Skip to main content

Αιγίνιο: Σχεδίαζαν καιρό τη «σύλληψη» του γυμνασιάρχη, αδράνησε η αστυνομία

Το χρονικό της επίθεσης στον γυμνασιάρχη του Αιγινίου από τους αυτοαποκαλούμενους «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» - Η αδράνεια της Αστυνομίας.

Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία όσα πρωτοφανή συνέβησαν χθες, νωρίς το πρωί, έξω από το σχολικό συγκρότημα του γυμνασίου και του λυκείου Αιγινίου, με τη «σύλληψη» του γυμνασιάρχη από την αυτοαποκαλούμενη ομάδα «Θεματοφύλακες του Συντάγματος». Η εκπαιδευτική κοινότητα, καθηγητές και μαθητές, είχαν ήδη βιώσει και είχαν γίνει μάρτυρες απειλών τις οποίες εκτόξευαν συγκεκριμένα άτομα, ακόμη και γονείς μαθητών σε βάρος των εκπαιδευτικών των δύο σχολείων. Τα γνώριζε και η αρμόδια εισαγγελία, όπως και η αστυνομία, καθώς γυμνασιάρχης και λυκειάρχης είχαν φροντίσει εγκαίρως να τους ενημερώσουν και να καταθέσουν και μηνύσεις σε βάρος συγκεκριμένων ατόμων. Ωστόσο, η αντίδρασή τους, όπως αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων, αποδείχθηκε τουλάχιστον πλημμελής.

Διαβάστε ακόμη: Πιερία: Φωτογραφίες από την άγρια αρπαγή του γυμνασιάρχη Αιγινίου από τους «Θεματοφύλακες»

Τα πρόδρομα φαινόμενα, για όσα συνέβησαν τελικά χθες, είχαν ξεκινήσει, χλιαρά από την αρχή της χρονιάς, όταν τρεις, τέσσερις συγκεκριμένοι γονείς διαμαρτυρήθηκαν για την υποχρεωτική χρήση μάσκας από τα παιδιά του. Οι διαμαρτυρίες εντάθηκαν από τις αρχές Νοεμβρίου όταν κατέστη υποχρεωτική η καταγραφή στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας των αποτελεσμάτων των διαγνωστικών τεστ στα οποία είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται εκπαιδευτικοί και γονείς. Έκτοτε οι διαμαρτυρίες άρχισαν να γίνονται συχνότερες και ολοένα εντονότερες. Εκτός από τους συγκεκριμένους αρνητές γονείς των μαθητών, στην υπόθεση ενεπλάκη και ένα άτομο το οποίο δεν κατάγεται ούτε διαμένει στην περιοχή. Ο συγκεκριμένος, φέρεται να διατηρεί στενή προσωπική σχέση με μητέρα μαθητή και εμφανιζόταν στο σχολείο ως νομικός της εκπρόσωπος, παρότι δεν είναι δικηγόρος, εμφανίζοντας μάλιστα εξουσιοδότηση από τη μητέρα.

Πριν από μερικές εβδομάδες ο «νομικός εκπρόσωπος» μαζί με τη μητέρα και έναν δικαστικό επιμελητή επισκέφθηκαν το σχολικό συγκρότημα και παρέδωσαν έγγραφο στο γυμνασιάρχη και στον λυκειάρχη με βάση το οποίο το σχολείο επιτάσσεται και αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη της λειτουργίας του. Κατέθεσαν, ταυτόχρονα, μήνυση σε βάρος του λυκειάρχη και του γυμνασιάρχη.

Το διήμερο 24 και 25 Νοεμβρίου, όπως ανέφερε ο λυκειάρχης Γιώργος Γκαϊτατζής, σημειώθηκαν αλλεπάλληλα περιστατικά, με πρωτοφανείς απειλές σε βάρος του και σε βάρος άλλων εκπαιδευτικών για το λόγο και μόνο, επειδή τηρούσαν απαρέγκλιτα ό,τι προβλέπει το υγειονομικό πρωτόκολλο και η σχετική ΚΥΑ για τη λειτουργία των σχολείων.

