Skip to main content

Η Ιρλανδία νέα αγορά-στόχος για τη Χαλκιδική-Οι προβλέψεις για το 2019

Σταθερή κίνηση για την επόμενη χρονιά «βλέπει» ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής – Προσπάθεια επέκτασης της τουριστικής περιόδου

Το άνοιγμα στην πολλά υποσχόμενη τουριστική αγορά της Ιρλανδίας θέτει ως στόχο για την επόμενη σεζόν ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής (ΤΟΧ). Η Ιρλανδία, μία χώρα 6 εκατ. κατοίκων, που πρόσφατα βγήκε από την οικονομική κρίση, έχει το αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό ότι τουλάχιστον οι μισοί της κάτοικοι ταξιδεύουν κάθε χρόνο.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΤΟΧ, της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, θα πραγματοποιηθεί το Πάσχα press trip για Ιρλανδούς δημοσιογράφους, ενώ τον Μάιο θα διοργανωθεί fam trip για πράκτορες της χώρας. «Η Χαλκιδική επιχειρεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσέλκυση τουριστών από την Ιρλανδία. Έχουμε εκπλαγεί από το ενδιαφέρον των ιρλανδών πρακτόρων για τον προορισμό μας. Καθοριστική στην ανάπτυξη του ιρλανδικού τουριστικού ρεύματος θα είναι η απευθείας αεροπορική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Δουβλίνο μέσω της Ryanair από τον Απρίλιο», ανέφερε ο κ. Τάσιος.

Εξάλλου, ο κ. Τάσιος είπε ότι είναι έτοιμη η μελέτη του ΤΟΧ για την ανάπτυξη 25 περιπατητικών διαδρομών στο σύνολο του νομού, με στόχο να επεκταθεί η τουριστική περίοδος στην περιοχή. Άλλωστε, όπως ανέφερε, η συγκεκριμένη μορφή τουρισμού παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον στους Γερμανούς, οι οποίοι αποτελούν την κορυφαία τουριστική εθνικότητα για τη Χαλκιδική.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΟΧ, η σεζόν του 2018 διατηρήθηκε στα επίπεδα του 2017, λόγω της σημαντικής απώλειας της τάξης του 20-12% από τη ρωσική αγορά, η οποία καλύφθηκε από την άνοδο της Βρετανίας και της Γερμανίας, και τη σταθερή κίνηση από την Ιταλία. «Είναι θετικό ότι επανακάμπτει το τουριστικό κύμα από την Κεντρική Ευρώπη. Στη βαλκανική αγορά παρατηρούμε ότι η Ρουμανία ανταγωνίζεται τη Σερβία και φέτος την ξεπέρασε σε αριθμό εισερχόμενων τουριστών, ενώ σταθερές ήταν οι αφίξεις από Βουλγαρία και ΠΓΔΜ, κυρίως μέσω οδικού δικτύου», σημείωσε.

Για το 2019 εκτιμάει ότι η κίνηση θα κινηθεί σε σταθερά επίπεδα, χωρίς μεγάλες αυξομειώσεις. Οι στόχοι της Χαλκιδικής είναι να ενισχυθεί η κίνηση από Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία, Αυστρία και Βρετανία. Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα τη βρετανική αγορά ο κ. Τάσιος είπε πως η Χαλκιδική μπαίνει ξανά δυναμικά στον χάρτη, όπως φάνηκε από τις επαφές που είχε αντιπροσωπεία της περιοχής στη διεθνή έκθεση WTM του Λονδίνου. Σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω ανάπτυξη του βρετανικού τουριστικού ρεύματος θα παίξει η απευθείας σύνδεση της Θεσσαλονίκης με βρετανικούς προορισμούς μέσω της Jet2.com. Η εν λόγω εταιρεία έφερε φέτος περίπου 60.000 άτομα στη Θεσσαλονίκη και στόχος της είναι να τους διπλασιάσει το 2019. Να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχει ο ΤΟΧ, οι προκρατήσεις από τη βρετανική αγορά εμφανίζονται συγκρατημένες, λόγω της επιφυλακτικότητας των βρετανών για το Brexit, ωστόσο καταγράφουν άνοδο της τάξης του 4% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος, ανέφερε πως η περιφέρεια «τρέχει» έργα ύψους 12 εκατ. ευρώ στο σύνολο των 1.150 χλμ του επαρχιακού και εθνικού δικτύου της Χαλκιδικής (διαγραμμίσεις, φωτισμός, συντηρήσεις ασφάλτου κτλ), τα οποία στόχος είναι να ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούνιο, ώστε να δούμε «μία άλλη, ρετουσαρισμένη Χαλκιδική». Άλλωστε, σύμφωνα με τον κ. Γιάννη εντός του 2019 αναμένεται να ξεκινήσουν έργα της τάξης των 8,5 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ισόπεδων κυκλικών κόμβων στη Νικήτη.