Skip to main content

Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Με φόρα για δήμαρχος για όγδοη συνεχόμενη φορά ο Σίμος Δανιηλίδης

Νέα παράταξη από την κεντροδεξιά από έναν έμπειρο αυτοδιοικητικό της περιοχής στα σκαριά. Τοπίο που θυμίζει 2019 οι εκλογές στον δήμο Νεάπολης–Συκεών

Τρεις δεκαετίες δήμαρχος ο Σίμος Δανιηλίδης αποτελεί και για το 2023 το ακλόνητο φαβορί για να ηγηθεί του δήμου Νεάπολης – Συκεών ως το 2028. Απέναντί του θα βρεθούν οι ίδιοι αντίπαλοι με το 2019 και πιθανώς να προστεθεί άλλος ένας γνωστός αυτοδιοικητικός, που ζυγίζει τις πιθανότητες, ώστε να δημιουργήσει τη δική του παράταξη.

Ο κ. Δανιηλίδης παρά το γεγονός ότι εκλέγεται δήμαρχος από το 1994 στην περιοχή, διατηρεί πολύ υψηλά ποσοστά κοινωνικής αποδοχής, δεδομένου ότι στις εκλογές του 2019 εξελέγη από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό περίπου 56%. Επτά συνεχείς θητείες στον δημαρχιακό θώκο (1994, 1998, 2002, 2006 στον πρώην δήμο Συκεών και 2010, 2014, 2019 στον ενιαίο δήμο Νεάπολης – Συκεών) δεν έφθειραν την αποδοχή του κ. Δανιηλίδη από την τοπική κοινωνία.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι 15 μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές είναι πολύ νωρίς για να ασχοληθεί με αυτές, καθώς οι εξελίξεις τρέχουν και μπορούν να αλλάξουν το σημερινό τοπίο. Προφανώς όμως το λέει με την ασφάλεια του ποσοστού και την εμπειρία των επτά διαδοχικών θητειών στη δημαρχία. Ο κ. Δανιηλίδης τονίζει ότι "ως δήμαρχος ασχολούμαι μόνο με το έργο στον δήμο και με τις εκλογές θα ασχοληθώ, όπως παγίως κάνω, τρεις – τέσσερις μήνες πριν τον Οκτώβριο του 2023, εφόσον δεν μετατεθεί ο χρόνος των αυτοδιοικητικών εκλογών. Δεν θα ήταν εξάλλου φρόνιμο να παραμελήσω το έργο στον δήμο. Θα συνεχίσω αυτό που κάνω επί τόσες δεκαετίες. Ο κόσμος απέδειξε ότι μετράει το έργο μας και μας μετράει από αυτό".

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ηλίας Ζάχαρης, που ως νέος υποψήφιος το 2019 με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας, τα πήγε καλά, επ' ουδενί όμως έφτασε στο σημείο να απειλήσει την κυριαρχία Δανιηλίδη. Στις προηγούμενες εκλογές έβαλε τις βάσεις για τις εκλογές του 2023, όπου θέλει να εμφανιστεί ισχυρότερος και αξιοποιώντας την εμπειρία της τρέχουσας θητείας να διεκδικήσει ένα μεγαλύτερο ποσοστό, που παραμένει όμως πολύ δύσκολο να οδηγήσει σε δεύτερο γύρο τις επόμενες εκλογές. Εξάλλου, δήμαρχος εκλέγεται με 43%, οπότε είναι εξαιρετικά δύσκολο ο κ. Δανιηλίδης να χάσει 14 ποσοστιαίες μονάδες...

Ο κ. Ζάχαρης έχει ήδη κάνει επαφές στην περιοχή, προκειμένου να κλείσει δυναμικούς νέους υποψήφιους και να παρουσιάσει ένα ακόμη ισχυρότερο ψηφοδέλτιο τον Οκτώβριο του 2023, όταν ελπίζει ότι θα έχει καλύτερη και πιο ενεργή κομματική στήριξη από τη ΝΔ. Ουσιαστικές κινήσεις προεκλογικού χαρακτήρα πάντως δεν πρόκειται να κάνει πριν το ερχόμενο φθινόπωρο.

