Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022
x

ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΝΕΔΕΙΞΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών μίλησε για το αίτημα επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα και για την κατάσταση στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας

«Το κυρίαρχο ζήτημα και το αίτημα είναι η επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στο ρ/σ «Παραπολιτικά90.1».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι οι επαφές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο, «έπειτα από σιγή ετών», ήταν πολύ εντυπωσιακές και έγιναν όχι με μια πολεμική διάθεση, αλλά με στόχο την ανάδειξη της ιστορικής αναγκαιότητας για την επανένωση των Γλυπτών, όπως ζητά και η πρόσφατη απόφαση της UNESCO, η οποία ήλθε έπειτα από πολύ μεγάλη προσπάθεια.

Σχετικά με τη στρατηγική συμφωνία με τη Μ. Βρετανία, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πως δείχνει ότι «δεν χαλαρώνει το ενδιαφέρον των Βρετανών στην περιοχή σε μία περίοδο που η Μ. Βρετανία αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Επιπλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο, ως εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο, ενδιαφέρεται για την ισχύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν έχει χαλαρώσει το ενδιαφέρον του για την επίλυση του Κυπριακού, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση. Συμπλήρωσε, ακόμα, όπως σημειώνεται, πως γίνονται συντονισμένες ενέργειες από το υπουργείο Εξωτερικών για την καταγραφή των Ελλήνων που ζουν στη Βρετανία, προκειμένου να μπορούν να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές.

Μιλώντας για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος από τη Λευκορωσία, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η διαμόρφωση ενός ενιαίου συστήματος μετανάστευσης και ασύλου παραμένει ζητούμενο, με αποτέλεσμα κάποιοι να νομίζουν ότι η Ευρώπη μπορεί να καμφθεί από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές πιέσεις.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων, επισήμανε ότι η καθυστέρηση να δοθεί ευρωπαϊκή προοπτική σε χώρες που είναι πιο ώριμες για ένταξη, όπως η Σερβία και το Μαυροβούνιο αλλά και η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία, «τελικά οδηγεί στο να υπάρχουν φυγόκεντρες δυνάμεις και παλιννόστηση εθνικιστικών διεκδικήσεων». Υπογράμμισε πως η Ελλάδα παίζει ένα σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή και ότι το ζήτημα της διεύρυνσης θα συζητηθεί στα επόμενα Ευρωπαϊκά Συμβούλια.

Τέλος, αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα, στην οποία θα βρεθεί και ο ίδιος τις επόμενες ημέρες, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση ασκεί μία ενεργητική εξωτερική πολιτική σε όλα τα μέτωπα εντός και εκτός ΕΕ.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