Εξόδων) που ο ίδιος υπογράφει και αποδεικνύουν ότι μεγάλο μέρος των ζημιών δεν προήλθαν από τις αποσβέσεις παγίων».

«Να ξεκινήσει να μειώνει δαπάνες, όπως άλλωστε τον προτρέπει και η έκθεση της Οικονομικής Επιτροπής, γιατί ο κίνδυνος να παραδώσει «καμένη γη» είναι πλέον υπαρκτός» καταλήγει ο κ. Τσογκαρλίδης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πάρη Τσογκαρλίδη:

Με αφορμή το αφήγημα οικονομικής άγνοιας του Δημάρχου Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, σχετικά με την κακή οικονομική κατάσταση του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη όπως αυτή εμφανίζεται στην έγκριση του ισολογισμού της χρήσης 2022 του δήμου επισημαίνουμε τα εξής:

Η οικονομική κατηφόρα για τον Δήμο είναι δεδομένη και θα μας βρει απέναντι. Άλλωστε δεν είναι ο πρώτος ισολογισμός που είναι ελλειμματικός. Σύμφωνα με τον πρόσφατο ισολογισμό που «περήφανα» και χωρίς ίχνος ντροπής υπερασπίζεται εμφανίζει υπόλοιπο ελλείμματος χρήσης 2022 ύψους 5,8 εκ. € και συνολικό υπόλοιπο (ελλείματος) χρήσεων 21,8εκ €.

Η διοίκηση Καϊτεζίδη αδιαφορεί για τα οικονομικά του Δήμου, καθυστερεί πληρωμές και κρατά ταμείο, που μειώνεται χρόνο με τον χρόνο, για να καλύπτει την οικονομική ανεπάρκεια της πολιτικής της. Πολιτική της φωτογραφίας και της επικοινωνίας με κανένα αναπτυξιακό πρόσημο και με στασιμότητα στην εικόνα των παραδοσιακών οικισμών μας και στην ανάπτυξη του τόπου. Δεν είναι τυχαίο που το Πανόραμα και η Πυλαία από προάστια της Θεσσαλονίκης έχουν γίνει προάστια της Θέρμης. Το δε Ρετζίκι του Δήμου Νεάπολης Συκεών είναι ένας τόπος για να ζεις και να ανοίγεις επιχείρηση ενώ οι αγαπημένοι οικισμοί του Ασβεστοχωρίου, του Χορτιάτη, της Εξοχής και του Φιλύρου έχουν μείνει στάσιμοι στα χρόνια που περνούν και εμφανίζουν εικόνα εγκατάλειψης.

Και επειδή προφανώς ο Δήμαρχος και συνάδελφος στο Δημοτικό Συμβούλιο μοιάζει να μην γνωρίζει από οικονομικά παραθέτω πίνακα αποκλίσεων των δαπανών από τις εκθέσεις οικονομικής επιτροπής (σημείο 4. Ανάλυση των Εξόδων) που ο ίδιος υπογράφει και αποδεικνύουν ότι μεγάλο μέρος των ζημιών δεν προήλθαν από τις αποσβέσεις παγίων:

Περιγραφή εξόδου

Χρήση 2022

Χρήση 2021

Αμοιβές αιρετών αρχόντων και τρίτων

1.909.306,48€

1.511.740,42€

Παροχές τρίτων

6.773.520,64€

5.760.874,95€

Διάφορα Έξοδα

3.718.834,32€

3.308.594,77€

Τόκοι και συναφή έξοδα

120.563,01€

77.714,49€

Παροχές-χορηγίες-Επιχορηγήσεις-Επιδοτήσεις-Δωρέες

873.574,94€

716.975,76€

Έκτακτα και ανόργανα έξοδα και έκτακτες ζημιές

101.776,75€

22.121,10€

Αποσβέσεις παγίων ενσωμ. Στο λειτουργικό κόστος

8.752.225,06€

4.885.440,70€

Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά της οικονομικής πολιτικής του Δημάρχου που με αυξημένα λειτουργικά έσοδα κυρίως από τα δημοτικά τέλη (τα ακριβότερα σε σχέση με γειτονικούς δήμους) ζημίωσε το 2022 με πάνω από  2εκ € από τις αυξημένες δαπάνες.

