Skip to main content

Ξεκαθαρίζει το τοπίο στην κεντροαριστερά για τον δήμο Θεσσαλονίκης

Τρία συν ένα γεγονότα που ξεκαθαρίζουν τα πράγματα για την κεντροαριστερά στον δήμο Θεσσαλονίκης. Οι σίγουρες υποψηφιότητες και τα ερωτηματικά.

Τρία γεγονότα τα οποία συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες, καθώς και άλλο ένα το οποίο επίκειται, αρχίζουν και ξεκαθαρίζουν κάπως τα πράγματα όσον αφορά τις υποψηφιότητες από τον χώρο της κεντροαριστεράς στον δήμο Θεσσαλονίκης.

1. Το πρώτο αφορά την προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης στη διάρκεια της οποίας επιβεβαιώθηκε εκ νέου ότι η προσπάθεια για την εξεύρεση κοινού υποψηφίου είναι ατελέσφορη. Αυτό αναμένεται να οριστικοποιηθεί επισήμως στις 29 Γενάρη οπότε ορίστηκε η νέα συνάντηση της Επιτροπής η οποία αναμένεται να είναι και η τελευταία. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι επτά παρατάξεις οι οποίες μπορεί να συμμετέχουν με εκπρόσωπό τους στην Επιτροπή, ωστόσο, παράλληλα, η κάθε μία, ή εν πάση περιπτώσει, όσες έχουν τη δυνατότητα, τρέχουν κανονικά τον εκλογικό σχεδιασμό τους. Απόδειξη ότι ουδείς σχεδόν, πιστεύει στην επιτυχή έκβαση αυτού του φιλότιμου μεν, ανεδαφικού δε, εγχειρήματος.

2. Το δεύτερο γεγονός αφορά τις εξελίξεις στο εσωτερικό της «Πρωτοβουλίας» με την έντονη δυσαρέσκεια της Καλυψώς Γούλα προς τον Γιάννη Μπουτάρη εξ αιτίας κινήσεων και δηλώσεων του τελευταίου. Ενδεικτικά αναφέρονται η μυστική συνάντηση του Γιάννη Μπουτάρη με την Κατερίνα Νοτοπούλου αλλά και οι χθεσινές δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Σπύρο Βούγια προς τον οποίο ευχήθηκε να επιτύχει καλό ποσοστό ώστε να είναι στον δεύτερο γύρο (αναλυτικά εδώ). Όπως αποκάλυψε το πρωί η Voria.gr ενδέχεται να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στο θέμα αυτό τις επόμενες ημέρες καθώς η προγραμματισμένη για σήμερα το μεσημέρι συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής αναβλήθηκε λόγω του φορτωμένου προγράμματος του Γιάννη Μπουτάρη.

Πάντως, ο κ. Μπουτάρης φαίνεται σταδιακά να απομακρύνεται από την αρχική θέση του πως η «Πρωτοβουλία» θα πρέπει να κατέλθει αυτόνομη στις εκλογές υπό την Καλυψώ Γούλα, σε περίπτωση που ναυαγήσει, όπως όλα δείχνουν, η προσπάθεια συνεννόησης στην κεντροαριστερά. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης φαίνεται να πιστεύει πως χωρίς τη κομματική στήριξη του ΚΙΝ.ΑΛ. και του Ποταμιού και με την «Πρωτοβουλία» να είναι σε κατάσταση περίπου αποσύνθεσης, η υποψηφιότητα της κας Γούλα δεν μπορεί να φτάσει πολύ μακριά και σίγουρα δεν έχει προοπτικές δεύτερου γύρου. Και η προοπτική αυτή δηλαδή, ένα πιθανό μονοψήφιο ποσοστό θα αποτελούσε πλήγμα και για τη δική του υστεροφημία.

3. Το τρίτο γεγονός είναι η σταδιακή αποσύνθεση της Κίνησης των δημοτικών συμβούλων η οποία ξεκίνησε με έξι μέλη, αλλά πλέον αριθμεί τέσσερα, μετά την αποχώρηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα και του Παναγιώτη Αβραμόπουλου. Επίσης, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι εντός των ημερών θα αποχωρήσει και ο Γιώργος Αρβανίτης. Κατόπιν αυτού, στην Κίνηση παραμένουν οι Ανδρέας Κουράκης, Γιώργος Αβαρλής και Μόνικα Αϊβάζογλου. Συνεπώς, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν φαίνεται να μπορεί πλέον να παίξει ουσιαστικό ρόλο στις εξελίξεις.

4. Τέλος, το επικείμενο γεγονός είναι η επισημοποίηση της στήριξης του ΚΙΝ.ΑΛ. και του Ποταμιού στην «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη» του Σπύρου Βούγια. Η εξέλιξη αυτή, χωρίς να θεωρείται κομβικής σημασίας, θα επιδράσει καταλυτικά ως προς την οριστική επιλογή την οποία θα κάνουν μια σειρά στελέχη, προσκείμενα στο πρώην ΠΑΣΟΚ, τα οποία είχαν δραστηριοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια στην «Πρωτοβουλία».

Με βάση τα ανωτέρω, οι πιθανότερες εξελίξεις στο χώρο της κεντροαριστεράς ως προς τον δήμο Θεσσαλονίκης είναι οι εξής:

• Οι υποψηφιότητες της Κατερίνας Νοτοπούλου και του Σπύρου Βούγια θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. Η κ. Νοτοπούλου θα στηριχθεί κυρίως στις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της «Ανοιχτής Πόλης», αλλά είναι βέβαιο πως θα προσελκύσει και ορισμένα στελέχη της «Πρωτοβουλίας». Ωστόσο, τα περισσότερα από τα στελέχη της παράταξης Μπουτάρη, αναμένεται να πυκνώσουν τις γραμμές της «ΠΟΛΗχρωμης Θεσσαλονίκης».

• Υποψήφιος θα είναι και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος εκ μέρους της «Οικολογίας Αλληλεγγύης». Μάλιστα αύριο βράδυ πρόκειται να ανακοινώσει και τους πρώτους είκοσι υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους.

• Υποψηφιότητα έχει ανακοινώσει και ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης της κίνησης «Υψίπολις» ο οποίος έχει απευθύνει πρόσκληση προς όλους τους υπόλοιπους να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με σκοπό να εξετάσουν τη δυνατότητα κοινής καθόδου.

• Τέλος, ένα μεγάλο ερωτηματικό συνοδεύει τα ονόματα της Καλυψώς Γούλα, του Ανδρέα Κουράκη και του Παναγιώτη Λογγινίδη, εκπροσώπου της παράταξης «Γειτονικές σε Δράση». Η κ. Γούλα, όπως προαναφέρθηκε, αναμένεται να ξεκαθαρίσει σήμερα τις προθέσεις της. Ο κ. Κουράκης θεωρείται μάλλον απίθανο να είναι υποψήφιος και εκείνο που μένει να απαντηθεί είναι εάν θα συνταχθεί με κάποιον από τους λοιπούς υποψηφίους, ερώτημα που αφορά βεβαίως και τα άλλα δύο εναπομείναντα μέλη της Κίνησης (Αβαρλή, Αϊβάζογλου). Τέλος, ο κ. Λογγινίδης αντιμετωπίζει επίσης σημαντικές δυσκολίες καθώς ο οικολογικός χώρος ο οποίος είχε στηρίξει το 2014 τις «Γειτονιές σε Δράση» φαίνεται τώρα, στην πλειονότητά του να συντάσσεται με τον κ. Τρεμόπουλο.