Skip to main content

Καβγάς για ένα γραφείο αντιδημάρχου στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης μαλώνουν για ένα γραφείο αντιδημάρχου - Παλιός αντιδήμαρχος απαίτησε το πρώην γραφείο του Λεκάκη.

Το περιστατικό που θα σας αποκαλύψω είναι ενδεικτικό του κλίματος το οποίο επικρατεί το τελευταίο διάστημα στον τρίτο όροφο του δημαρχιακού μεγάρου Θεσσαλονίκης καθώς και των οριακών καταστάσεων υπό τις οποίες καλείται πλέον να διοικήσει ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά τις τελευταίες αποπομπές και αποχωρήσεις. Θυμίζω ότι οι εκτός λίστας εμβολιασμοί στο ίδρυμα “Άγιος Παντελεήμονας” οι οποίοι έγιναν στις 25 Ιανουαρίου προκάλεσαν σοβαρότατες πολιτικές παρενέργειες στη διοίκηση του δήμου οι οποίες οδήγησαν στην απομάκρυνση του Δρόσου Τσαβλή και της Δήμητρας Ακριτίδου από τις θέσεις του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου και της αντιδημαρχίας Παιδείας, αντιστοίχως. Στη συνέχεια, δε, ακολούθησε και η ανεξαρτητοποίηση της Ιωάννας Σπανού, η οποία, κατόπιν αυτού, απομακρύνθηκε από την προεδρία του δημοτικού βρεφοκομείου “Άγιος Στυλιανός”.

Όλη αυτή η αναστάτωση προκάλεσε ως γνωστόν διάφορες καραμπόλες. Στη θέση του Τσαβλή πήγε ο Πέτρος Λεκάκης, έως πρότινος αντιδήμαρχος Αθλητισμού Νεολαίας και Εθελοντισμού, στη θέση του Λεκάκη πήγε ο Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης και στης Ακριτίδου πήγε η Ιωάννα Κοσμοπούλου, ενώ αυτήν της Σπανού στον “Άγιο Στυλιανό”, ανέλαβε προσωρινά ο Ζέρβας, καθώς πάγκος πλέον δεν υπάρχει. Πέραν των πολιτικών παρενεργειών, οι αλλαγές αυτές προκάλεσαν και χωροταξικές προστριβές καθώς οι καραμπόλες αφορούν και τα γραφεία στα οποία θα καθίσουν οι νέοι αντιδήμαρχοι.

Επ’ αυτού, μαθαίνω πως την περασμένη εβδομάδα έγινε ένας μικρός χαμός. Κάποιες διευθετήσεις κινήθηκαν στη λογική του αυτονόητου. Δηλαδή, ο Λεκάκης πήγε στο γραφείο που είχε ο Τσαβλής και η Κοσμοπούλου σε αυτό της Ακριτίδου. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν ένας εκ των παλιών αντιδημάρχων, ο οποίος μάλιστα, είχε εκλεγεί με άλλη παράταξη, απαίτησε να πάρει το πρώην γραφείο του Λεκάκη, στο οποίο θα έπρεπε λογικά να εγκατασταθεί ο διάδοχός του, δηλαδή ο Μπαρμπουνάκης.

Όπως με ενημερώνει ο άνθρωπός μου στον τρίτο όροφο του δημαρχιακού μεγάρου, το θέμα εξελίχθηκε σε μίνι κρίση. Αρχικά προσπάθησε να τη διαχειριστεί ο γενικός γραμματέας του δήμου Μίμης Φωτόπουλος, χωρίς όμως επιτυχία. Κι έτσι η υπόθεση κατέληξε στον Ζέρβα ο οποίος άκουσε έκπληκτος τον παλιό αντιδήμαρχο να απειλεί ακόμη και με παραίτηση εάν δεν γινόταν δεκτή η απαίτησή του να πάρει το γραφείο του Λεκάκη. Παρότι, δε, του εξηγήθηκε ότι το χαρτοφυλάκιό του δεν δικαιολογεί να έχει γραφείο στο δημαρχείο, όπως συμβαίνει και με άλλους αντιδημάρχους (π.χ. Κυριζίδης, Δημητριάδης κ.ά.), εκείνος επέμεινε.

Αποτέλεσμα; Ο Ζέρβας του παραχώρησε τελικά το γραφείο που ζητούσε και ο Μπαρμπουνάκης αναγκάστηκε, έστω και απρόθυμα, να πάει σε άλλο, στο οποίο βρισκόταν έως και πριν από λίγο καιρό, γνωστό υπηρεσιακό στέλεχος του δήμου ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε. Το περιστατικό, πέρα από τη γραφική πλευρά του, δείχνει και τις συνθήκες υπό τις οποίες είναι αναγκασμένος να διοικήσει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Ελλείψει άλλων στελεχών, χωρίς πάγκο, καθίσταται ευάλωτος σε κάθε απαίτηση, ακόμη και την πλέον φαιδρή.