Skip to main content

Wine Odyssey: Το ταξιδιωτικό γραφείο από τη Θεσσαλονίκη που κάνει… πρόποση στον οινοτουρισμό 

Το Wine Odyssey της Χριστίνας Αντύπα θέλει να δείξει στους τουρίστες πως δεν υπάρχει μόνο ήλιος και θάλασσα στη χώρα μας, αλλά κι ένα ελληνικό κρασί που μπορεί να τους ταξιδέψει το ίδιο συναρπαστικά στις ομορφιές της

Συστήνει στους ξένους μια άλλη Ελλάδα, αυτή των καταπράσινων αμπελώνων και των καλών κρασιών που παράγονται σε όμορφα οινοποιεία. Θέλει άλλωστε να τους δείξει πως δεν υπάρχει μόνο ήλιος και θάλασσα στη χώρα μας, αλλά κι ένα ελληνικό κρασί που μπορεί να τους ταξιδέψει το ίδιο συναρπαστικά στις ομορφιές της. Το Wine Odyssey είναι ένα ταξιδιωτικό γραφείο της Θεσσαλονίκης που ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με τον οινοτουρισμό και ξεκίνησε τη λειτουργία του το καλοκαίρι του 2022. Στο τιμόνι του βρίσκεται η Χριστίνα Αντύπα, μια γυναίκα που διαμόρφωσε την επαγγελματική της ταυτότητα μέσα από τον τουρισμό, σπουδάζοντας αρχικά τουριστικά-ξενοδοχειακά στην Ελβετία, δουλεύοντας στη συνέχεια στη Γαλλία και μετά στην Ελλάδα και στον ξενοδοχειακό κλάδο για μία 20ετία. Βλέποντας την προοπτική του οινοτουρισμού αποφάσισε να τολμήσει και να δημιουργήσει το δικό της ταξιδιωτικό γραφείο εστιασμένο σε αυτό το πεδίο. 

Το Wine Odyssey οργανώνει για την ώρα ημερήσιες εκδρομές στα οινοποιεία από το Μέτσοβο μέχρι τη Μαρώνεια και από τη Φλώρινα μέχρι τη Χαλκιδική. Συνδυάζει μάλιστα τις επισκέψεις στα οινοποιεία, πέραν των γευσιγνωσιών και ενδεχομένως και του φαγητού –εφόσον θελήσουν οι τουρίστες- και με επισκέψεις σε αξιοθέατα-ορόσημα των περιοχών, από αρχαιολογικά μέχρι φυσικά. Παράλληλα, σχεδιάζει μια σειρά εμπειριών μέσω συνεργασιών με τρίτους, όπως το wine and music pairing, ή το bird watching στα Άβδηρα και την Κερκίνη ή την τυροκομία σε φάρμες της Καβάλας. Wine touring στην ιστορία, wine and wildlife περιπέτειες, οινικά ταξίδια δίπλα στις λίμνες είναι μερικές μόνο από τις προτάσεις του. 

«Οι αμπελώνες της Βόρειας Ελλάδας εκτείνονται από τα οροπέδια της Μακεδονίας μέχρι τις πεδιάδες της Θράκης και από τους πρόποδες του Ολύμπου μέχρι τα ορεινά της Ηπείρου. Καλούμε λοιπόν τους τουρίστες να ανακαλύψουν τη μοναδικότητα αυτών των terroirs και να γευτούν τα διαφορετικά κρασιά τους» λέει η Χριστίνα Αντύπα.  

Τα επόμενα σχέδια

Το επόμενο βήμα είναι οι εκδρομές να διευρυνθούν χρονικά, περιλαμβάνοντας και διανυκτερεύσεις, με ένα ακόμα πιο εμπλουτισμένο πρόγραμμα για τους τουρίστες, αλλά και γεωγραφικά, καλύπτοντας μια μεγαλύτερη περιοχή από αυτή του βορειοελλαδικού τόξου, με την προσθήκη ακόμα και νησιών. «Τόσο το κρασί όσο και ο τουρισμός, αλλά και η δική μου νέα προσπάθεια είναι μια οδύσσεια, γι’ αυτό και επέλεξα να ονομάσω το ταξιδιωτικό γραφείο Wine Odyssey» λέει στη Voria η Χριστίνα Αντύπα, που θέλει να δει το εγχείρημά της να μεγαλώνει και το γραφείο να ξεναγεί όσο το δυνατόν περισσότερους τουρίστες στον ελληνικό αμπελώνα, κάνοντάς τους πρεσβευτές του ελληνικού κρασιού όταν επιστρέψουν στις χώρες τους. Βέβαια το Wine Odyssey απευθύνεται και σε Έλληνες που θέλουν να εξερευνήσουν τις οινικές διαδρομές της Βόρειας Ελλάδας. 

Για την ώρα έχουν αξιοποιήσει τις υπηρεσίες του Αμερικανοί, Αυστριακοί, Γερμανοί και Κύπριοι τουρίστες, που ενθουσιάζονται από το γεγονός ότι έχουν προσωπική επαφή με τους οινοποιούς σε μια μικρή κλίμακα οινοποιείων, όντες συνηθισμένοι σε πολύ μεγαλύτερα μεγέθη στις χώρες τους. «Αυτό το προσωπικό στοιχείο είναι που τους αρέσει πολύ, για την ακρίβεια το επιζητούν. Θέλουν προσωπικές εμπειρίες και αυτές προσπαθώ να τους προσφέρω» εξηγεί η Χριστίνα Αντύπα.