Skip to main content

Η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται για EuroPride με 50.000 επισκέπτες

Από τις 20 έως τις 28 Ιουνίου τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στη Θεσσαλονίκη για το μεγάλο ευρωπαϊκό φεστιβάλ υπερηφάνειας- Το σύνθημα της διοργάνωσης

Σε περίπου πέντε μήνες η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να υποδεχθεί το EuroPride, το μεγάλο και κεντρικό φεστιβάλ υπερηφάνειας στην Ευρώπη που προωθεί την ισότητα, την αγάπη και την ορατότητα των LGBTI (γκέι, λεσβιών, αμφί, τρανς, ίντερσεξ).  

Για οκτώ ημέρες, από τις 20 έως τις 28 Ιουνίου, τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στη Θεσσαλονίκη για το EuroPride, με κεντρικό σύνθημα το «Welcome to the future where everyone can join».  

Θα πραγματοποιηθούν υπαίθρια πάρτι, συναυλίες, food festival, διημερίδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την φαντασμαγορική παρέλαση του EuroPride το Σάββατο, 27 Ιουνίου, στην 51η επέτειο της εξέγερσης του Stonewall.

Εκτιμάται ότι περίπου 50.000 άτομα θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη για το EuroPride, το οποίο θα είναι το πρώτο διεθνές γεγονός LGBTI μετά την 50ή επέτειο των εξεγέρσεων του Stonewall τον Ιούνιο του 2019.

«Το EuroPride έχει συγκεκριμένο κοινό που ακολουθεί κάθε χρόνο το φεστιβάλ. Έχουμε τη στήριξη της EPOA (σ.σ. European Pride Organisers Association) και έχουν γίνει παράλληλα και οι επαφές με άλλες χώρες.

Υπολογίζουμε ότι περίπου 50.000 άτομα θα επισκεφθούν τη Θεσσαλονίκη για το Pride. Μην ξεχνάμε ότι η πόλη μας προσφέρεται και για άλλου είδους δραστηριότητες καθώς είναι κοντά η Χαλκιδική και η Πιερία», επισημαίνει στη Voria.gr ο  εκπρόσωπος Τύπου του Thessaloniki Pride Βαγγέλης Χουλιάρας.



Οι εργασίες ξεκίνησαν και είναι πυρετώδεις από την οργανωτική επιτροπή του Thessaloniki Pride, η οποία συνεργάζεται στενά με τον δήμο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα με το πρόγραμμα το οποίο διαμορφώνεται αυτή την περίοδο, οι διοργανωτές μαζί με τον κεντρικό δήμο αναζητούν τον καταλληλότερο χώρο για την κεντρική σκηνή, εκεί όπου θα λάβουν χώρα οι live εμφανίσεις και τα πάρτι και που θα ξεκινήσει και θα καταλήξει η μεγάλη παρέλαση.

Σύμφωνα με τον κ. Χουλιάρα, οι χώροι όπου είναι στο μικροσκόπιο είναι το λιμάνι ή η πλατεία Δικαστηρίων.  «Ο Λευκός Πύργος όπου κάθε χρόνο από εκεί ξεκινούσε και κατέληγε η παρέλαση, δεν μπορεί να φιλοξενήσει τόσο πολύ κόσμο. Οπότε εξετάζουμε τα άλλα δύο σημεία. Είναι η πρώτη φορά που ένα τόσο μεγάλο γεγονός θα φιλοξενηθεί στην πόλη», υπογραμμίζει.

Το Φεστιβάλ EuroPride θα ξεκινήσει με την τελετή έναρξης, όπου οι διοργανωτές και ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας θα καλωσορίσουν τους επισκέπτες. Σημειώνεται ότι ήδη ο κ. Ζέρβας έχει δηλώσει ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης θα συμμετέχει και φέτος στο Pride, το οποίοα φέτος θα είναι πιο διευρυμένη και αναβαθμισμένη διοργάνωση (δείτε εδώ).

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Φεβρουαρίου, με την οριστικοποίηση των ονομάτων των καλλιτεχνών που θα συμμετάσχουν. Γίνονται προσπάθειες, εκτός από την Κατερίνα Στικούδη που στηρίζει τον θεσμό, να υπάρχουν μεγάλα ονόματα καλλιτεχνών που θα πραγματοποιήσουν τις συναυλίες. Στην κεντρική σκηνή που θα στηθεί από την Πέμπτη 25 Ιουνίου έως και το Σάββατο 27 θα πραγματοποιηθούν live εμφανίσεις, πάρτι με dj καθώς και η μεγάλη συναυλία μετά την παρέλαση. Επίσης θα πραγματοποιηθούν Food Festival «Lure them with food», θερινές προβολές ταινιών lgbti, εκθέσεις τέχνης.

Οι διοργανωτές αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από επιχειρηματίες να στηρίξουν τη διοργάνωση ενώ ελπίζουν να έχουν και φέτος τη στήριξη φορέων, όπως του ΥΜΑΘ και του ΕΟΤ. Θα επιδιώξουν, επίσης, να γίνουν εκδηλώσεις και σε άλλες περιοχές - κοινότητες, πέραν του κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Ο θεσμός του EuroPride ξεκίνησε το 1992 και είναι η πρώτη φορά που θα φιλοξενηθεί στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μετά από εννιά συνεχόµενα χρόνια από το 2012 έως και φέτος, όπου πραγματοποιείται το Thessaloniki Pride με τη συμμετοχή χιλιάδων ατόμων τόσο από την Θεσσαλονίκη όσο και από Βαλκανικές χώρες, η πόλη κατάφερε να κατακτήσει τη διοργάνωση του ΕuroPride 2020.