Skip to main content

Η πΓΔΜ έκανε το πρώτο βήμα για τη συνταγματική αναθεώρηση

Η προτεινόμενη αναθεώρηση αλλάζει το όνομα της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονία» και τροποποιεί τα άρθρα 3 και 49.

Το πρώτο βήμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών έκανε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, παρά το γεγονός ότι η συμπολίτευση δεν φαίνεται να έχει την απαιτούμενη ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων για να υπερψηφίσει τις αλλαγές.

Σε έκτακτη συνεδρίαση το βράδυ της Δευτέρας το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το κείμενο της κυβερνητικής εισήγησης και το προώθησε στην Βουλή, όμως δεν εκκίνησε επί τόπου την απαιτούμενη κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο MIA.

Η προτεινόμενη αναθεώρηση αλλάζει το όνομα της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονία» και τροποποιεί τα άρθρα 3 και 49, τα οποία αναφέρονται στο αμετάβλητο των συνόρων και στην προάσπιση των δικαιωμάτων της διασποράς αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το skai.gr, η Ελλάδα υποστηρίζει ότι τα εν λόγω άρθρα υποθάλπουν αλυτρωτισμό, καθώς επιτρέπουν αναθεωρητισμό όσον αφορά την κοινή μεθόριο και παρεμβατισμό στα εσωτερικά άλλων χωρών στο όνομα των μειονοτικών δικαιωμάτων.

Η αναθεωρημένη εκδοχή των δύο άρθρων θα καθιστά σαφές πως η ΠΓΔΜ δεν έχει εδαφικές βλέψεις σε βάρος οποιουδήποτε γείτονά της κι ότι το ενδιαφέρον για την διασπορά δεν υποκρύπτει παρέμβαση σε ξένες υποθέσεις, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποζνακόφσκι, σύμφωνα πάντα με το MIA.

Ο εκπρόσωπος απέφυγε πάντως να απαντήσει εάν η κατάθεση της εισήγησης σημαίνει πως η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τις απαιτούμενες 80 έδρες στην 120μελή Βουλή.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ έχει δηλώσει πως εάν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία – που απαιτεί την στήριξη τουλάχιστον κάποιον βουλευτών της εθνικιστικής αντιπολίτευσης – θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές το ταχύτερο δυνατό.

Ο πρωθυπουργός έχει πάντως καταστήσει σαφές πως οι κάλπες δεν είναι το σενάριο που προτιμά. Αντίθετος στο ενδεχόμενο εκλογών έχει δηλώσει, διακριτικά, και ο Γιοχάνες Χαν, επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για διεύρυνση.