Skip to main content

Υπουργός Ναυτιλίας: Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μπορεί να φέρει 600.000 τουρίστες με την κρουαζιέρα

Ο Χρήστος Στυλιανίδης παρέστη στην τελετή εγκαινίων του νέου -δεύτερου- τερματικού σταθμού κρουαζιέρας του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης

Την εκτίμηση ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα φέρει με την κρουαζιέρα 600.000 τουρίστες τα επόμενα χρόνια, αριθμό αυξημένο κατά 50% σε σχέση με φέτος, εξέφρασε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, κατά την τελετή εγκαινίων του νέου τερματικού σταθμού κρουαζιέρας του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Ο υπουργός χαρακτήρισε το λιμάνι «μαργαριτάρι της πόλης», τονίζοντας ότι μπήκε δυναμικά στο μέλλον και αρχίζει να κινείται στην ίδια τροχιά με την ελληνική Ναυτιλία. Υπογράμμισε επίσης ότι πλέον το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι από τα λίγα στη Μεσόγειο που μπορούν να δεχθούν ταυτόχρονα δύο κρουαζιερόπλοια, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι ο νέος τερματικός είναι ο πρώτος σταθμός κρουαζιέρας στην Ελλάδα που πληροί τις προϋποθέσεις της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας, διαθέτοντας αυτοματοποιημένο σύστημα πυλών Σένγκεν εισόδου – εξόδου και το ευρωπαϊκό σύστημα πληροφοριών αδειοδότησης ταξιδιού, που αποδεικνύεται ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα ασφάλειας του λιμανιού. «Ήδη η Θεσσαλονίκη έχει γίνει το πρότυπο για όλη την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως αυξάνοντας την ασφάλεια, αυξάνεις δυναμικότητα λιμανιού.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στη σημασία της ελληνικής Ναυτιλίας, η οποία, όπως είπε, προσφέρει στο ΑΕΠ πάνω από 7%. Ανέφερε πως ελληνικός εμπορικός στόλος έχει στο δυναμικό του 5.500 πλοία, το 70% του στόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, καθώς 80% του εξωτερικού εμπορίου της ΕΕ γίνεται δια θαλάσσης.

«Το λιμάνι εστιάζει στην κρουαζιέρα», ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΛΘ ΑΕ, Αθανάσιος Λιάγκος, σημειώνοντας ότι το 2023 οι προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων φτάνουν 70 με 22 διαφορετικά πλοία, εκ των οποίων οι 29 είναι home porting, ενώ το 2024 αναμένονται 78 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων. Ο πρόεδρος σημείωσε ότι ο νέος σταθμός μπορεί να δεχτεί δύο πλοία με περισσότερους από 6.000 επιβάτες, ενώ μίλησε και για τη συνεργασία με τη Fraport για την εξυπηρέτηση των επιβατών που έρχονται με τσάρτερ. Ειδική αναφορά έκανε στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τον 6ο Προβλήτα, επισημαίνοντας ότι γίνει σε χρόνο παράλληλο με το μάστερ πλαν και το κενό αξιοποιείται ώστε το έργο να διασφαλίζει το συμφέρον των μετόχων και του Ελληνικού δημοσίου.

Τεράστια τουριστική πηγή για τον τόπο χαρακτήρισε την κρουαζιέρα ο υφυπουργός Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας – Θράκης), Στάθης Κωνσταντινίδης, ο οποίος σημείωσε πως το λιμάνι αξιοποιεί τη στρατηγική του θέση, παράγει προστιθέμενη αξία και γεννά θέσεις εργασίας. Αναφερόμενος στον νέο σταθμό είπε πως «η Θεσσαλονίκη μπορεί δικαίως να περηφανεύεται ότι ξεπερνά τα διεθνή στάνταρτς».

«Σήμερα γίνεται ένα ακόμα βήμα για να γίνει η Θεσσαλονίκη κόμβος του προορισμού της κρουαζιέρας», είπε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, τονίζοντας πως η περιφέρεια επενδύει σταθερά στη συνεργασία με το λιμάνι, το αεροδρόμιο και τους φορείς του τουρισμού, για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Image

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ανέφερε πως η πορεία του τουρισμού στην πόλη είναι σταθερή και αναπτυσσόμενη κι έχει πίσω της συστηματική δουλειά από πολλούς εμπλεκόμενους που συνεργάστηκαν. «Είναι ένα success story και σ αυτό πρέπει να επενδύσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Με τη φράση του Γκάντι «πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν και μετά κερδίζεις» περιέγραψε την επιτυχία του λιμανιού η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου. Χαιρετισμό στην τελετή εγκαινίων, στην οποία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, απηύθυνε και ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Γιάννης Παπαγεωργίου.

Image

Ο νέος σταθμός

Ο νέος τερματικός σταθμός κρουαζιέρας, που έχει ήδη τεθεί σε πλήρη λειτουργία τον Ιούλιο του 2023 στην Αποθήκη 8 του Προβλήτα 2, έχει συνολικό εμβαδό 2.000 m2 και διαθέτει δύο επιπλέον θέσεις ελλιμενισμού. Είναι πλήρως εξοπλισμένος, ικανός να εξυπηρετεί αφίξεις homeporting και transit και δύο πλοία ταυτόχρονα στα κρηπιδώματα 9 και 10 και διαθέτει πλήρεις υποδομές τελωνειακών ελέγχων για πολίτες εντός και εκτός Σένγκεν.

Με τις νέες υποδομές, ο τερματικός σταθμός κρουαζιέρας στη Θεσσαλονίκη έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί καθημερινά περισσότερους από 6.000 επιβάτες και τα πληρώματα των πλοίων που υποδέχεται.

Image
Image
Image