Skip to main content

Διαπραγματευτικό χαρτί ο αέρας για τα καταστήματα στην οδό Τσιμισκή

Ιδιοκτήτες ζητούν αέρα για να εξασφαλίσουν το ύψος του μισθώματος- Αυξητική η τάση ζήτησης για την Τσιμισκή από δυνατούς παίκτες του λιανεμπορίου

Σε διαπραγματευτικό χαρτί εξελίσσεται ο απαιτούμενος αέρας για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων στην οδό Τσιμισκή, που ζει τις παλιές καλές ημέρες του παρελθόντος, με τη ζήτηση για τοποθέτηση νέων και παλιών εμπορικών παικτών να αυξάνεται με μαθηματική ακρίβεια.

Ενώ στα χρόνια της κρίσης ο ιδιοκτήτης διαπραγματευόταν την τιμή ενοικίασης και ξεκινούσε από υψηλότερα ποσά για να φτάσει σε μία τιμή που δεν θα ήταν μακριά από τις προσδοκίες του, πλέον χρησιμοποιεί τον αέρα, προκειμένου να πιάσει την τιμή μίσθωσης που επιζητά.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα απαιτούμενου αέρα 80.000 ευρώ για κατάστημα 100 τμ και μηνιαίο μίσθωμα τις 15.000 ευρώ.

Τώρα το αν τελικά θα κατορθώσει ο ιδιοκτήτης να πιάσει αυτά που ζητάει, διερευνάται. Σύμφωνα με γνώστες της αγοράς, πάντως, ο αέρας που χρησιμοποιείται σαν… πολιορκητικός κριός, μπορεί να αποφέρει στον ιδιοκτήτη το ενοίκιο που έχει ζητήσει.

Βέβαια τα παραπάνω αφορούν το λεγόμενο φιλέτο της Τσιμισκή, δηλαδή το κομμάτι από την οδό Γούναρη μέχρι την Ι.Δραγούμη και πλέον ο αέρας δεν φτάνει στα προ κρίσης ποσά που έφθαναν τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Εξάλλου, στο παρελθόν δεν ήταν μόνο οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην οδό Τσιμισκή που ζητούσαν αέρα και μάλιστα υψηλό, αλλά και όσοι ήταν κάτοχοι προνομιακών χώρων σε άλλους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές ενοικίασης

Σήμερα η κατώτερη τιμή ενοικίασης του τμ αγγίζει τα 100 ευρώ, ενώ η μέση τοποθετείται στα 150. Τα μικρότερα ποσά αφορούν, κατά κύριο λόγο, καταστήματα στην αρχή και στο τέλος της Τσιμισκή.

Όπως εξηγεί μιλώντας στη Voria.gr, o Στέλιος Καραπιπέρης, οικονομολόγος MBA, επικεφαλής του τομέα ερευνών και διαπραγματεύσεων του γραφείου Θεσσαλονίκης της Δανός| An alliance member of BNP PARIBAS Real Estate «η Τσιμισκή πλέον αναβιώνει τις παλιές καλές της εποχές. Επανέρχονται οι παραδοσιακοί παίκτες, αλλά και νέες πολυεθνικές. Πλέον μπαίνουν πιο δυνατές εταιρείες στην Τσιμισκή, με την κινητικότητα συνεχώς να αυξάνεται, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί. Μεγάλη βαρύτητα δίνουν οι εν δυνάμει ενοικιαστές στη θέση που βρίσκεται το κατάστημα, στην πρόσοψη, αλλά και στους βοηθητικούς χώρους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο φετινός Σεπτέμβριος, μετά και τις πρόσφατες εκλογές, θα είναι μήνας βαρόμετρο, για το πώς θα κινηθεί η οικονομία και η αγορά.