Skip to main content

Διαμένοντες στις εργατικές κατοικίες Αμπελοκήπων καταγγέλλουν ανάπλαση-τσιμεντοποίηση

Διαμένοντες των εργατικών κατοικιών στους Αμπελόκηπους αντιδρούν για την ανάπλαση - «Κόβουν δέντρα, τσιμεντοποιούν την περιοχή», λένε

Την αντίδραση των διαμενόντων στις εργατικές κατοικίες που βρίσκονται στη συμβολή των οδών Φιλιππουπόλεως με Δαβάκη στον δήμο Αμπελόκηπων-Μενεμένης, στη δυτική Θεσσαλονίκη, έφερε η ανάπλαση των εξωτερικών χώρων που υλοποιείται από πέρσι τον Απρίλιο από τη διοίκηση του δήμου.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 2,409 εκατ. ευρώ και φέρει τον τίτλο «Αναβάθμιση πρασίνου περιοχής εργατικών κατοικιών Δαβάκη, Παπαφλέσσα, Γευγελή και Ν. Πλαστήρα».

Σύμφωνα με τους κατοίκους, που πραγματοποίησαν δράση διαμαρτυρίας στο σημείο, οι αλλαγές στην περιοχή ξεκίνησαν από τον δήμο χωρίς να ερωτηθούν, ενώ ισχυρίζονται ότι ο δήμος με την ανάπλαση καταπατά στρέμματα που ανήκουν στις εργατικές κατοικίες, δηλαδή στους διαμένοντες σε αυτές. Συγκεκριμένα, όπως τόνισαν κατά τη δράση, η περιουσία των εργατικών κατοικιών ανέρχεται σε 33 στρέμματα, του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης φτάνει τα 15 στρ. και η συνολική ανάπλαση πραγματοποιείται σε 37 στρ., γεγονός που, όπως υποστηρίζουν, σηματοδοτεί την καταπάτηση.

H κάτοικος της περιοχής και δημοτική σύμβουλος με την παράταξη «Πολίτες σε δράση για την ανατροπή» του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης Όλγα Ράπτου αναφέρθηκε σε στοιχεία που, σύμφωνα με την ίδια, επιβεβαιώνουν ότι η ανάπλαση «αντί για πράσινο θα φέρει τσιμεντοποίηση». «Θέλουμε την ανάπλαση αλλά που θα περιέχει πράσινο, ξύλο, πέργκολες και όχι τσιμέντο. Στο σχέδιο του δήμου, αντί να περιλαμβάνονται δέντρα, ξεριζώνουν κιόλας τα υφιστάμενα. Πριν την ανάπλαση ήταν 259 τα δέντρα και από αυτά τα 30 ξεριζώθηκαν. Μόλις τα 13 θα φυτευτούν ξανά», σημειώνει και υποστηρίζει ότι «μόνο 213.520 ευρώ από τον προϋπολογισμό του έργου ανάπλασης προβλέπονται για πράσινο ώστε, όπως ισχυρίζεται η δημοτική αρχή, "να αποφευχθούν οι υπερβολές με περιττές φυτεύσεις οι οποίες απαιτούν συντήρηση και προσωπικό"».

Από την πλευρά της η δημοτική σύμβουλος Αμπελοκήπων-Μενεμένης με την παράταξη «Εργατική Αντεπίθεση» Σοφία Καρασαρλίδου σημειώνει «ότι στόχος της ανάπλασης δεν είναι το πράσινο αλλά να γεμίσουν οι τσέπες αυτών που γεμίζουν πάντα, με την αύξηση του κόστους. Τοποθετούν το λεγόμενο τσιμέντο Σαντορίνης, που είναι πανάκριβο, και πορόλιθους, που τους περιλαμβάνουν δήθεν στο πράσινο».

Ο δημοτικός σύμβουλος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Ηλίας Σμήλιος με την παράταξη «Ανυπακοή» ανέφερε ότι «δεν συζητήθηκε ποτέ με τους δημότες και ούτε στο δημοτικό συμβούλιο ποια συγκεκριμένα έργα θα περιλαμβάνει η "ανάπλαση", αποφάσιστηκε από την πλειοψηφία της δημοτικής αρχής η οποία αρνείται οποιαδήποτε διαφορετική απόψη των κατοικών, είτε αυτές που καταθέσαμε στο δημοτικό συμβούλιο για μια πραγματική αναβάθμιση της περιοχής με περισσότερο πράσινο, ξύλο και υλικά φιλικά προς το περιβάλλον και όχι τσιμέντο. Τελικά με αυτήν την "ανάπλαση" φαίνεται πώς ο μόνος που συμφωνεί είναι ο εργολάβος».

Οι κάτοικοι σήμερα Πέμπτη θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 19:30 στο σημείο της ανάπλασης. Σύμφωνα με τους ίδιους, ήδη έχουν συγκεντρωθεί 400 υπογραφές από άτομα που διαφωνούν με τον τρόπο ανάπλασης της δημοτικής αρχής, ενώ υπογραμμίζουν ότι θα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

Δείτε φωτογραφίες από το σημείο που είναι σε εξέλιξη η ανάπλαση: