Skip to main content

Δήμος Θερμαϊκού: Σκληρή μάχη Τσαμασλή και Μαυρομάτη στις εκλογές του 2023

Οι συνδυασμοί από 8 το 2019 αναμένεται να περιοριστούν στους μισούς τον Οκτώβριο του 2023. Οι νέοι συσχετισμοί και ο στόχος του 43% την πρώτη Κυριακή

Στους μισούς αναμένεται να περιοριστούν οι συνδυασμοί που θα διεκδικήσουν τον δήμο Θερμαϊκού στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2023, σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές του 2019.

Η απλή αναλογική βοηθούσε τα «μικρότερα» σχήματα να εκλέξουν συμβούλους στο δημοτικό συμβούλιο, πλέον όμως με το νέο εκλογικό σύστημα, τα περιθώρια είναι στενά κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζονται και οι προσδοκίες.

Έτσι από τους οχτώ συνδυασμούς του 2019 αυτή τη στιγμή κινούνται και αναμένεται να κινηθούν οι τέσσερις. Εάν από τις ζυμώσεις που γίνονται προκύψει νέο πρόσωπο για τη διεκδίκηση του δήμου, σύμφωνα με έμπειρους αυτοδιοικητικούς της περιοχής, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την απόσυρση ενός εκ των τεσσάρων. Πέμπτος συνδυασμός δύσκολα θα χωρέσει, δεδομένου μάλιστα ότι υπάρχει πλέον ξεκάθαρο δίπολο διεκδίκησης του δήμου, που δεν έχει αλλάξει από το 2019, ενώ υπάρχει και ξεκάθαρη τοποθέτηση ανά συνδυασμό της πλειοψηφίας των δημοτών. Δύο εκ των συνδυασμών του 2019 φαίνεται να ακολουθούν έναν εκ των δυο βασικών διεκδικητών κι άλλοι δυο να είναι σε διαδικασία προβληματισμού και... απόσυρσης.

Οι μονομάχοι

Οι δυο «μονομάχοι» είναι ίδιοι με το 2019. Ο νυν δήμαρχος, Γιώργος Τσαμασλής και ο προκάτοχός του, Γιάννης Μαυρομάτης, είναι τα δυο φαβορί για να δώσουν τη μάχη για το αξίωμα του δημάρχου και το 2023. Ο κ. Τσαμασλής θα κριθεί από το έργο του, ο κ. Μαυρομάτης από την αντιπολίτευση που άσκησε αυτά τα τρία (στις εκλογές τέσσερα) χρόνια.

Και οι δυο τους είχαν εξαιρετικά ενεργή συμμετοχή στα δημοτικά πράγματα αυτά τα χρόνια. Ο κ. Μαυρομάτης άσκησε (και ασκεί) σκληρή αντιπολίτευση στον κ. Τσαμασλή, ενώ ο δήμαρχος ασχολήθηκε με φλέγοντα και χρονίζοντα ζητήματα του δήμου παράγοντας αποτελέσματα. Που θα γύρει η ζυγαριά είναι ζητούμενο, καθώς οι πολίτες θα κληθούν να αξιολογήσουν και να συγκρίνουν όχι μόνο με την αντιπολιτευτική δράση του κ. Μαυρομάτη, αλλά και με το δικό του έργο, όσο ήταν δήμαρχος.

Δημοσκοπήσεις τρέχουν και δείχνουν ενίσχυση του κ. Τσαμασλή σε σχέση με το 2019, αλλά ταυτόχρονα και ενίσχυση του κ. Μαυρομάτη. Οπότε προβλέπεται μια πολύ δυνατή μάχη, με άγνωστο αποτέλεσμα και πόλωση... Στόχος και των δυο είναι το 43% από την πρώτη Κυριακή (σ.σ. δύσκολο), που δίνει τη διοίκηση σε όποιον το πιάσει. Σε διαφορετική περίπτωση οι δυο τους προβλέπεται να πάνε σε δεύτερο γύρο, όπως το 2019, όπου πλέον όλα θα είναι ανοιχτά.

