Skip to main content

Βάση ελικοπτέρου διάσωσης στους πρόποδες του Ολύμπου ζητούν οι Πυροσβέστες

«Πρέπει να αλλάξει η ορεινή διάσωση» - Κίνδυνοι για τη ζωή του τραυματία οι πολύωρες προσπάθειες προσέγγισης και μεταφοράς.

Το απόγευμα της 6ης Σεπτεμβρίου η Πυροσβεστική Υπηρεσία ειδοποιήθηκε για τη μεταφορά ενός τραυματισμένου ηλικιωμένου ατόμου από το «Καταφύγιο Ζολώτα» στον Όλυμπο. Ο ηλικιωμένος άντρας, που ήταν μέλος ενός γκρουπ από την Κροατία, είχε τραυματιστεί στα κάτω άκρα μετά από πτώση κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας.

Η προσέγγιση και η μεταφορά του έγινε από ορειβατικές ομάδες των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κατερίνης και Λιτοχώρου και της ορειβατικής ομάδας Έρευνας και Διάσωσης της 2ης ΕΜΑΚ. Συνολικά 27 άτομα και πέντε οχήματα κινητοποιήθηκαν και μετά από 15 ώρες σκληρής πεζοπορίας μετέφεραν τον τραυματία στη θέση «Πριόνια» όπου και τον παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Αυτό είναι ένα από δεκάδες πολύωρα περιστατικά διάσωσης και μεταφοράς που καλούνται κάθε χρόνο να αντιμετωπίσουν οι δυνάμεις της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής στο βουνό των Θεών τα οποία όπως επισημαίνουν οι Πυροσβέστες ελλοχεύουν κινδύνους για την υγεία των τραυματιών, ενώ ταυτόχρονα καταπονούνται σκληρά οι ίδιοι.

Μιλώντας στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννης Ιωαννίδης, τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει η διαχείριση της διάσωσης και μεταφοράς και να γίνει όμοια με τα πρότυπα που ακολουθούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή να στηρίζεται στα εναέρια πτητικά μέσα, στα ελικόπτερα.

«Είναι αδιανόητο να καταπονούνται 25 πυροσβέστες να μεταφέρουν έναν άνθρωπο που είναι πάνω 110 κιλά με σπασμένο πόδι και δεν μπορεί να πετάξει ένα ελικόπτερο για να τον κατεβάσει από τον Όλυμπο. Στο συγκεκριμένο περιστατικό είχαμε ξεκινήσει από το απόγευμα και τον κατεβάσαμε την άλλη μέρα το πρωί. Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Και να σκεφτείτε ότι ο συγκεκριμένος τραυματίας ήταν στο καταφύγιο Ζολώτα που στα 15 λεπτά από εκεί υπάρχει ελικοδρόμιο» είπε ο κ. Ιωαννίδης προσθέτοντας ότι στο θέμα της ορεινής διάσωσης «πάσχουμε πολύ».

Μάλιστα, οι Πυροσβέστες ζητούν να δημιουργηθεί βάση ελικοπτέρου στους πρόποδες του Ολύμπου και να υπάρχει σε ετοιμότητα ελικόπτερο με πλήρωμα διάσωσης.

«Να δημιουργηθεί μια βάση ελικοπτέρου στους πρόποδες του Ολύμπου -στο γνωστό βουνό της Ελλάδος- με ένα πλήρωμα που μπορεί να απαρτίζεται και από πυροσβέστες, μια ομάδα 10-12 ατόμων που θα αλλάζουν μεταξύ τους ανά 24ωρο και θα πηγαίνουν γρήγορα σε οποιοδήποτε σημείο είναι το περιστατικό» είπε προσθέτοντας ότι παράλληλα θα πρέπει να γίνουν ελικοδρόμια πάνω στο βουνό και «οι πυροσβέστες θα μπορούν να μεταφέρουν τον τραυματία σε ένα από αυτά ανάλογα με το σημείο που σημειώθηκε το συμβάν και να γίνεται η παραλαβή από το ελικόπτερο».

Ο κ. Ιωαννίδης επισημαίνει ότι κάθε χρόνο στον Όλυμπο ανεβαίνουν πάνω από 120.000 άτομα και προσθέτει πως «αν χρειαστεί μπορεί ο καθένας από αυτούς να δίνει 2-3 ευρώ και ας αξιοποιήσει το δημόσιο αυτά τα χρήματα για την καθημερινή παρουσία του ελικοπτέρου στους πρόποδες του βουνού».

Τα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ έρχονται από Ελευσίνα

Η μεταφορά τραυματία από τον Όλυμπο σήμερα εξαρτάται από μια σειρά παράγοντες. Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Βορείου Ελλάδος συμμετέχει από την πρώτη στιγμή που γίνεται η αναφορά για διάσωση τραυματία και συντονίζει το ΕΚΑΒ αλλά και άλλες υπηρεσίες εάν χρειαστεί ενώ την ίδια ώρα όπως είπε στη voria.gr η διευθύντρια του, Τζίνα Λεπτοκαρίδου, το Κέντρο επιτελεί ένα πολυεπίπεδο έργο που ξεκινά από τις συμβουλές που δίνονται για πρώτες βοήθειες στον συνοδό του τραυματία έως την αποστολή του ασθενοφόρου που θα παραλάβει τον τραυματία και το νοσοκομείο που θα τον υποδεχτεί.

Η έλευση ελικοπτέρου εφόσον η κατάσταση του τραυματία το απαιτεί θα γίνει όπως είπε από τη βάση του ΕΚΑΒ στην Ελευσίνα ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το στρατό Super Puma που μπορεί να έρθει από τη Λήμνο. «Θα ήταν ευχής έργο να υπήρχε ελικόπτερο και έτσι να γίνεται η μεταφορά του τραυματία από τον Όλυμπο ή από το βουνό της Σαμοθράκης ή από αλλού» είπε η κ. Λεπτοκαρίδου.