Skip to main content

Καιρίδης: Γελοίο να κατηγορούμαι ως αρνητής της Γενοκτονίας Ποντίων

Η Γενοκτονία είναι ένας νομικός όρος, αναγνωρίζεται από μία διεθνή σύμβαση περί γενοκτονιών και είναι και πολιτικός όρος, είπε ο υποψήφιος με τη ΝΔ

Για εσκεμμένη διαστρέβλωση έκανε λόγο ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Καιρίδης, αναφορικά με τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για απόσπασμα ομιλίας του για τη Γενοκτονία των Ποντίων, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Focus 103,6.

Όπως είπε ο κ. Καιρίδης, «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει ένα μικρό απόσπασμα από μία τρίωρη ομιλία του πέρυσι, με θέμα "Αλήθειες και Μύθοι της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής". Ο ΣΥΡΙΖΑ την υπέκλεψε και στη συνέχεια τη διοχετεύει σε διάφορα κανάλια, προκειμένου να πλήξει εμένα, την υποψηφιότητά μου και βέβαια τη Νέα Δημοκρατία. Δημιουργείται ένα κλίμα κι έρχεται και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων να βγάλει αυτή την ανακοίνωση, που φαντάζομαι ότι πρόκειται για παρεξήγηση».

Και πρόσθεσε:

«Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση των τραγικών γεγονότων της εξόντωσης των Ελλήνων του Πόντου, για τα οποία έχω γράψει κατ' επανάληψη στο παρελθόν και μόλις πρόσφατα έκανα και μία ειδική εκπομπή αφιέρωμα, στην οποία καθαρά και ξάστερα μιλάω για «το Άουσβιτς των Ελλήνων».

» Είναι λοιπόν απολύτως γελοίο να κατηγορούμαι ως αρνητής της Γενοκτονίας. Αυτό που κάνω σε μία πανεπιστημιακή διάλεξη, όπως οφείλω να κάνω, είναι να τοποθετώ το ζήτημα, το γιατί, το ελληνικό κράτος καθυστέρησε μέχρι το 1994, αν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία, πώς έγινε μια πολιτική εκμετάλλευση του θέματος. Αυτό φυσικά, δεν έχει να κάνει με την ουσία του θέματος, αλλά με την πολιτική χρήση της Ιστορίας. Οι πανεπιστημιακοί πρέπει να είμαστε ελεύθεροι, ιδίως στο πανεπιστήμιο, να αναρωτιόμαστε για την πολιτική διάσταση των γεγονότων.

» Η Γενοκτονία είναι ένας νομικός όρος, αναγνωρίζεται από μία διεθνή σύμβαση περί γενοκτονιών και είναι και πολιτικός όρος. Από εκεί και πέρα υπάρχει η Ιστορία και η πραγματικότητα: 350.000 Έλληνες του Πόντου εξοντώθηκαν από τους κεμαλιστές, γι΄αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία».

«Το ζήτημα δεν έχει να κάνει μόνο με μένα, τον Πόντιο Θεσσαλονικιό, που εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχω προσπαθήσει να αναδείξω αυτά τα θέματα. Πρόκειται ξεκάθαρα για μία πολιτική στόχευση ενάντια στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την προσπάθεια, που κάνει, για να πάει τη χώρα μπροστά», κατέληξε ο κ. Καιρίδης.