Skip to main content

V.S. POTATOES: Η εταιρεία από το Προάστιο Πτολεμαΐδας που προμηθεύει τις μεγάλες βιομηχανίες chips της χώρας

Η οικογενειακή επιχείρηση δημιουργήθηκε το 2016 από τον παραγωγό Σωκράτη Βοϊτσίδη και -πέραν των δικών της καλλιεργειών- ανέπτυξε ένα δίκτυο 47 συνεργαζόμενων παραγωγών στη δυτική Μακεδονία

Έχει μεγάλο μερίδιο στην… απόλαυση που κρύβει κάθε σακουλάκι με πατατάκια που ανοίγουμε, αφού κατάφερε σε μερικά μόλις χρόνια να αποτελεί σημαντικό προμηθευτή όλων των μεγάλων βιομηχανιών παραγωγής chips της χώρας με τις πατάτες της. Η οικογενειακή επιχείρηση V.S. POTATOES από το Προάστιο Πτολεμαΐδας, που δημιουργήθηκε το 2016 από τον παραγωγό Σωκράτη Βοϊτσίδη –από τους πρώτους στην περιοχή που έβαλε βιομηχανική πατάτα- επένδυσε στην ποιότητα, ενώ εκτός των δικών της καλλιεργειών, ανέπτυξε ένα ευρύ δίκτυο συνεργαζόμενων παραγωγών –που φτάνουν πλέον τους 47- στη δυτική Μακεδονία, από την Καστοριά και τη Φλώρινα μέχρι την Πτολεμαΐδα και την Κοζάνη.

Μάλιστα, η εταιρεία διαθέτει σήμερα ετήσια παραγωγή 12.000 τόνων βιομηχανικής πατάτας, εκ των οποίων ένα 15% κατευθύνεται σε εξαγωγές στην Αλβανία και τη Βουλγαρία, αλλά και παραγωγή περίπου 3.000 τόνων επιτραπέζιας πατάτας. Πρόσφατα, μέσω της συμμετοχής της στην έκθεση φρούτων και λαχανικών Freskon στη Θεσσαλονίκη, άρχισε να διερευνά και τις αραβικές αγορές, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σουηδική Αραβία, που δείχνουν ενδιαφέρον για τις πατάτες της, αλλά και να έχει επαφές και με τις βαλτικές χώρες, όπως η Λιθουανία και η Λετονία.
Για τα επόμενα χρόνια στόχος της εταιρείας είναι να διευρύνει περαιτέρω τις εξαγωγές της, βασισμένη στην ποιότητα των προϊόντων της, αλλά και να αναδείξει τη δυτική Μακεδονία ως τόπο παραγωγής ποιοτικής βιομηχανικής πατάτας. Άλλωστε, τόσο οι κλιματολογικές όσο και οι εδαφολογικές συνθήκες της περιοχής ευνοούν την εν λόγω καλλιέργεια, που είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε όλα τα στάδιά της, από το πότισμα και το ράντισμα μέχρι τη συγκομιδή. Γι’ αυτό και η V.S. POTATOES, όπως εξηγεί ο Σωκράτης Βοϊτσίδης, έχει επενδύσει στη σύγχρονη τεχνολογία και διαθέτει τέσσερις ιδιόκτητες μηχανές συγκομιδής, αλλά και πιστοποιημένα μηχανήματα διαλογής, που εξασφαλίζουν την ασφάλεια του χρήστη και την ανώτερη ποιότητα των προϊόντων.

«Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ, όταν έβαζα τα πρώτα 70 στρέμματα βιομηχανικής πατάτας το 2004, ότι θα έφτανα με την οικογένειά μου να προμηθεύω όλες τις μεγάλες βιομηχανίες παραγωγής chips στη χώρα, που εμπιστεύονται την ποιότητα της πατάτας μας. Έκανα βέβαια όνειρα, αλλά δεν φανταζόμουν πως θα πραγματοποιούνταν και μάλιστα τόσο σύντομα» λέει στη Voria ο Σωκράτης Βοϊτσίδης.     

