Skip to main content

Οι νέες ΔΕΕΠ βάζουν τέλος στη στασιμότητα του κομματικού μηχανισμού της ΝΔ Θεσσαλονίκης

Οι πρωτοβουλίες εξωστρέφειας μετά τις εσωκομματικές εκλογές έχουν αλλάξει άρδην την εικόνα των κομματικών οργανώσεων στην κοινωνία του νομού.

Σε ρότα εξωστρέφειας, μετά μια σημαντική περίοδο στασιμότητας, έχει μπει ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη.

Ορόσημο αποτέλεσαν οι εσωκομματικές εκλογές και τα νέα όργανα που εκλέχθηκαν, καθώς φαίνεται ότι πλέον τα μέλη των δυο ΔΕΕΠ Α' και Β' Θεσσαλονίκης, καθώς και οι πρόεδροί τους, Θεόδωρος Μητράκας και Θωμάς Βράνος, είναι αποφασισμένοι να ανοίξουν τα όργανα στην κοινωνία και να προσεγγίσουν - ενεργοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες.

Ο στόχος είναι διττός: αφενός να συσπειρώσουν τα κομματικά στελέχη και τα μέλη, αφετέρου να κρατήσουν σε εγρήγορση τον μηχανισμό και σε διαρκή επαφή με την κοινωνία. Γιατί είναι κρίσιμο το τελευταίο; Επειδή από τη μια υπάρχει η εκκρεμότητα του συνεδρίου του κόμματος, που θέλει κοινωνικά ενισχυμένες οργανώσεις, από την άλλη υπάρχει η αντίστροφη μέτρηση για τις επόμενες κρίσιμες βουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μπει στο τελευταίο κομμάτι της θητείας της και στο εξής θέλει αύξηση της συσπείρωσης, προκειμένου όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές (πρόωρα εντός του 2022 ή στο τέλος της θητείας το 2023) να έχει σαφή εικόνα της εκλογικής επιρροής της και να μπορεί να την αυξήσει και σε κοινό πέραν του παραδοσιακού (διεύρυνση).

Επίσης, οι διοικήσεις των δήμων έχουν ήδη δώσει δείγματα γραφής και από το 2022 θα αρχίσουν να βλέπουν τις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Κυρίως όμως οι ΔΕΕΠ κατανόησαν το κενό που είχε δημιουργηθεί και τη στασιμότητα των κομματικών οργανώσεων και αποφάσισαν –όπως και προεκλογικά είχαν τονίσει- να γίνουν πιο εξωστρεφείς και πιο ανοιχτές στους πολίτες και στα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, επιτελώντας έναν ρόλο που είχε μείνει πίσω για ένα διάστημα, αυτόν του διαύλου ανάμεσα στην κοινωνία και το κόμμα, κατ' επέκταση και την κυβέρνηση. Κατά πόσο αποτελεσματικός θα είναι αυτός ο πιο εξωστρεφής ρόλος των κομματικών οργανώσεων της ΝΔ θα φανεί στην πορεία, αφού οι κ.κ. Μητράκας και Βράνος φέρονται αποφασισμένοι να προωθήσουν την ατζέντα των ζητημάτων στα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να δοθούν λύσεις.

Αυτό είναι κάτι που μένει να το δούμε (για να δούμε και κατά πόσο εισακούγεται το κόμμα από την κυβέρνηση), όμως δεν παύει η πρωτοβουλία να είναι στη σωστή κατεύθυνση και δεν μειώνεται σε καμιά περίπτωση η ικανότητα των νέων διοικήσεων των ΔΕΕΠ να ακούν και να αξιολογούν με σωστό τρόπο την κριτική που ασκήθηκε στο πρόσφατο παρελθόν γενικώς στον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, τόσο από ΜΜΕ και μέλη του κόμματος, όσο κι από πολίτες...

Μετά τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των νέων ηγεσιών των κομματικών οργανώσεων της ΝΔ ήδη καταγράφονται εκδηλώσεις (μεμονωμένες ή κοινές), επισκέψεις σε δημάρχους, καθώς και η μεγάλη κοινή εκδήλωση των ΔΕΕΠ Α' και Β' εκλογικής περιφέρειας για την προώθηση του εμβολιασμού, που έγινε διαδικτυακά, με τη συμμετοχή άνω των 150 μελών του κόμματος.

Οι κ.κ. Μητράκας και Βράνος ήδη έχουν συναντηθεί και έχουν ανακοινώσει και ισάριθμες ατζέντες τοπικών θεμάτων με τους δημάρχους Ωραιοκάστρου, Χαλκηδόνας και Καλαμαριάς, ενώ έπεται συνέχεια ώστε να συναντηθούν και με τους 14 δημάρχους του νομού Θεσσαλονίκης.

Επίσης, θα συνεχιστούν οι εκδηλώσεις αποκλειστικά μέσω τηλεδιασκέψεων για θέματα της επικαιρότητας, λόγω της πανδημίας, καθώς φάνηκε από τη συμμετοχή και στην εκδήλωση για τους εμβολιασμούς ότι μέλη και πολίτες ανταποκρίνονται μαζικά, όπως άλλωστε και οι ειδικοί που αναλαμβάνουν την ενημέρωση.