Skip to main content

Διευθύντρια ΜΕΘ Παπανικολάου: Ψέματα Γιαννάκου για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ

Υγειονομικοί κάνουν λόγο για «χοντροκομμένα ψεύδη» του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ που συκοφαντούν το νοσοκομείο και τους εργαζόμενους

Την οργή των γιατρών του Παπανικολάου έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, για τους θανάτους ασθενών που διασωληνώθηκαν εκτός των ΜΕΘ του νοσοκομείου.

Διαβάστε: ΠΟΕΔΗΝ: Τα 2/3 των διασωληνωμένων που πέθαναν στο Παπανικολάου νοσηλεύονταν εκτός ΜΕΘ

Οι υγειονομικοί κάνουν λόγο για «χοντροκομμένα ψεύδη», τα οποία διασύρουν το νοσοκομείο και τους ίδιους, ενώ δημιουργούν τις προϋποθέσεις να οδηγηθούν γιατροί στα δικαστήρια.

«Αυτά είναι εξωφρενικά νούμερα. Για να υπάρχουν 1.500 διασωληνωμένοι νεκροί, θα έπρεπε να έχουν διασωληνωθεί τουλάχιστον 3.000 ασθενείς. Όταν το νοσοκομείο διέθετε 42 κλίνες ΜΕΘ τότε, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι αδύνατον. Συκοφαντήθηκε ένα ολόκληρο νοσοκομείο. Έχουμε φτύσει αίμα δύο χρόνια τώρα, έχει αλλάξει η ζωή μας και ξαφνικά βλέπουμε ότι από τους 800 που νοσηλεύσαμε πέθαναν… 1.500 και οι 1.000 εκτός μονάδας. Το Παπανικολάου έχει 630 – 650 κλίνες. Είναι δυνατόν να έχει νοσηλεύσει 3.000 διασωληνωμένους και να έχουν πεθάνει οι 1.000; Και αν είχαν 1.000 διασωληνωμένους στα τμήματα, ποιος τους έβλεπε; Το να διασωληνώνεις είναι απλό. Ο ασθενείς χρειάζεται το εξειδικευμένο μηχάνημα, χρειάζεται αυτόν που ξέρει πώς λειτουργεί το μηχάνημα και τι να κάνει για να τον βοηθήσει», είπε στη Voria.gr η διευθύντρια της Α’ ΜΕΘ του Παπανικολάου, Μηλίτσα Μπιτσάνη.

Όπως επισήμανε η κ. Μπιτζάνη, μέχρι το καλοκαίρι το νοσοκομείο διέθετε 42 με 44 κλίνες ΜΕΘ και σήμερα διαθέτει 48, τις περισσότερες από όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. «Ενώ τα άλλα νοσοκομεία νοσηλεύουν αρρώστους εκτός ΜΕΘ, εμείς νοσηλεύσαμε μόνο 49. Και μόλις διαπιστώσαμε ότι αυτό δεν είναι παροδικό, αλλά βλέπαμε ότι αυξάνεται, αμέσως αυξήσαμε τις κλίνες. Τη Β’ ΜΕΘ που είχε μόνο τέσσερα κρεβάτια covid και τα υπόλοιπα ήταν γενικής ΜΕΘ, την κάναμε κι αυτήν όλη covid. Αντιδράσαμε άμεσα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημείωσε δε ότι δεν είναι δυνατόν να νοσηλευτεί τέτοιος αριθμός διασωληνωμένων, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι οι ασθενείς παρέμεναν για μία ή δύο ημέρες, ενώ ο χρόνος παραμονής τους στις ΜΕΘ είναι το λιγότερο 20 μέρες.

«Εκτός το ότι συκοφαντούν ένα νοσοκομείο και τους εργαζόμενους, τρομοκρατούν και τον κόσμο. Έχει προεκτάσεις αυτό το πράγμα. Αν οι συγγενείς αυτών των ανθρώπων μάς πάνε στα δικαστήρια; Είναι δυνατόν να κάνουν πολιτική στην πλάτη μας; Δεν μπορεί να διασυρόμαστε έτσι. Δεν είναι δυνατόν από τη μια να είμαστε οι ήρωες -που δεν είμαστε ήρωες, τη δουλειά μας κάνουμε- κι απ’ την άλλη μεριά να μεθοδεύουν να μας στέλνουν στα δικαστήρια για το υπόλοιπο της καριέρας μας. Γιατί ο συγγενής στον γιατρό θα κάνει μήνυση. Είναι πολύ σοβαρά πράγματα αυτά. Και λυπάμαι που το έκανε ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού φορέα των υγειονομικών», τόνισε η κ. Μπιτζάνη.

Να σημειωθεί ότι χθες, μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του κ. Γιαννάκου, η ΠΟΕΔΗΝ έδωσε στοιχεία για τους θανάτους από covid στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τα οποία από την αρχή της πανδημίας μέχρι τις 16 Ιανουαρίου στο Παπανικολάου άφησαν την τελευταία τους πνοή συνολικά 909 άνθρωποι.