Skip to main content

Βούτσης από Θεσσαλονίκη: Ιστορική για τη χώρα η αποστολή στα Σκόπια

Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε εκτενώς στη Συμφωνία των Πρεσπών σε εκδήλωση για τη συνταγματική αναθεώρηση στη Θεσσαλονίκη.

Είναι σημαντικό για την συνταγματική αναθεώρηση στην επόμενη Βουλή να έχουν και πάλι πλειοψηφία οι προοδευτικές δυνάμεις ώστε το περιεχόμενο της αναθεώρησης να κινηθεί στην κατεύθυνση που έχει χαράξει η σημερινή πλειοψηφία. Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας απόψε στην εκδήλωση την οποία διοργάνωσαν οι νομαρχιακές επιτροπής Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα «Συνταγματική Αναθεώρηση: Ενίσχυση της Δημοκρατίας», στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου.  

Θέτοντας το πολιτικό πλαίσιο της αναθεωρητικής διαδικασίας ο κ. Βούτσης τόνισε ότι «έχει σημασία πώς θα διαμορφωθεί ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων από τις εκλογές», υπογραμμίζοντας πως «θα πρέπει να εργαστούμε όλοι ώστε μετά τις επόμενες εκλογές να υπάρξει τέτοια πλειοψηφία που να μπορεί να θωρακίσει το περιεχόμενο της αναθεώρησης όπως την προτείνει η σημερινή πλειοψηφία».

Ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι η υπόθεση της συνταγματικής αναθεώρησης ήταν ένα χρέος. «Θα ήταν ατόπημα να μην είχαμε επιχειρήσει τη συνταγματική αναθεώρηση στο όνομα του κινδύνου μια άλλη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή να δώσει μια άλλη, νεοφιλελεύθερη σφραγίδα στη συνταγματική αναθεώρηση».

Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε και στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών λέγοντας ότι «σήμερα ήταν μια ακόμη ιστορική μέρα για τη χώρα. Ο πρωθυπουργός, υπουργοί και επιχειρηματίες βρέθηκαν στη γειτονική χώρα και συζήτησαν για τις προοπτικές των Βαλκανίων, για την πρόοδο της περιοχής. Αυτή είναι η άλλη εικόνα, η εικόνα μιας χώρας που βρίσκεται στην πιο δύσκολη φάση της, που υπέστη τους αυστηρούς κανόνες της λιτότητας, αλλά αυτή η χώρα τα τελευταία χρόνια ανέλαβε μεγάλες πρωτοβουλίες όπως ήταν αυτή της συμφωνίας των Πρεσπών». Ο πρόεδρος της Βουλής άφησε αιχμές κατά της Νέας Δημοκρατίας αναφέροντας πως «η εμμονή από ορισμένες πλευρές να υποθάλπουν τις κραυγές περί προδοσίας είναι επικίνδυνο παιχνίδι. Είναι εγκληματικό λάθος η συνέχιση της υποκρισίας και της αφωνίας πάνω σ’ αυτό το ζήτημα». Αναφέρθηκε επίσης σε βουλευτή Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας που λέει ότι «αυτοί δώσανε μέσα σε μια νύχτα όνομα, εθνικότητα και γλώσσα». Τέλος, άφησε αιχμές και κατά της προκατόχου του, Ζωής Κωνσταντοπούλου λέγοντας ότι μετατοπίζεται σιγά σιγά σε ακραίες θέσεις.



Ο Ν. Παρασκευόπουλος

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της Επιτροπής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση Νίκος Παρασκευόπουλος αφού έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή από την εποχή της θέσπισης του πρώτου Συντάγματος τόνισε ότι η βάση του σημερινού Συντάγματος είναι αυτό του 1974 που καθιέρωσε την Προεδρευόμενη Δημοκρατία. Τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, είπε, αναδείχθηκαν σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία της Δημοκρατίας. Ο κ. Παρασκευόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά την ανάγκη συνεννόησης με τους δανειστές, τις παρεμβάσεις μεγάλων διεθνών Οργανισμών στα εσωτερικά της χώρας κ.ο.κ. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που ο ΣΥΡΙΖΑ θεώρησε αναγκαία να προχωρήσει η Συνταγματική Αναθεώρηση. Σημείωσε ότι στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βρείτε προτάσεις κομμένες και ραμμένες στο συμφέρον του κόμματος. Είναι ανιδιοτελείς και στοχεύουν στην ενίσχυση της λειτουργίας της Δημοκρατίας, με κύριο χαρακτηριστικό την ώσμωση της Αριστεράς με τη Δημοκρατία.

Περιγράφοντας την έως τώρα διαδικασία επισήμανε πως το πιο επίμαχο από τα διαδικαστικά ερωτήματα που τέθηκαν ήταν εάν η παρούσα Βουλή μπορεί να διατυπώσει δεσμευτικές κατευθύνσεις στην επόμενη ως προς την τελική μορφή της αναθεώρησης. Στο θέμα αυτό ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε ότι «η άποψη πως η Βουλή ορίζει τις αναθεωρητέες διατάξεις, αλλά ορίζει και την κατεύθυνση του περιεχομένου της αναθεώρησης είναι η πλέον ορθή. «Δεν μπορεί η επόμενη αναθεωρητική Βουλή να αποφασίζει σα να έχει μπροστά της μια λευκή συναλλαγματική» υπογράμμισε.    

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της αναθεώρησης είπε πως αυτή περιλαμβάνει κυρίως τρία μεγάλα κεφάλαια: είναι οι σχέσεις της Πολιτείας με την Εκκλησία, τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα και οι λειτουργίες του Πολιτεύματος. Μιλώντας ειδικότερα στο άρθρο 86 σχετικά με την παραγραφή τυχόν ποινικών ευθυνών από πρώην υπουργούς, χαρακτήρισε την αλλαγή του «σημαία της συνταγματικής αναθεώρησης». Επισήμανε, ωστόσο, τον κίνδυνο να επικρατήσει η άποψη ότι «όλοι οι πολιτικοί είναι διεφθαρμένοι».

Ο κ. Παρασκευόπουλος υπερασπίστηκε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ να μην αλλάξει το άρθρο 16 περί ίδρυσης μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων λέγοντας ότι «δεν μπορεί η γνώση να αφεθεί στους αυτοματισμούς του κέρδους». Επιπλέον, η παραγωγή της γνώσης στο δημόσιο πανεπιστήμιο είναι περισσότερο ελεύθερη.

Έξω από τον χώρο της εκδήλωσης βρέθηκαν περί τα πενήντα άτομα τα οποία αποδοκίμαζαν όσους προσέρχονταν ή αποχωρούσαν από την αίθουσα φωνάζοντας «προδότες» και «φασίστες». Πριν από την έναρξη της εκδήλωσης κάποια που ήταν παρούσα στην αίθουσα αποδοκίμασε τους παρόντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά αποδοκιμάστηκε απ’ όλους και οδηγήθηκε εκτός αιθούσης.



Παρόντες στην εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο βουλευτής, συνεργαζόμενος με τους ΑΝΕΛ Κώστας Ζουράρης, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Στέλιος Παππάς, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε. Γιάννης Κρεστενίτης, ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Αλέξανδρος Νικολαΐδης, ο υποψήφιος δήμαρχος Καλαμαριάς Δημήτρης Αρκούδης κ.ά.
 
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του δημοσιογράφου Βασίλη Λυριτζή ο οποίος έφυγε πρόωρα από τη ζωή σήμερα τα ξημερώματα.