Στη δε επίκληση ότι ο Δήμος θα εξοικονομεί περίπου 700.000 ευρώ ετησίως από τους λογαριασμούς του από το ακριβό έργο της αντικατάστασης των συμβατικών λαμπτήρων με νέας τεχνολογίας LED, αποκρύπτει το κόστος της επαχθούς δανειοδότησης, που θα εμφανιστεί από τη χρήση του 2023,  για προεκλογικές ασφαλτοστρώσεις που δεν ολοκλήρωσε και που θα πληρώνουμε για δέκα χρόνια. Τόκοι και κεφάλαιο που αγγίζουν τα 500.000 ευρώ ανά έτος.

Στο παραλήρημα αλαζονείας και «ξεπεσμού» του που αποτυπώνεται στην αναφορά του: «…οι αποζημιώσεις λόγω απαλλοτριώσεων καλύπτονται με εισφορά σε γη και χρήμα των υπόχρεων από τις επεκτάσεις των πολεοδομικών σχεδίων. Μόνο ένας άσχετος με την αυτοδιοίκηση θα επικαλούνταν ζημία από τις επεκτάσεις πολεοδομικών σχεδίων, οι οποίες μόνο οφέλη φέρνουν στον Δήμο….» τον ενημερώνω, αν δεν το γνωρίζει τόσα χρόνια Δήμαρχος, ότι άλλο τα οφέλη άλλο η υποχρέωση καταβολής  αποζημιώσεων μετά από αγωγές δημοτών.

Του θυμίζω επίσης ότι η μόνη πολεοδομική μελέτη που τρέχει σήμερα στην Πυλαία, η οποία σημειώνω ότι έχει νέο ΓΠΣ από το 2017, είναι στην πολεοδομική ενότητα 15 στο παραλιακό μέτωπο της Πυλαίας. Μελέτη που δημοπρατήθηκε το 2019 όταν είχα την αρμοδιότητα της Αντιδημαρχίας. Οι δε υποχρεώσεις του Δήμου για αποζημιώσεις στους πολίτες είναι υποχρεώσεις σε χρήμα που θέλουν οικονομικό προγραμματισμό και πολιτική ξένη στον συγκεκριμένο Δήμαρχο. Δεν είναι τυχαίο ότι στα χρόνια διοίκησης Καϊτεζίδη χάθηκαν χώροι πρασίνου και σχολείων καθώς δεν είχαμε τα ποσά για να πληρώσουμε τις αγωγές αποζημίωσης των πολιτών που δικαστικά διεκδίκησαν το αυτονόητο.

Στα 25 χρόνια που επαγγέλλομαι στον χώρο των επενδύσεων οι ισολογισμοί που πέρασαν από τα χέρια μου είναι ουκ ολίγοι. Ο συνάδελφος στο Δημοτικό Συμβούλιο ένα τέταρτο του αιώνα τι ακριβώς επαγγέλλεται; Αν ήταν ο Δήμος το σπίτι του ή η δουλειά του με πόση ευκολία θα ζημίωνε τα οικονομικά του;

Να ξεκινήσει να μειώνει δαπάνες, όπως άλλωστε τον προτρέπει και η έκθεση της Οικονομικής Επιτροπής, γιατί ο κίνδυνος να παραδώσει «καμένη γη» είναι πλέον υπαρκτός. Θα του πρότεινα να ξεκινήσει με τη μείωση ή ακόμη καλύτερα την κατάργηση των απευθείας αναθέσεων εργασίας σε εξωτερικούς δικηγόρους για υποθέσεις του Δήμου καθώς ο Δήμος έχει στην μισθοδοσία του τέσσερεις έμπειρους δικηγόρους στον αριθμό και ειδικό τμήμα. Άλλωστε είναι και ο ίδιος δικηγόρος εκτός αν πλέον δηλώνει επάγγελμα Δήμαρχος.