Skip to main content

Ζαρωτιάδης: Σε εντελώς λαθεμένη βάση η ανάπλαση της ΔΕΘ

Το πρώτιστο για μας είναι να πούμε πώς αντιλαμβανόμαστε το μέλλον της Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

«Το ζητούμενο είναι να μιλήσουμε για το μέλλον της Θεσσαλονίκης και όχι να αναπαράγουμε την κεντρική πολιτική συζήτηση και στο τοπικό διακύβευμα»: Αυτό δήλωσε εκφράζοντας τη στάση του ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης και Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ Γρηγόρης Ζαρωτιάδης σε συνέντευξή του στη Vergina TV.

Ο κ. Ζαρωτιάδης υπογράμμισε την ανάγκη αντίστασης των Θεσσαλονικέων απέναντι στην προσπάθεια συγκεκριμένων συνδυασμών να τους επιβάλουν την επιλογή ανάμεσα σε ένα δίπολο κεντρικό πολιτικό σχήμα.

«Αντιλαμβάνομαι βέβαια ότι στη συνομιλία μας για το μέλλον της Θεσσαλονίκης υπάρχουν διαφορετικές ιδεολογικές πολιτικές ταυτότητες. Άλλο αυτό και άλλο να ταυτίζονται με την κομματική ταυτότητα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαρωτιάδης.

Στη συνέντευξη ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης ανέπτυξε τις προτάσεις της ΔΚ “ΥΨΙΠΟΛΙΣ” τονίζοντας ότι η απάντηση στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων της Θεσσαλονίκης θα προκύψει μέσα από έναν συγκεκριμένο προσανατολισμό και όραμα για την πόλη.

“Το πρώτιστο για μας είναι να πούμε πώς αντιλαμβανόμαστε το μέλλον της Θεσσαλονίκης” υποστήριξε ο επικεφαλής της ΔΚ “ΥΨΙΠΟΛΙΣ”. “Να πούμε με ποιο τρόπο θα αναπτυχθούν κοινωνικά και οικονομικά οι γειτονιές της. Με ποιο τρόπο και σε ποιους κλάδους θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε μία ανάπτυξη για την πόλη, πώς θα σχεδιάσουμε ένα τοπικό σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Όλα αυτά είναι στρατηγικά ζητήματα τα οποία έρχονται και γειώνονται μέχρι την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας, όπως τα σκουπίδια, η μετακίνηση των πολιτών ή θέματα ασφάλειας”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της δημοσιογράφου ο κ. Ζαρωτιάδης υποστήριξε ότι για να διασφαλίσουμε την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας “θα πρέπει να ξανακατακτήσουμε τους δημόσιους ανοικτούς χώρους όχι μόνο με την παρέμβαση των δυνάμεων που θεσμικά έχουν την ευθύνη της διατήρησης της τάξης, αλλά φέρνοντας το κοινωνικό γίγνεσθαι εκεί, δημιουργώντας εκδηλώσεις, παρεμβάσεις, και φροντίζοντας για τους κατάλληλους φωτισμούς”.

Για το μεταναστευτικό ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης είπε ότι “η Θεσσαλονίκη έχει την ευθύνη και λόγω της ιστορίας της, να πρωτοστατήσει στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών- μέσα από διεκδίκηση κονδυλίων και από τον ίδιο το δήμο- ώστε να διασφαλισθεί τόσο η ασφάλεια των πολιτών όσο και οι ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών”.

Παράλληλα αναφέρθηκε στη διασύνδεση του ΑΠΘ με την αγορά της Θεσσαλονίκης τονίζοντας ότι “Ο δήμος πρέπει να λάβει πρωτοβουλίες ώστε να “συναντήσει” το Πανεπιστήμιο το οποίο αποτελεί μία αναπτυξιακή προοπτική και δυναμική για την πόλη”.

“Η συνέργεια όμως αυτή, υπογράμμισε ο κ. Ζαρωτιάδης, θα πρέπει να αποκτήσει και χωρικά χαρακτηριστικά. Πρέπει να ανοίξει η πανεπιστημιούπολη στην πόλη της Θεσσαλονίκης, να επικοινωνήσει μαζί της και να ενταχθεί σε έναν άξονα από το Σειχ Σου έως την Παραλία που θα αποτελεί χώρο πρασίνου, κοινωνικής συγκρότησης και οικονομικής δραστηριότητας”.

Τέλος για τη σχεδιαζόμενη αναδιαμόρφωση των χώρων της ΔΕΘ ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης επισήμανε ότι είναι “σε εντελώς λαθεμένη βάση”:

“Οι κύριοι εκθεσιακοί χώροι της ΔΕΘ πρέπει να φύγουν έξω από το αστικό κέντρο. Αυτό που μπορεί να διατηρηθεί μέσα στο αστικό κέντρο θα πρέπει να είναι κάποιες πολύ στοχευμένες διεργασίες, υπηρεσίες και χώροι φιλοξενίας πολύ συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, οι οποίες, σε κάθε περίπτωση, δεν θα επιβαρύνουν το οικοδομικό απόθεμα του κέντρου και βεβαίως δεν θα φέρουν και άλλα αυτοκίνητα στην “καρδιά” της Θεσσαλονίκης”.