Για να έχει κάποιος μια εικόνα του συσχετισμού των δυνάμεων στις εκλογές του 2019, το μεγαλύτερο ποσοστό την πρώτη Κυριακή πήρε ο κ. Μαυρομάτης, με 33,3% και 6.944 ψήφους, ενώ δεύτερος ήρθε ο κ. Τσαμασλής με ποσοστό 29,14% και 6.075 ψήφους. Ωστόσο, τη δεύτερη Κυριακή, ο κ. Τσαμασλής έκανε τη μεγάλη ανατροπή κερδίζοντας τον δήμο, με ποσοστό 55,01% και 8.952 ψήφους έναντι ποσοστού 44,99% και 7.321 ψήφων του κ. Μαυρομάτη.

Πολιτικά, ο κ. Τσαμασλής θα επενδύσει στο κεντροδεξιό ακροατήριο, καθώς είναι από τους «γαλάζιους» δημάρχους της Θεσσαλονίκης, ενώ ο κ. Μαυρομάτης δεν έκρυψε ποτέ την «πράσινη» πολιτική καταγωγή του από το ΠΑΣΟΚ.

Ένα σοβαρό ζήτημα είναι η ανυπαρξία προς το παρόν υποψηφίου υποστηριζόμενου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Σπύρος Κουζινόπουλος, που ακούγεται διαρκώς, δεν έχει εκδηλώσει την πρόθεση να διεκδικήσει τον δήμο, ενώ και άλλα πρόσωπα έχουν δείξει απροθυμία. Το δε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκλεισε κάθε κουβέντα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές προσφάτως, με επίσημο τρόπο (σχετική εγκύκλιος) και δεν πρόκειται να την ανοίξει πριν το πέρας των εθνικών εκλογών.

Ο κ. Τσαμασλής έχει πλέον πλήρη συνδυασμό και μάλιστα επισημαίνει ότι θα εξαντλήσει τον ανώτατο επιτρεπόμενο αριθμό υποψηφίων (είναι 96 + 150% εφόσον δεν αλλάξει) και ήδη έχει λίστα με τα τοπικά συμβούλια. Θα επενδύσει στην προσέλκυση αυτοδιοικητικών στελεχών άλλων παρατάξεων και κυρίως των κεντροδεξιών, προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω το συνδυασμό του. Προεκλογικό αγώνα επί της ουσίας θα κάνει μετά τις εθνικές εκλογές, ενώ ως εν ενεργεία δήμαρχος είναι δεδομένο ότι εκλογικά χαρακτηριστικά λαμβάνει και το καθημερινό έργο του στην περιοχή.

Ο κ. Μαυρομάτης από την άλλη έχει μπει στη διαδικασία της προσέλκυσης στελεχών από άλλες παρατάξεις του 2019 και σύμφωνα με πληροφορίες έχει πλέον δίπλα του τόσο τον τέταρτο των δημοτικών εκλογών του 2019, Γιώργο Χατζηβαλάση (κεντροαριστερός), που είχε πάρει ποσοστό 7,32%, αλλά και τον έκτο, Νίκο Παράσχου (κεντροδεξιός), που είχε πάρει ποσοστό 5,91%. Οι παρατάξεις των δυο συγκεκριμένων επικεφαλής είναι συνεπώς αναμενόμενο να μη συμμετέχουν στις εκλογές του 2023. Και ο κ. Μαυρομάτης θα περιμένει το πέρας των βουλευτικών εκλογών για να αρχίσει τον προεκλογικό αγώνα του.

Οι άλλες δυο παρατάξεις, που αναμένεται να διεκδικήσουν τον δήμο Θερμαϊκού τον Οκτώβριο του 2023 θα είναι του τρίτου των δημοτικών εκλογών του 2019, Θεόδωρου Τζέκου, ο οποίος έλαβε ποσοστό 10,39% και πιθανώς θα είναι εκ νέου υποψήφιος, εκτός αν στις ζυμώσεις που είναι σε εξέλιξη τελικώς δει ότι η συγκρότηση του ψηφοδελτίου δεν πηγαίνει την παράταξή του ένα βήμα μπροστά και η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης του ΚΚΕ, η οποία θα εκπροσωπηθεί σύμφωνα με πληροφορίες εκ νέου από την κ. Κωνσταντίνα Μώραλη, η οποία το 2019 έλαβε ποσοστό 4,21%.

Πληροφορίες επίσης θέλουν τον κ. Σίμο Καψαλά να προβληματίζεται εάν θα είναι εκ νέου υποψήφιος, παρότι είχε πάρει το 2019 ποσοστό 6,17% (πέμπτος), ενώ ανάλογη εικόνα υπάρχει και για τον κ. Δημήτρη Καπλάνη, που είχε πάρει ποσοστό 3,57%.