Πίσω από τα αρχικά V.S. στην επωνυμία της επιχείρησης κρύβεται, πέραν του ονόματος του Σωκράτη Βοϊτσίδη και αυτό της συζύγου του, Βασιλικής Αμοιρίδου, που μοιράζεται το όραμά του. Άλλωστε, η V.S. POTATOES είναι οικογενειακή υπόθεση, αφού, εκτός από το ζευγάρι, συμμετέχουν επίσης ο γιος του, Χρήστος και ο αδερφός του Σωκράτη, Κωνσταντίνος, ενώ και όλοι οι άνθρωποι γύρω από αυτούς θεωρούνται οικογένεια.

Το ανήσυχο πνεύμα και η… πρόκληση της πατάτας

Ο Σωκράτης Βοϊτσίδης αγάπησε τη γη από μικρός. Αν και ξεκίνησε με τις παραδοσιακές για την περιοχή καλλιέργειες, όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι, από το 1999, το ανήσυχό του πνεύμα τον οδήγησε και σε άλλους δρόμους. Χάρη στα σχέδια βελτίωσης στράφηκε στην πατάτα, που τότε δεν έβαζε σχεδόν κανείς στην περιοχή. Έτσι, ξεκίνησε το 2004 με 70 στρέμματα και μέχρι το 2010 έφτασε να καλλιεργεί 500 στρέμματα στο Προάστιο Πτολεμαΐδας, με την καλλιέργεια να αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποδοτική. Το 2008 μάλιστα μπήκε και στην επιτραπέζια πατάτα. Το ποιοτικό προϊόν αύξησε τη ζήτηση κι ενώ ο Σωκράτης Βοϊτσίδης προμήθευε τότε μόνο μία βιομηχανία παραγωγής chips, άρχισε να υποδέχεται το ενδιαφέρον και άλλων μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου. Έτσι, ενώ το 2010 η παραγωγή του στη βιομηχανική πατάτα ήταν 2.000 τόνοι, το 2016 έφτασε στις 5.000. Αυτή η μεγέθυνση οδήγησε και στην απόφαση για τη δημιουργία της V.S. POTATOES και την επιλογή του μοντέλου της συμβολαιακής γεωργίας, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξανόμενη ζήτηση. Κατάφερε να συγκεντρώσει γύρω του ένα δίκτυο νέων και άξιων παραγωγών, πέραν των ορίων της Πτολεμαΐδας, που κάλυψαν τις τρεις από τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Μακεδονίας, μετατρέποντας την εταιρεία σε σημαντικό προμηθευτή όλων των μεγάλων βιομηχανιών παραγωγής chips.

Από το 2021 και θέλοντας να παρέχει μια ολοκληρωμένη υπηρεσία στους παραγωγούς του, ο Σωκράτης Βοϊτσίδης στράφηκε και στο εμπόριο γεωργικών εφοδίων (φάρμακα, σπόροι, λιπάσματα), ώστε να μειώσει το κόστος παραγωγής για τους συνεργαζόμενους καλλιεργητές και να έχει ακόμα καλύτερο έλεγχο της ποιότητας. Επίσης, επένδυσε σε τρία ιδιόκτητα Δ.Χ. φορτηγά, ώστε η V.S. POTATOES να αναλαμβάνει και τη μεταφορά αγροτικών προϊόντων προς τρίτους, καλύπτοντας ένα ευρύ δίκτυο.

Η εταιρεία διαθέτει εξειδικευμένη ομάδα γεωπόνων που έχουν σε εβδομαδιαία βάση παρουσία στις καλλιέργειες των παραγωγών της και παρέχει τεχνική και συμβουλευτική υποστήριξη, από τη φύτευση έως τη συγκομιδή.

«Θέλω να απευθύνω ένα ‘’ευχαριστώ’’ στις βιομηχανίες παραγωγής chips που σε ένα δύσκολο περιβάλλον αύξησαν τις τιμές προς τους παραγωγούς κατά 20%, στηρίζοντας την προσπάθεια που κάνουμε στη δυτική Μακεδονία» λέει ο Σωκράτης Βοϊτσίδης.