Έπειτα απ' όλα αυτά, και διαβλέποντας τους πιθανούς κινδύνους, λυκειάρχης και γυμνασιάρχης προέβησαν εγκαίρως σε όλες τις επιβεβλημένες ενέργειες. Ενημέρωσαν τις αρμόδιες διευθύνσεις εκπαίδευσης και παράλληλα, επισκέφθηκαν και τον αρμόδιο εισαγγελέα προκειμένου να τον ενημερώσουν, αλλά και να λάβουν οδηγίες για το πως πρέπει να κινηθούν απέναντι σε αυτές τις απειλές. Μάλιστα, λίγες μέρες μετά, κατέθεσαν μήνυση σε βάρος συγκεκριμένων ατόμων καθώς υπήρχαν σαφείς ενδείξεις ότι κάτι χειρότερο θα συνέβαινε.

Διαβάστε επίσης: Πιερία: Δασκάλα χορού, νοικοκυρά, απόστρατος και αγρότης οι «Θεματοφύλακες Συντάγματος»

Αδράνησε η αστυνομία

Παρόλα αυτά η αστυνομία επέδειξε σχετική αδράνεια, προβάλλοντας ως αιτιολογίες ότι «δεν μπορούμε να παρέμβουμε», δεν μπορούμε να μπούμε στο σχολείο" και άλλα παρόμοια. Έκανε μεγάλη εντύπωση το γεγονός, ότι ενώ εξελίσσονταν όλα αυτά, ενώ γυμνασιάρχης και λυκειάρχης είχαν καταθέσει τις σχετικές μηνύσεις, η αστυνομία επέλεξε να πάει στο σχολείο για να κάνει έλεγχο στο κυλικείο προκειμένου να διαπιστώσει εάν τηρούνται οι υγειονομικοί κανόνες!

Μόνο την επομένη της μήνυσης που κατέθεσαν γυμνασιάρχης και λυκειάρχης περιπολικό εμφανίστηκε να περνά έξω από το σχολείο. Δεικτική της στάσης της αστυνομίας ήταν και η δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου ο οποίος τόνισε ότι «τέτοιου είδους συμπεριφορές είναι προκλητικές και απαράδεκτες και η Αστυνομία δεν πρέπει να επιτρέψει την επανάληψή τους». Την αδράνεια της αστυνομίας επικαλούνταν και οι ίδιοι οι αρνητές στη σελίδα τους στο facebook προκειμένου να πείσουν ότι οι ενέργειές τους δεν παρέκκλιναν της νομιμότητας.

Στο μεταξύ, η ομάδα των αρνητών γονέων άρχισε να πλαισιώνεται από ανθρώπους - στελέχη της γνωστής πλέον, ομάδας που αυτοαποκαλείται «Θεματοφύλακες του Συντάγματος», άσχετους με την τοπική κοινωνία, που δεν διαθέτουν παιδιά στα δύο σχολεία. Σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες γίνονταν συνεχείς επαφές των μελών αυτής της ομάδας με τους αρνητές γονείς στη διάρκεια των οποίων σχεδιάστηκε η περίπου καταδρομική επιχείρηση της "σύλληψης" του γυμνασιάρχη. Μάλιστα, πριν από μερικές ημέρες είχε γίνει συγκέντρωση αρνητών σε θεατράκι του Αιγινίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο στόχαστρο ήταν και ο λυκειάρχης, αλλά από τύχη και μόνο, την ώρα της επιχείρησης είχε λείψει για πέντε δέκα λεπτά από το σχολείο.

Ο γυμνασιάρχης όταν πλησίασε στο σχολείο, αντελήφθη τον κίνδυνο και έκανε αναστροφή για να μπει από την δεύτερη πόρτα, αυτήν του λυκείου. Ωστόσο, οι πέντε οι οποίοι αποτελούσαν την εκτελεστικό βραχίονα της ομάδας των αρνητών, έσπευσαν και τον πρόλαβαν, έπεσαν πάνω του και του πέρασαν με βία τις χειροπέδες. Τον έβαλαν σε ένα όχημα και τον οδήγησαν τελικά στο αστυνομικό τμήμα Αιγινίου. Πίσω τους έσπευσαν δύο καθηγητές καθώς δεν γνώριζαν προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν οι «θεματοφύλακες», φοβούμενοι μήπως τον οδηγήσουν προς άγνωστη κατεύθυνση. Η συνέχεια είναι γνωστή και ο λόγος ανήκει πλέον στη Δικαιοσύνη.