Skip to main content

Αυστρία: Παραιτήθηκε ο καγκελάριος Κουρτς - Κατηγορείται για χρηματισμό ΜΜΕ

Την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς -Τέθηκε σε έρευνα για αδικήματα διαφθοράς

Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, ύποπτος για διαφθορά, ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του από τη θέση του.

O Σεμπάστιαν Κουρτς έκανε την ανακοίνωση αυτή αφότου τέθηκε υπό έρευνα ως ύποπτος για αδικήματα διαφθοράς.

Ο Κουρτς δήλωσε σε ανακοίνωση που στάλθηκε στα μέσα ενημέρωσης ότι προτείνει τον υπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, έναν διπλωμάτη καριέρας, ως διάδοχό του. Ο Κουρτς σκοπεύει να παραμείνει αρχηγός του συντηρητικού κόμματός του και να αναλάβει ως επικεφαλής του στο κοινοβούλιο, πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, Αυστριακοί εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο καγκελάριος και εννιά ακόμη άτομα ερευνώνται για δωροδοκία αφότου ερευνητές έκαναν εφόδους στα γραφεία του κόμματος, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Συγκεκριμένα, οι έφοδοι σχετίζονται με την τοποθέτηση παραπλανητικών διαφημιστικών σε ταμπλόιντ εφημερίδες. Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ερευνούσαν καταγγελίες ότι πόροι του υπουργείου Οικονομικών χρησιμοποιήθηκαν για να χρηματοδοτήσουν μερικώς παραποιημένες δημοσκοπήσεις που αποσκοπούσαν στην προώθηση συγκεκριμένων πολιτικών θέσεων του κόμματος. 

Την περίοδο εκείνη ο Σεμπάστιαν Κουρτς δεν ήταν καγκελάριος, ήταν ακόμη υπουργός Εξωτερικών. Σύμφωνα με την εισαγγελία, δημοσιεύονταν εγκωμιαστικά άρθρα και ευνοϊκές δημοσκοπήσεις για τον κ. Κουρτς σε αντάλλαγμα για την αγορά διαφημιστικού χώρου από το υπουργείο Οικονομικών, που βρισκόταν την εποχή στα χέρια των συντηρητικών. Το ποσό για το οποίο γίνεται λόγος ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Η εφημερίδα που φέρεται να είχε κάνει τη διευθέτηση αυτή κατονομάστηκε ή φωτογραφήθηκε από άλλα αυστριακά ΜΜΕ: πρόκειται για την ταμπλόιντ Österreich. Η εφημερίδα εξέδωσε οργισμένη ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει τις κατηγορίες.

Αν και το κόμμα του τον υποστήριξε ενάντια στους ισχυρισμούς, το κόμμα των Πρασίνων απαίτησε την παραίτηση του την Παρασκευή, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί πλέον να παραμείνει στη θέση του καγκελάριου. Ζήτησαν από το συντηρητικό κόμμα να προτείνει ένα άμεμπτο άτομο για να τον αντικαταστήσει.