Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020
x

ΙΚΕ VS ΕΠΕ: ΕΙΝΑΙ, ΑΡΑΓΕ, ΑΜΦΙΡΡΟΠΗ Ή ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ Ή ΟΧΙ;

Άρθρο του Σταύρου Κουμεντάκη, Senior Partner στην Koumentakis and Associates Law Firm, για τα πλεονεκτήματα σχετικά με τις ΙΚΕ και τις ΕΠΕ.

του Σταύρου Κουμεντάκη*

Πριν από οκτώ, σχεδόν, χρόνια (Απρίλιος 2012) τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος που αφορούσε την Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ).

Παρέμεινε όμως σε ισχύ και η Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ). Έκτοτε πολλοί ήταν εκείνοι που αντιμετώπισαν το δίλημμα: ΙΚΕ ή ΕΠΕ;

Ποια, άραγε, ήταν/είναι η βέλτιστη επιλογή; Η (σχετικά) «νεαρά» ΙΚΕ ή η «πολυδοκιμασμένη» ΕΠΕ;

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα

Σχετικά με τον τύπο της ιδρυτικής πράξης: Η ΙΚΕ ιδρύεται (με ελάχιστες εξαιρέσεις) και τροποποιείται με ιδιωτικό έγγραφο. Ο κανόνας για την ΕΠΕ είναι η σύσταση με συμβολαιογραφικό έγγραφο. Κατ’ εξαίρεση, όταν υιοθετείται πρότυπο καταστατικό, είναι δυνατή η σύστασή της με ιδιωτικό έγγραφο. Η ΙΚΕ αποδεικνύεται ταχύτερη και περισσότερο οικονομική. Επομένως:

ΙΚΕ-ΕΠΕ: 1-0

Σχετικά με το εταιρικό κεφάλαιο: Το κεφάλαιο της ΙΚΕ καθορίζεται από τους εταίρους χωρίς περιορισμό, μπορεί όμως να είναι και μηδενικό. Το κεφάλαιο της ΕΠΕ καθορίζεται επίσης, ήδη από το 2013, χωρίς περιορισμό. Καμιά από τις δύο δεν υπερτερεί. Το σκορ παραμένει.

ΙΚΕ-ΕΠΕ: 1-0

Σχετικά με τις εισφορές των εταίρων: Στο εταιρικό κεφάλαιο της ΙΚΕ είναι δυνατό να συμμετάσχει κάποιος εταίρος εισφέροντας χρήματα (:κεφαλαιακές εισφορές), εξωκεφαλαιακές και εγγυητικές εισφορές. Πρόβλεψη εξωκεφαλαιακών ή εγγυητικών εισφορών δεν υφίσταται στην ΕΠΕ. Οι εταίροι της είναι υποχρεωμένοι να εισφέρουν χρήματα. Εναλλακτικά: εισφορές σε είδος, αποτιμητές όμως σε χρήματα. Η ΙΚΕ υπερτερεί. Το σκορ διαμορφώνεται καθαρά:

ΙΚΕ-ΕΠΕ: 2-0

Σχετικά με τη λήψη αποφάσεων: Κάθε εταιρικό μερίδιο της ΙΚΕ παρέχει δικαίωμα μιας ψήφου. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με πλειοψηφία των εταιρικών μεριδίων. Στην ΕΠΕ απαιτείται η (δυσλειτουργική) πλειοψηφία εταίρων και κεφαλαίου. Η ΙΚΕ υπερτερεί. Το σκορ διαμορφώνεται:

ΙΚΕ-ΕΠΕ: 3-0

Σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές των εταίρων: Οι εταίροι πολυπρόσωπων ΙΚΕ δεν έχουν υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση. Υποχρεωτικά ασφαλίζονται μόνον ο διαχειριστής ΙΚΕ και ο εταίρος μονοπρόσωπης ΙΚΕ. Οι εταίροι των ΕΠΕ όμως καταβάλλουν υποχρεωτικά ασφαλιστικές εισφορές. Επίσης και ο μη εταίρος-διαχειριστής ΕΠΕ. Οι ασφαλιστικές επιβαρύνσεις της ΕΠΕ είναι, σαφώς, σημαντικότερες. Η ΙΚΕ υπερτερεί. Το σκορ διαμορφώνεται:

ΙΚΕ-ΕΠΕ: 4-0

Σχετικά με την αναβίωση: Η ΙΚΕ έχει την δυνατότητα να αναβιώσει, μετά τη λύση της, ακόμα κι αν έχει αρχίσει η διανομή της εταιρικής περιουσίας. Αυτό όμως δεν μπορεί να συμβεί στις ΕΠΕ. Η ΙΚΕ υπερτερεί. Το τελικό σκορ διαμορφώνεται συντριπτικά υπέρ της ΙΚΕ:

ΙΚΕ-ΕΠΕ: 5-0

Η εμπιστοσύνη της «αγοράς» στην ΙΚΕ και στην ΕΠΕ

Από το 2012 που «γεννήθηκαν» οι ΙΚΕ, οι επιχειρηματίες, λογιστές και δικηγόροι την περιβάλλαμε με την απόλυτη εμπιστοσύνη μας. Τα στοιχεία ίδρυσης εταιρειών του ΓΕΜΗ μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου 2019, προκύπτουν συντριπτικά υπέρ της ΙΚΕ.Εν κατακλείδι

Η ΙΚΕ αποδεικνύεται περισσότερο οικονομική και ευέλικτη. Τα πλεονεκτήματα της δεδομένα έναντι της ΕΠΕ, όπως εξάλλου και η εμπιστοσύνη της αγοράς.
Το εισαγωγικό δίλημμα, δεν τεκμηριώνεται μεταξύ ΙΚΕ και ΕΠΕ.

Όχι πλέον.

Η ύπαρξη της ΕΠΕ αποδεικνύεται, ήδη, περιττή.

*Ο Σταύρος Κουμεντάκης είναι Senior Partner στην Koumentakis and Associates Law Firm.

Σημ. Το παρόν άρθρο σε πλήρη μορφή
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