Ένα πρόσωπο, γνωστό στα αυτοδιοικητικά πράγματα της περιοχής, "ακουμπά" πάνω στις δυο αυτές υποψηφιότητες. Πρόκειται για τον Δημήτρη Ζιγκερίδη, ο οποίος ήταν υποψήφιος δήμαρχος το 2010 (μάλιστα ο κ. Ζάχαρης με την παράταξή του εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος τότε), όμως στις εκλογές του 2014 και του 2019 εντάχθηκε στο ψηφοδέλτιο Δανιηλίδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ζιγκερίδης εξετάζει σοβαρά την πιθανότητα να στήσει το δικό του ψηφοδέλτιο και να διεκδικήσει κι αυτός αυτόνομα τη δημαρχία με δική του παράταξη. Ο κ. Ζιγκερίδης προέρχεται από τη ΝΔ. Στηρίχθηκε από το κόμμα το 2010, όμως ήρθε σε σύγκρουση με τοπικά κομματικά στελέχη κι έτσι το 2014 αναγκάστηκε να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο του κ. Δανιηλίδη, συμφωνώντας πάντως μαζί του να λειτουργεί ανεξάρτητα και αυτόνομα. Το ίδιο έγινε και στις εκλογές του 2019, όμως πλέον έχει αρχίσει να κάνει επαφές προκειμένου να δημιουργήσει τη δική του παράταξη. Ο ίδιος δεν διαψεύδει τις φήμες, ωστόσο επισημαίνει ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις κεντρικές πολιτικές εξελίξεις κι από τις εθνικές εκλογές. Νωρίτερα οι όποιες αποφάσεις είναι, σύμφωνα με τον κ. Ζιγκερίδη, επισφαλείς, αφού τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν άρδην.

Είναι προφανές όμως ότι ενδεχόμενη κάθοδος του κ. Ζιγκερίδη με δική του παράταξη στον δήμο Νεάπολης – Συκεών οδηγεί σε διάσπαση την κεντροδεξιά στην περιοχή και θα έχει καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο δήμος Νεάπολης – Συκεών είναι από τους κεντροαριστερούς δήμους. Στις εθνικές εκλογές του 2019, παρά το γεγονός ότι η ΝΔ αύξησε κατά δέκα μονάδες το ποσοστό της, βρέθηκε εκ νέου πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και το τρίτο ΠΑΣΟΚ σχεδόν διπλασίασε το ποσοστό του. Βεβαίως οι διαφορές συγκριτικά με το 2015 έχουν μειωθεί κατά πολύ (από τις 14 μονάδες στις 2,5 η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ).

Το παρών στις δημοτικές εκλογές του 2023 θα δώσει και παράταξη υποστηριζόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ, πιθανότατα με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο του 2019, Λάζαρο Ωραιόπουλο. Ο κ. Ωραιόπουλος απέσπασε ένα πολύ ικανοποιητικό ποσοστό και πλέον ετοιμάζεται για τη νέα εκλογική μάχη και πάλι, όπως τονίζει με διευρυμένο κι όχι αμιγώς κομματικό ψηφοδέλτιο. Στόχος του μπορεί να είναι, εφόσον προκύψει η διάσπαση στο γαλάζιο στρατόπεδο, να καλύψει τη διαφορά των 1.600 ψήφων ή των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων που τον χώρισαν το 2019 από τον κ. Ζάχαρη και να είναι αυτός επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο.

Η Λαϊκή Συσπείρωση του ΚΚΕ θα εκπροσωπηθεί εκ νέου στις εκλογές του 2023 και το πιθανότερο είναι να έχει και πάλι επικεφαλής τον Χαράλαμπο Βελλή, ενώ ψηφοδέλτιο θα συγκροτήσει και η εξωκοινοβουλευτική αριστερά, με επικεφαλής εκ νέου τον Γιάννη Λαθήρα, ο οποίος έχει τη δυναμική και τις ψήφους να εκλέξει δημοτικό ή δημοτικούς συμβούλους και χωρίς την απλή αναλογική.