Skip to main content

Από τον Αρκτικό Κύκλο στη λίμνη Κερκίνη των Σερρών προσγειώθηκαν 24 νανόχηνες (vid)

Στα υγρολίβαδα της λίμνης έφτασαν 24 νανόχηνες, ανάμεσά τους και ο Mr Blue, που φέτος πρωταγωνιστεί στο νέο animated video του προγράμματος LIFE

Το πιο σπάνιο και απειλούμενο αναπαραγόμενο είδος χήνας στην Ευρώπη, η νανόχηνα, επέλεξε και φέτος τα φιλόξενα υγρολίβαδα της λίμνης Κερκίνης στις Σέρρες. Ήδη έφτασαν οι πρώτες 24 νανόχηνες, μεταξύ αυτών και ο «σταρ» του κοπαδιού, Mr Blue, ο οποίος πρωταγωνιστεί στο νέο animated video του Προγράμματος LIFE LWfG CLIMATE!

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE φέρνει κοντά εννιά οργανώσεις και φορείς από πέντε χώρες (Ελλάδα, Φινλανδία, Λιθουανία, Εσθονία και Ουγγαρία) για την προστασία της απειλούμενης με εξαφάνιση Νανόχηνας (Anser erythropus). Εταίροι του νέου LIFE LWfG Climate στην Ελλάδα, την πλέον σημαντική περιοχή διαχείμασης για τις Νανόχηνες, είναι η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δέλτα Έβρου & Σαμοθράκης.

Το νέο Πρόγραμμα είναι πενταετές (9/2020 – 8/2025) και αποτελεί συνέχεια προηγούμενων προγραμμάτων LIFE μέσω των οποίων κατέστη εφικτή η ανάσχεση της δραματικής μείωσης του πληθυσμού της Νανόχηνας που ισορροπεί στο χείλος της εξαφάνισης. Σκοπός του Προγράμματος είναι η προστασία και σταδιακή αύξηση του πληθυσμού της Νανόχηνας που σήμερα εκτιμάται σε μόλις 105-120 άτομα (ή περίπου 30-35 ζευγάρια σε αναπαραγωγική ηλικία). Η ανάγκη να αυξηθεί ο πληθυσμός του είδους είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική, καθώς οι Νανόνηχες στην ΕΕ δεν κινδυνεύουν πλέον μόνο από παράγοντες όπως η απώλεια ενδιαιτημάτων και η ανθρωπογενής όχληση -όπως το κυνήγι και η γεωργία- αλλά, ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, από την κλιματική αλλαγή.


Γι’ αυτόν τον λόγο, ένας από τους κύριους στόχους του νέου προγράμματος LIFE είναι η επίτευξη μίας μέσης αύξησης του ευρωπαϊκού πληθυσμού της Νανόχηνας κατά 5% ετησίως, μέσω της υλοποίησης συντονισμένων δράσεων για την προστασία των εντός της Ευρωπαϊκής επικράτειας ενδιαιτημάτων αναπαραγωγής, διαχείμασης και ξεκούρασης του είδους από κινδύνους που σχετίζονται τόσο με την ανθρώπινη παρέμβαση όσο και με την κλιματική αλλαγή. Με δεδομένο ότι στην ΕΕ σχεδόν όλες οι σημαντικές περιοχές για την Νανόχηνα βρίσκονται μέσα σε Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ), εντός των ορίων των πέντε χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η προσπάθεια δημιουργίας μιας «ασπίδας» για την προστασία τους είναι ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα δε για την Ελλάδα, μιας και οι Νανόχηνες περνούν εδώ το 40% του ετήσιου κύκλου ζωής τους.

Η Νανόχηνα Anser erythropus είναι το πιο σπάνιο και απειλούμενο αναπαραγόμενο είδος χήνας στην Ευρώπη. Φωλιάζει στον Αρκτικό Κύκλο και ήταν παλαιότερα ένα από τα πιο πολυπληθή αναπαραγόμενα είδη στις αρκτικές και υποαρκτικές περιοχές της Παλαιαρκτικής, από τη Σκανδιναβία έως την Ανατολική Σιβηρία.

Εξαιτίας της ραγδαίας μείωσης του πληθυσμού της, η κατανομή της Νανόχηνας έχει πλέον κατακερματιστεί σε ξεχωριστούς πληθυσμούς. Αν και κατατάσσεται παγκοσμίως ως Τρωτό είδος (σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για την Προστασία της Φύσης - ΙUCN), ο φιννοσκανδικός πληθυσμός της Νανόχηνας, που φωλιάζει στη βόρεια Σκανδιναβία και ήταν παλαιότερα ο πιο κοινός αναπαραγόμενος πληθυσμός του είδους στη Νορβηγία, Σουηδία και Φινλανδία, κατατάσσεται ως Κρισίμως Κινδυνεύων στην Ευρώπη, αριθμώντας μόλις 30-35 ζευγάρια.

Ο φιννοσκανδικός πληθυσμός της Νανόχηνας διαχειμάζει κάθε χρόνο στους υγρότοπους της Βόρειας Ελλάδας και αποτελεί τον μικρότερο πληθυσμό του είδους από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη ως την Ιαπωνία.