Skip to main content

ΔΕΘ - Προσφυγή στο ΣτΕ: Επιμένουν οι του ΣΥΡΙΖΑ, έμειναν πίσω οι γαλάζιοι δήμαρχοι

Η συνέντευξη Τύπου για την αίτηση ακύρωσης του πολεοδομικού σχεδίου για την ανάπλαση της ΔΕΘ στο ΣτΕ, πέρα από τη βασική, έβγαλε και άλλες ειδήσεις

Η αφορμή για τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Κίνηση Πολιτών “ ΔΕΘ - Μητροπολιτικό Πάρκο για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη” ήταν η παρουσίαση των νομικών επιχειρημάτων στα οποία εδράζεται η αίτηση ακύρωσης την οποία κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας πενήντα μέλη της, ζητώντας να ακυρωθεί το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο για την ανάπλαση της ΔΕΘ. Ωστόσο, πέρα από τη βασική “είδηση”, υπήρξαν και άλλες οι οποίες έχουν κι αυτές τη σημασία τους.

Η πρώτη, για παράδειγμα, προκύπτει από την ανάγνωση των ονομάτων των πενήντα οι οποίοι προσυπέγραψαν την προσφυγή στο ΣτΕ. Σε αυτά περιλαμβάνονται αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία επιμένουν να αντιδρούν στο ειδικό πολεοδομικό σχέδιο το οποίο είναι ουσιαστικά “έργο” της κυβέρνησης Τσίπρα. Πρόκειται για τον πρώην βουλευτή Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, την Ιφιγένεια Καμτσίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ η οποία είχε διατελέσει κρατική αξιωματούχος επί διακυβένησης ΣΥΡΙΖΑ, τον Άρι Στυλιανού, επίσης πρώην κρατικό αξιωματούχο, αναπληρωτή καθηγητή ΑΠΘ, τον Νικήτα Μυλόπουλο, με επίσης κρατική θέση επί προηγούμενης κυβέρνησης, καθηγητή ΑΠΘ, την Ρία Καλφακάκου, δημοτική σύμβουλο Θεσσαλονίκης και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, την Αναστασία Λαδά, ομότιμη καθηγήτρια ΑΠΘ, καθώς και άλλοι (Γιώργος Συνεφάκης, Μαρία Καβάλα, Γιώργος Διβάρης κ.λπ.).

Όπως πιθανόν θα θυμάστε, το ζήτημα αυτό έχει ταλανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους μήνες. Χρειάστηκε να γίνουν δύο ευρείες συσκέψεις των μελών των δύο νομαρχιακών επιτροπών Α' και Β' Θεσσαλονίκης, χωρίς ωστόσο, να υπάρξει αποτέλεσμα. Στη μία εξ αυτών, μάλιστα, είχε συμμετάσχει και ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Μπρος στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί, είχε συμφωνηθεί να υπάρξει διαβούλευση ώστε να προκύψει μια κοινή γραμμή πλεύσης ως προς αυτό το θέμα η οποία θα επικυρωνόταν από μία τρίτη σύσκεψη των δύο νομαρχιακών. Κάτι τέτοιο, όμως, ακόμη δεν συνέβη καθώς, όπως φαίνεται, το αδιέξοδο παραμένει.

Μεσολάβησε και η επίσκεψη Τσίπρα στη ΔΕΘ στα μέσα Σεπτεμβρίου απ' όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις κάπως στρογγυλεμένες θέσεις του, ουσιαστικά τάχθηκε σαφώς υπέρ του σχεδίου που είχε προωθήσει η δική του κυβέρνηση. Είχε πει, τότε, ο τέως πρωθυπουργός ότι “χαίρομαι που ακούω ότι η ανάπλαση της ΔΕΘ προχωρά. Θέλω να είμαι απόλυτα καθαρός σε σχέση με τη θέση και τη στάση μας, καθότι γνωρίζετε ότι όλο αυτό το διάστημα έχει αναπτυχθεί ένας έντονος προβληματισμός, οριζόντια στην κοινωνία των Θεσσαλονικέων και σε όλα τα πολιτικά κόμματα. Εγώ επιμένω στην άποψη, και ως πολεοδόμος, ότι η ΔΕΘ αποτελεί βασικό στοιχείο της ταυτότητας της πόλης της Θεσσαλονίκης. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά, ότι ενδεχόμενα σχέδια που μπορεί να είχαν ενδιαφέρον, για τη μεταφορά της Έκθεσης αλλού, θα ήταν σχέδια που θα απαιτούσαν ένα τεράστιο κόστος, χωρίς να είμαστε βέβαιοι για το αποτέλεσμά τους”

