Skip to main content

Υπ. Εργασίας: Αυτά είναι τα μέτρα για τους πληγέντες από πλημμύρες και πυρκαγιές

Τι προβλέπεται για όλες τις επιχειρήσεις, εργοδότες και ασφαλισμένους που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα στις πληγείσες περιοχές, ανεξαρτήτως υλικών ζημιών

Μέτρα ανακούφισης πολιτών και επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel, περιλαμβάνει απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου.

Σύμφωνα με την απόφαση, για όλες τις επιχειρήσεις, εργοδότες και ασφαλισμένους, που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα στις πληγείσες περιοχές, ανεξαρτήτως υλικών ζημιών, προβλέπονται τα εξής:

1) Κεφαλαιοποιούνται οι καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές, περιόδου απασχόλησης μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2023 και δεν επιβαρύνονται με πρόσθετα τέλη, τόκους, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις.

2) Αναστέλλεται η καταβολή για τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές για δύο μήνες, αρχής γενομένης από την 1η Οκτωβρίου 2023.

3) Ρυθμίζονται και δοσοποιούνται όλες οι ανωτέρω οφειλές, κεφαλαιοποιημένες και τρέχουσες, σε 12 έως 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Ειδικά, για επιχειρήσεις, εργοδότες και ασφαλισμένους σε περιοχές που έχουν πληγεί καθολικά από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, η αναστολή έχει διάρκεια έξι μήνες, αρχής γενομένης από την 1η Οκτωβρίου 2023.

Για όλες τις επιχειρήσεις, εργοδότες και ασφαλισμένους, η προστασία επεκτείνεται στους έξι μήνες, εφόσον έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημιές, που πιστοποιούνται με σχετική βεβαίωση της Περιφέρειας, ενώ ισχύουν επιπλέον οι κάτωθι ρυθμίσεις:

1) Kεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, περιόδου απασχόλησης μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα της φυσικής καταστροφής.

2) Aναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες, αρχής γενομένης από την 1η του μήνα, κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή.

3) Eξόφληση των ανωτέρω εισφορών, κεφαλαιοποιημένων και τρεχουσών, σε 12 έως 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την 1η του επόμενου μήνα, κατά τον οποίο έληξε η εξάμηνη αναστολή.

Αναλυτικά οι περιοχές

Η υπουργική απόφαση αφορά όλες τις επιχειρήσεις, εργοδότες και ασφαλισμένους, που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα στην περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας (δήμοι Καρδίτσας, Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα, Σοφάδων, Μουζακίου, Παλαμά), Τρικάλων, Μαγνησίας (δήμοι Ρήγα Φεραίου, Ζαγοράς-Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου, Αλμυρού, Βόλου), Σποράδων (δήμοι Σκιάθου, Αλοννήσου, Σκοπέλου), Λάρισας (δήμοι Λαρισαίων, Τυρνάβου, Φαρσάλων, Αγιάς, Τεμπών).

Επιπλέον, στην απόφαση περιλαμβάνονται: Δημοτική Κοινότητα Μεγάλου Ελευθεροχωρίου, Δημοτική Κοινότητα Βερδικούσιας, Δημοτική Κοινότητα Κρανέας, Δημοτικές Κοινότητες Καρυάς, Κρυόβρυσης, Συκαμινέας, Δημοτικές Ενότητες Πλατυκάμπου, Νίκαιας και Κράννωνα.

Στην Εύβοια, περιλαμβάνονται οι Δημοτικές Ενότητες Ιστιαίας, Αιδηψού, Αρτεμισίου και Ωρεών, ο Δήμος Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας Άννας, η Δημοτική Κοινότητα Αλμυροποτάμου. Στη Φθιώτιδα, Δήμος Μακρακώμης, Δήμος Στυλίδας, Δήμος Δομοκού, Δήμος Λαμιέων, Δημοτική Ενότητα Ελάτειας.

Στην Πελοπόννησο, Δήμος Ερμιονίδας, Δημοτικές Κοινότητες Νέας Επιδαύρου, Αρχαίας Επιδαύρου και Δήμαινας. Τέλος, στην Αττική περιλαμβάνονται οι δήμοι Σαρωνικού, Τροιζηνίας-Μεθάνων και Αίγινας.

Μέτρα για πολίτες και επιχειρήσεις που επλήγησαν από πυρκαγιές

Μέτρα για τους πολίτες που επλήγησαν κατά τις φετινές πυρκαγιές, περιλαμβάνει νέα απόφαση που υπέγραψε την Τρίτη ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου.

Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, δόσεις και παρατάσεις καταβολών για τους πληγέντες, με ειδική μέριμνα για όσους έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημιές.

H υπουργική απόφαση αφορά όλες τις επιχειρήσεις, εργοδότες και ασφαλισμένους, που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα σε περιοχές του Έβρου, της Ροδόπης, της Καβάλας, της Εύβοιας και της Δυτικής Αττικής.

Για όλες τις επιχειρήσεις, εργοδότες και ασφαλισμένους στις πληγείσες περιοχές, ανεξαρτήτως υλικών ζημιών, προβλέπεται: α) Κεφαλαιοποιούνται οι καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές, περιόδου απασχόλησης μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου και δεν επιβαρύνονται με πρόσθετα τέλη, τόκους, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις, β) Αναστέλλεται η καταβολή για τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές για δύο μήνες, αρχής γενομένης από την 1η Σεπτεμβρίου και γ) Ρυθμίζονται και δοσοποιούνται όλες οι ανωτέρω οφειλές, κεφαλαιοποιημένες και τρέχουσες, σε 12 έως 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις-Αίτηση υπαγωγής, μέχρι 31/10/2023.

Ειδικά, για το δήμο Αλεξανδρούπολης, οι ρυθμίσεις ισχύουν για έξι μήνες με την αίτηση υπαγωγής να έχει προθεσμία μέχρι την 29η Φεβρουαρίου 2024. Για όλες τις επιχειρήσεις, εργοδότες και ασφαλισμένους, η προστασία επεκτείνεται επίσης στους έξι μήνες, εφόσον έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημίες, που πιστοποιούνται με σχετική βεβαίωση της Περιφέρειας.

Για αυτές τις περιπτώσεις, σε ισχύ τίθενται και οι κάτωθι ρυθμίσεις:

  • Kεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, περιόδου απασχόλησης μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα της φυσικής καταστροφής, μετά των προσθέτων τελών, τόκων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων, που γεννήθηκαν μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα της φυσικής καταστροφής.
  • Aναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες, αρχής γενομένης από την 1η του μήνα, κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή, χωρίς υπολογισμό, κατά το διάστημα αυτό, προσθέτων τελών ή άλλων προσαυξήσεων.
  • Eξόφληση των ανωτέρω εισφορών, κεφαλαιοποιημένων και τρεχουσών, σε 12 έως 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την 1η του επόμενου μήνα, κατά τον οποίο έληξε η εξάμηνη αναστολή.