Skip to main content

Ζούκερμπεργκ: Θα διορθώσω το Facebook, θα αντιμετωπίσω τα fake news

Η δημόσια αυτοδέσμευση του Ζούκερμπεργκ σπάει μια πολυετή παράδοση να θέτει στην αρχή κάθε χρονιάς καθαρά προσωπικούς και όχι εταιρικούς στόχους.

Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι έθεσε ως βασικό στόχο του για το 2018 να «διορθώσει» το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης (1 δισεκ. χρήστες) κα, μεταξύ άλλων, να καταπολεμήσει τη διασπορά παραπλανητικών ειδήσεων (fake news) μέσω του δικτύου του.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η δημόσια αυτοδέσμευση του Ζούκερμπεργκ σπάει μια πολυετή παράδοση να θέτει στην αρχή κάθε χρονιάς καθαρά προσωπικούς και όχι εταιρικούς στόχους. Ενδεικτικά, στην αρχή του 2016 είχε υποσχεθεί να φτιάξει ένα απλό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για το σπίτι του, το 2015 να διαβάζει δύο βιβλία το μήνα, το 2013 να συναντάει ένα πρόσωπο κάθε μέρα πέρα από το προσωπικό του Facebook, το 2011 να τρώει μόνο κρέας που είχε σκοτώσει ο ίδιος, τα 2010 να μάθει την μανδαρινική (κινεζική) γλώσσα και το 2009 να φορά γραβάτα καθημερινά.

Για εφέτος, ο 33χρονος Ζούκερμπεργκ, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, δήλωσε σε ανάρτησή του στην προσωπική σελίδα του στο Facebook ότι «ο κόσμος αισθάνεται αγχωμένος και διχασμένος, και το Facebook έχει πολλή δουλειά να κάνει».

Όπως είπε, το Facebook βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και χρειάζεται την αμέριστη προσοχή του, καθώς εξαπλώνεται ο λόγος του μίσους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η χρήση του Facebook από τη Ρωσία και άλλες χώρες με στόχο τη διασπορά προπαγάνδας, ενώ πυκνώνουν και οι κριτικές ότι η πολύωρη ενασχόληση των χρηστών με το Facebook συχνά δεν είναι παρά ένα εθιστικό χάσιμο χρόνου.

Ο Ζούκερμπεργκ ανέφερε ότι «η προσωπική πρόκλησή μου για το 2018 είναι να εστιάσω για να διορθωθούν αυτά τα σημαντικά θέματα», αν και δεν διευκρίνισε τι ακριβώς έχει στο μυαλό του. «Δεν θα αποτρέψουμε», τόνισε, «όλα τα λάθη και τις καταχρήσεις», έγραψε, «αλλά σήμερα κάνουμε πάρα πολλά σφάλματα, όσον αφορά την εφαρμογή των πολιτικών μας και την αποφυγή της κατάχρησης των εργαλείων μας».

Χαρακτήρισε «σημαντικά ζητήματα» το «να προστατεύσουμε την κοινότητά μας από την κατάχρηση και το μίσος, να αμυνθούμε απέναντι στην παρέμβαση κρατών και να διασφαλίσουμε ότι ο χρόνος που αφιερώνεται στο Facebook, είναι δημιουργικός». Όπως είπε, «αν έχουμε επιτυχία φέτος, τότε στο τέλος του 2018 θα βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη πορεία».