Skip to main content

Η Θεσσαλονίκη ανακυκλώνει πρώτη τα χριστουγεννιάτικα δέντρα της

Ξεκίνησε η ανακύκλωση των φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων στον δήμο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της δράσης του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Δεκάδες φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα συλλέχθηκαν τις προηγούμενες ημέρες από τον δήμο Θεσσαλονίκης, τα οποία πρόκειται να οδηγηθούν στην ανακύκλωση.

Πρόκειται για το πιλοτικό πρόγραμμα του υπουργείο Περιβάλλοντος και του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦΟΔΣΑ), το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης σε συνεργασία τους δήμους και με κεντρικό σύνθημα «Κανένα Χριστουγεννιάτικο Δέντρο σε ΧΥΤΑ».
 
Ο κεντρικός δήμος και ο ΦΟΔΣΑ καλούν τους πολίτες να μην πετάνε τα φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα στους κάδους αλλά να τα ανακυκλώνουν.

«Βλέπουμε τα πρώτα αποτελέσματα της συλλογής χριστουγεννιάτικων δέντρων. Ξεκινάμε από τον μεγαλύτερο δήμο και βλέπουμε τα πολύ καλά αποτελέσματα, το πρώτο τονάζ των χριστουγεννιάτικων δέντρων που συλλέχθηκε», τόνισε, σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος ΦΟΔΣΑ Μιχάλης Γεράνης.  

Όπως ανέφερε, «υπάρχουν θετικά μηνύματα και από άλλους δήμους», αν και η συλλογή έμεινε λίγο πίσω λόγω των προβλημάτων από την κακοκαιρία. «Ευελπιστούμε το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα, που ξεκίνησε από την Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, να βρει από του χρόνου σε όλη την Επικράτεια εφαρμογή», σημείωσε.

Όπως εξήγησε ο κ. Γεράνης, όσοι δήμοι έχουν μηχανήματα θρυμματιστές - κλαδοτεμαχιστές θα θρυμματίζουν τα δέντρα για να εναποθέτουν το υλικό όπου έχουν υποδείξει τα δασαρχεία, ενώ, σε όσους δεν έχουν, θα τους παρέχει ο ΦΟΔΣΑ.

Η διάθεση των θρυμματισμένων υπολειμμάτων θα χρησιμοποείται ως εδαφοβελτιωτικό σε δασικές περιοχές, κατά κύριο λόγο αναδασωτέες, σε συνεργασία με τα δασαρχεία Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά και Σταυρού.

Τα θρυμματισμένα υπολείμματα μπορούν να αξιοποιηθούν επίσης και σε άλλες χρήσεις, όπως παραγωγή pellet, βιοκαυσίμων, δευτερογενών υλικών, π.χ. μοριοσανίδων κλπ., από αδειοδοτημένες επιχειρήσεις.

«Αγκαλιάσαμε την εγκύκλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για να μαζέψουμε τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, τα οποία αντί να οδηγηθούν στο ΧΥΤΑ, στα σκουπίδια. Έχουν χρήση ακόμα και τα απορρίμματα. Είναι η πρώτη πιλοτική ενέργεια που έγινε και ελπίζω αυτό να μας δώσει λύσεις σε πολλά θέματα για την ανακύκλωση. Ελπίζω οι συμπολίτες να καταλάβουν πόσο χρήσιμη είναι η ανακύκλωση και πόσο βοηθάει οικονομικά τον δήμο και τους ίδιους», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

«Έχουμε την πρώτη μεγάλη ποσότητα δέντρων που την έχουμε συλλέξει πίσω από το δημαρχείο. Υπάρχουν έξι σημεία στην πόλη, όπου έχουμε εναποθέσει κάδους για να εξυπηρετήσουμε τους δημότες. Ακόμα και εάν βρούμε δέντρα που οι συνδημότες έχουν αφήσει δίπλα σε κάδους, ακόμα και εκείνα θα τα έχουμε ξεχωριστή αποκομιδή και θα τα αξιοποιήσουμε», υπογράμμισε ο εντεταλμένος σύμβουλος Καθαριότητας Λάζαρος Ζαχαριάδης, σύμφωνα με τον οποίο το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει καταρτίσει σχέδιο για τη συλλογή των φυσικών χριστουγεννιάτικων δένδρων σε συγκεκριμένα σημεία σε κάθε Δημοτική Κοινότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται οι δημότες να μην πετάνε τα δένδρα στους κάδους, αλλά να τα εναποθέτουν στις σκάφες που έχουν τοποθετηθεί στις παρακάτω θέσεις :

Στην 1η Δημοτική Κοινότητα: παραπλεύρως του Δημαρχείου (Βασ. Γεωργίου Α’ 1)
Στην 2η Δημοτική Κοινότητα: Μοναστηρίου με Αγίων Πάντων (στο πάρκινγκ)
Στην 3η Δημοτική Κοινότητα: Ακροπόλεως 6
Στην 4η Δημοτική Κοινότητα: στην αλάνα γηπέδου ΠΑΟΚ (Κλεάνθους, παραπλεύρως του Πολιτιστικού Κέντρου)
Στην 5η Δημοτική Κοινότητα: Καρακάση και Μαρτίου (δίπλα στο εργοτάξιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, επί της οδού Καρακάση)
Στη Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας: Ελευθερίας 24, έμπροσθεν του πρώην Δημαρχείου Τριανδρίας