Skip to main content

Υγειονομικοί Θεσσαλονίκης: Έχουμε φτάσει στις συνθήκες του μαύρου Νοέμβρη

Η Θεσσαλονίκη είναι ένα βήμα πριν από τις μαύρες μέρες του Νοέμβρη, σύμφωνα με τους υγειονομικούς - Διαμαρτυρία σήμερα στα νοσοκομεία

Την ασφυκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης κατά το τρίτο κύμα της πανδημίας παρουσίασαν οι νοσοκομειακοί γιατροί της πόλης, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης που πραγματοποίησαν έξω από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.

Οι υγειονομικοί τόνισαν ότι είμαστε ένα βήμα πριν από τις μαύρες μέρες του Νοέμβρη, καθώς, όπως υποστήριξαν, έναν χρόνο τώρα η πολιτεία δεν έκανε σοβαρές παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του ΕΣΥ.

«Έχουμε φτάσει στις συνθήκες του Νοέμβρη πριν την εμπόλεμη κατάσταση. Όσον αφορά στις εντατικές έχουν πιάσει όρια και ετοιμαζόμαστε να ξαναβιώσουμε δυστυχώς την ίδια κατάσταση χωρίς κάποιοι υπεύθυνοι - ανεύθυνοι να έχουν πάρει μάθημα, να έχουν αξιοποιήσει την εμπειρία», τόνισε η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Δάφνη Κατσίμπα.

Σε ερώτηση για το αν έχουν ξεκινήσει μεταφορές σε άλλα νοσοκομεία η κ. Κατσίμπα απάντησε θετικά, επισημαίνοντας πως «κάθε νοσοκομείο που είναι να εφημερεύσει -στα περισσότερα τουλάχιστον έτσι γίνεται- αδειάζει κρεβάτια με αρρώστους με κορωνοϊό, τους οποίους στέλνει είτε στην "Αρωγή", είτε σε άλλα νοσοκομεία, όπως είναι ο Άγιος Δημήτριος που ξανά έγινε νοσοκομείο μιας νόσου, όπως και όλα τα άλλα ουσιαστικά, για να μπορούν να έχουν κάποια κρεβάτια άδεια, να υποδεχθούν στην εφημερία ασθενείς». Και πρόσθεσε πως στα νοσοκομεία αντιμετωπίζονται μόνο τα επείγοντα περιστατικά της κοινής νοσηλείας.

«Έναν χρόνο ακριβώς από την πρώτη κινητοποίηση που είχαμε, ακριβώς στο ίδιο σημείο, τα αιτήματά μας παραμένουν τα ίδια και απαράλλαχτα. Κανένα αίτημα που αφορά στη ζωή του κόσμου δεν έχει ικανοποιηθεί», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως «οι δυνατότητες και οι αντοχές του προσωπικού έχουν κάποια όρια και η προστασία της ζωής και της υγείας του κόσμου είναι υποχρέωση του κράτους και αν δεν γίνονται σχεδιασμοί με βάση αυτά τότε δεν υπολογίζεται ούτε ο κόσμος, ούτε οι εργαζόμενοι. Ακολουθείται μια εγκληματική πολιτική σε βάρος και των δύο».

Την ίδια εκτίμηση έκανε ο Θανάσης Σιούλης, μέλος ΕΝΙΘ και εκπρόσωπος των νοσοκομειακών γιατρών του ΑΧΕΠΑ, επισημαίνοντας ότι ο κλάδος βιώνει την ίδια εμπειρία έπειτα από 13 μήνες πανδημίας και σοβαρής ταλαιπωρίας όλης της κοινωνίας. «Δυστυχώς τα μέτρα που έπρεπε να έχουν ληφθεί είναι πλημμελή. Παρά τις φωνές των υγειονομικών η πολιτεία δεν έχει σκύψει στα προβλήματα των υγειονομικών που μας ταλαιπωρούν, τόσο σε ό,τι αφορά τα μέτρα υποδομής, τη δημιουργία κλινών σε μονάδες εντατικής θεραπείας, όσο και σε προσλήψεις», είπε και πρόσθεσε ότι «με αυτή λογική σίγουρα περιμένουμε τα αδιέξοδα και τις χειρότερες μέρες».

Για την κατάσταση στα νοσοκομεία είπε πως φαίνεται σταδιακά να αθροίζονται ασθενείς με αυξημένες προσελεύσεις, με παρατεταμένη νοσηλεία και έλλειψη κλινών που αρχίζουν να είναι υπαρκτές τόσο σε κλινικές απλής νοσηλείας όσο και σε ΜΕΘ. Ειδικά για το ΑΧΕΠΑ επισήμανε ότι από τα κατώτερα όρια του Ιανουαρίου νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή τριπλάσιοι ασθενείς, περίπου 180 διασωληνωμένοι και μη, ενώ οι ΜΕΘ κινούνται οριακά με δύο ή τρία κενά ημερησίως.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, για τις νέες κλίνες ΜΕΘ που δόθηκαν στη Θεσσαλονίκη, η Ελένη Μπακιρλή, μέλος σωματείου εργαζομένων ΑΧΕΠΑ και μέλος του γενικού συμβουλίου ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ, τόνισε πως για να λειτουργήσουν χρειάζονται προσωπικό που δεν υπάρχει. Ανέφερε πως τα νοσοκομεία είναι πλέον μίας νόσου, παραθέτοντας ενδεικτικά στοιχεία από το 2019 και το 2020 για το ΑΧΕΠΑ, όπου είναι λιγότερα κατά 2.000 τα χειρουργεία, κατά 10.000 οι εισαγωγές και κατά 80.000 τα εξωτερικά ιατρεία. «Να μου πείτε όταν δεν έχουμε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, πού έχουν πάει όλοι αυτοί οι ασθενείς. Γιατί δεν θρηνούμε μόνο τους 8.500, δεν βάζουμε και όσους έχουν αποβιώσει που δεν μπόρεσαν να βρουν νοσοκομείο, γιατί δεν είχαν λεφτά να πάνε στον ιδιώτη», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Ιπποκράτειο, Μπάμπης Κοροξενός, ανέφερε ότι η πίεση είναι συνεχόμενη από εφημερία σε εφημερία. Όπως είπε, στην τελευταία εφημερία το νοσοκομείο είχε 150 νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες και 26 περιστατικά στη ΜΕΘ, όπου λίγες κλίνες πλέον είναι ελεύθερες.

Οι υγειονομικοί ζητούν μεταξύ άλλων, μαζικές προσλήψεις προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, καθολική επίταξη του ιδιωτικού τομέα, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αύξηση των κλινών ΜΕΘ, αύξηση των δαπανών για την υγεία και ένταξη του κλάδου στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Στιγμιότυπο από διαμαρτυρία νοσοκομειακών στο Θεαγένειο