Skip to main content

Διευκρινίσεις υπουργείου Υγείας μετά την ανάρτηση Τσίπρα-«Ακολουθούμε τις οδηγίες του CDC»

Το υπουργείο Υγείας, μετά την ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ βασίζεται στις επιστημονικές οδηγίες του CDC.

Διευκρινίσεις μετά την ανάρτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτεσης για το αποτέλεσμα του νέου, θετικού του τεστ για τον κορωνοϊό εξέδωσε το υπουργείο Υγείας. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην πενθήμερη καραντίνα, τονίζοντας ότι «με βάση τον ΕΟΔΥ θα μπορούσα να πάω σήμερα στη Βουλή και να κολλήσω συναδέλφους».

Διαβάστε σχετικά Τσίπρας: Είμαι ακόμα θετικός - Θα μπορούσα να πάω στη Βουλή και να τους κολλήσω όλους

Από την πλευρά του το υπουργείο σημείωσε πως το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ βασίζεται στις επιστημονικές οδηγίες του CDC και τις ακολουθεί πιστά. «Είναι απολύτως σαφές, όσον αφορά στις οδηγίες για τη λήξη της καραντίνας, ότι ύστερα από 5 ημέρες ήπιας νόσου και εφόσον δεν υπάρχει πλέον κανένα σύμπτωμα, οι πολίτες μπορούν να επιστρέψουν στην καθημερινή δραστηριότητά τους με βασική προϋπόθεση να φορούν συνεχώς μάσκα υψηλής  προστασίας και να τηρούν απαρέγκλιτα τους βασικούς κανόνες υγιεινής», υπογράμμισε το υπουργείο.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι μετά την 5η μέρα, χωρίς συμπτώματα και με τη χρήση μάσκας υψηλής προστασίας σε όλες τις επαφές, δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης. Προφανώς τα ανωτέρω δεν ισχύουν για όσους έχουν συμπτώματα.