Είπε, βεβαίως, ότι συντάσσεται “με όλους εκείνους οι οποίοι επιμένουν αυστηρά να διεκδικούν την καλύτερη δυνατή λύση, τη βέλτιστη δυνατή λύση που θα αποδίδει το μέγιστο δυνατό χώρο στους πολίτες - ελεύθερο δημόσιο χώρο και το μέγιστο δυνατό χώρο πρασίνου” προσθέτοντας πως μιλά για ένα σχέδιο ανάπλασης “το οποίο δεν θα είναι φαραωνικό, δεν θα γεμίσει με τσιμέντο, αλλά με πράσινο και χώρους αναψυχής και τους απαραίτητους, βέβαια, χώρους οι οποίοι μπορούν να φιλοξενήσουν τα απαραίτητα γεγονότα, εμπορικά και πολιτιστικά, που έχει ανάγκη μία Διεθνής Έκθεση”. Εμμέσως, δηλαδή, περιέλαβε στην ανάπλαση και τις προωθούμενες εμπορικές χρήσεις (ξενοδοχείο, γραφεία, καταστήματα κ.λπ.).  

Το δεύτερο που προκύπτει από την ανάγνωση των πενήντα ονομάτων όσων προσέφυγαν στο ΣτΕ είναι ότι απουσιάζουν οι υπογραφές των δημάρχων οι οποίοι είχαν συνταχθεί με την Κίνηση, συνυπογράφοντας κείμενα με τα οποία ζητούσαν να ματαιωθεί το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ και να μεταφερθεί η Έκθεση στη Σίνδο όπως ήταν το αρχικό σχέδιο τη δεκαετία του 2000. Αναφέρομαι στους δημάρχους Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου, Δέλτα Γιάννη Ιωαννίδη, Κορδελιού Ευόσμου,Κλεάνθη Μανδαλιανό, Νεάπολης Συκεών Σίμο Δανιηλίδη, Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη, Χαλκηδόνας Σταύρο Αναγνωστόπουλο και Ωραιοκάστρου Παντελή Τσακίρη. Πλην των Δανιηλίδη και Ιωαννίδη οι υπόλοιποι πρόσκεινται ως γνωστόν στο κυβερνών κόμμα και προφανώς δεν επιθυμούν σε αυτή τη φάση να κοντράρουν με αυτόν τον τρόπο, εμφανιζόμενοι ως προσφεύγοντες στο ΣτΕ. Όπως, όμως, διαμηνύουν, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν αλλάξει θέση.

Η τρίτη “είδηση” από τη χθεσινή συνέντευξη, αλλά και από τις τελευταίες ανακοινώσεις της Κίνησης Πολιτών, είναι ότι παρατηρείται μια ήπια, αλλά ουσιαστική μετατόπιση σε σχέση με τις αρχικές θέσεις και επιδιώξεις. Θυμίζω ότι η αρχική θέση ήταν “η ΔΕΘ να πάει στη Σίνδο και στο σημερινό χώρο να γίνει μητροπολιτικό πάρκο”. Τώρα τελευταία, όμως, η θέση έχει ελαφρώς διαφοροποιηθεί λέγοντας ότι μέσα στο μητροπολιτικό πάρκο μπορεί να χωρέσει και η εκθεσιακή δραστηριότητα, αξιοποιώντας κάποια από τα σημερινά κτήρια τα οποία έχουν σημαντική αρχιτεκτονική και ιστορική αξία και δυτικά να πάνε μόνο οι μεγάλες εκθέσεις όπως για παράδειγμα η Αgrotica.

Πάντως, δεν αποκλείεται το όλο ζήτημα να μην κριθεί ούτε στο πολιτικό ούτε στο δικονομικό επίπεδο. Ίσως κριθεί από τους άλλους παράγοντες, οικονομικούς και επιχειρηματικούς καθώς το φιλόδοξο αυτό σχέδιο προορίζεται να κατασκευαστεί μέσω ΣΔΙΤ. Συνεπώς, πολλά θα κριθούν από την ανταπόκριση αυτού που συνηθίζεται να λέγεται “αγορά”.