Skip to main content

ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Επενδύσεις πάνω από μισό δισ. ευρώ σε 20 χρόνια

Η εταιρεία πραγματοποίησε σήμερα επετειακή εκδήλωση σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα για τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από τη λειτουργία της.

Τα είκοσι χρόνια από την ίδρυσή της γιόρτασε σήμερα η εταιρεία διανομής φυσικού αερίου ΕΔΑ ΘΕΣΣ, με ταυτόχρονη εκδήλωση που διοργάνωσε στο Grand Hotel Palace στη Θεσσαλονίκη και σε ξενοδοχείο της Λάρισας, παρουσία πλήθους κόσμου.

Οι δύο εκδηλώσεις συνδέονταν δορυφορικά, με τις ομιλίες και τις βραβεύσεις να τελούνται διαδοχικά στα δύο μέρη.

Την έναρξη της επετειακής εκδήλωσης κήρυξε ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Λεωνίδας Μπακούρας, κάνοντας μία ιστορική αναδρομή στην πορεία αλλά και τις δυσκολίες που συνάντησε αρχικά το επιτυχημένο εγχείρημα, φτάνοντας στο σήμερα και τους μελλοντικούς στόχους.

«Ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος το 2000, καθώς επρόκειτο για τη μεγαλύτερη ενεργειακή επένδυση στη χώρα» ανέφερε ο κ. Μπακούρας τονίζοντας πως η ΕΔΑ ΘΕΣΣ αποτελεί μάθημα για το πώς γίνονται τα δίκτυα και πότε ανταποδίδουν. «Το αρχικό κεφάλαιο επένδυσης ύψους 386 εκατ. ευρώ ανακτήθηκε το 2017» εξήγησε προσθέτοντας πως η εταιρεία «δεν επένδυσε σε κτήρια και λούσα, αλλά σε υποδομές».

Χαρακτήρισε «χρονιά ορόσημο» το 2008, έτος που καταγράφηκαν 37.374 νέες συνδέσεις και παρέθεσε όλες τις περιοχές που τροφοδοτούνται σήμερα με φυσικό αέριο. Στάθηκε στον εταιρικό μετασχηματισμό το 2016, βάσει του νόμου 4336/15 και επεσήμανε πως η εταιρεία κατέγραψε ευρωπαϊκό ρεκόρ στον χρόνο που χρειάσστηκε για να μετασχηματιστεί, καθώς τον ολοκλήρωσε σε τέσσερις μήνες «τη στιγμή που άλλες εταιρείες χρειάζονται έναν χρόνο».

O κ. Μπακούρας σημείωσε πως στο τέλος του 2018 οι συνολικές επενδύσεις της εταιρείας σε υποδομές και δίκτυα, σε αυτά τα 20 χρόνια, έφθασαν 546 εκατ. ευρώ. Τα δίκτυά της σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη εκτείνονται σε 2.323 χλμ., υπάρχουν εγκατεστημένοι 338.000 μετρητές και οι ετήσιες πωλήσεις αερίου έχουν αυξηθεί στα 382 εκατ. κυβικά μέτρα. Για τους μελλοντικούς στόχους, τόνισε ότι η ΕΔΑ ΘΕΣΣ μέχρι το 2023 θα πραγματοποιήσει επιπλέον 93 εκατ. ευρώ επενδύσεις, προσθέτοντας 297 χλμ αγωγών στο δίκτυό της και 63.000 νέους οικιακούς πελάτες, ενώ οι πωλήσεις φυσικού αερίου εκτιμάται ότι θα αυξηθούν στα 436 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

«Έχουμε τεχνογνωσία πλέον» συμπλήρωσε καταλήγοντας, «αλλά πάνω από όλα έχουμε ευχαριστημένο, ικανοποιημένο και με άριστες γνώσεις ανθρώπινο δυναμικό, ενώ συμβάλλουμε και στο περιβάλλον με 5,4 εκ. τόνους λιγότερου διοξειδίου του άνθρακα και λιγότερους τόνους μικροσωματιδίων».

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδια για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα σημαντική τη θέση της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, καθώς συμβάλλει στην αλλαγή της αγοράς ενέργειας. «Είναι εντυπωσιακές οι επενδύσεις και το αναπτυξιακό έργο της εταιρείας τα τελευταία χρόνια» σημείωσε η ίδια και τόνισε πως «ο στόχος μας να γίνει η Βόρεια Ελλάδα ενεργειακός κόμβος στέφεται με επιτυχία».



Στον δικό του χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, δήλωσε «διπλά χαρούμενος για τη συνεργασία με την ΕΔΑ ΘΕΣΣ» και επεσήμανε τη συμβολή της περιφέρειας, με την εξασφάλιση ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 15 εκατ. ευρώ για το έργο της. «Στόχος είναι το δίκτυο να περάσει σε όλη τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία» πρόσθεσε.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκε ο πρώην διευθυντής της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, κ. Umberto Reni, ο οποίος κατά τις ευχαριστίες του σημείωσε: «Το 2000 μας έδιωχναν με τις κλωτσιές, τώρα μας ρωτάνε οι δήμοι πότε θα φέρουμε μεθάνιο». Επιπλέον, βραβεύτηκαν ο πρώτος αλλά και ο τελευταίος καταναλωτής που συνδέθηκε με φυσικό αέριο στη Θεσσαλονίκη, η πρώτη ξενοδοχειακή μονάδα που χρησιμοποίησε φ/α, καθώς και ο πρώτος πελάτης συμπιεσμένου φυσικού αερίου.

Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός, Γιάννης Μανιάτης, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ο βουλευτής της ΝΔ, Θεόδωρος Καράογλου, ο δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτείδης, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο πατήρ Αθηναγόρας, πλήθος επιχειρηματιών των κλάδων της ενέργειας και των κατασκευών, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και εργαζόμενοι της ΕΔΑ ΘΕΣΣ.