Skip to main content

Μα τι στο καλό συμβαίνει με τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης;

Μετά τη διακοπή ρεύματος στη ΜΕΘ του Γ. Γεννηματάς, προβληματισμό προκαλεί η εμφάνιση καπνών στη ΜΕΘ του Αγ. Παύλος και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.

Χθες η Voria.gr αποκάλυψε άλλο ένα σοβαρό περιστατικό το οποίο συνέβη στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος της Θεσσαλονίκης. Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, στην οποία νοσηλεύονταν οκτώ ασθενείς με νόσο covid-19 γέμισε καπνούς.

Το περιστατικό, το οποίο φυσικά αποσιωπήθηκε, συνέβη τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 15 Ιανουαρίου, γεγονός που ανάγκασε τη διοίκηση του νοσοκομείου να εκκενώσει την ΜΕΘ, μεταφέροντας τους ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία της πόλης.

Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Οδυσσέα Κατσάκα οι καπνοί προκλήθηκαν από βλάβη στο σύστημα θέρμανσης. Με βάση έγκυρη πηγή του νοσοκομείου, δύο ημέρες πριν από το περιστατικό με τους καπνούς στη ΜΕΘ, είχαν υπάρξει ενδείξεις και προειδοποιήσεις από το σύστημα πυρόσβεσης ότι “κάτι συμβαίνει”, αλλά απ' ότι φαίνεται υποεκτιμήθηκαν.

Η υπόθεση εγείρει ορισμένα ερωτήματα τα οποία καλό είναι να απαντηθούν. Αν όχι από τον διοικητή του νοσοκομείου ο οποίος, όπως είναι αναμενόμενο, βρήκε ότι όλα έγιναν όπως έπρεπε, τουλάχιστον από τον διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας που εποπτεύει το συγκεκριμένο νοσοκομείο· άλλως από το ίδιο το υπουργείο Υγείας.

Το πρώτο ερώτημα είναι για ποιο λόγο δεν υπήρξε άμεση εκκένωση της ΜΕΘ, αλλά χρειάστηκε να περάσουν περισσότερες από δέκα έως δώδεκα ώρες προκειμένου οι οκτώ, όλοι κι όλοι ασθενείς, να διακομισθούν σε άλλα νοσοκομεία. Αντ' αυτού, παρέμειναν όλη τη νύχτα σε μια ΜΕΘ με καπνούς, με ανοιχτά παράθυρα, με την εξωτερική θερμοκρασία να είναι κάτω του μηδενός και τους γιατρούς και τους νοσοκόμους να πασχίζουν με αλουμινοκουβέρτες να θερμάνουν τους ασθενείς.

Το δεύτερο ερώτημα είναι εάν το σύστημα θέρμανσης υφίσταται την προβλεπόμενη τακτική συντήρηση. Πότε, αλήθεια, συντηρήθηκε για τελευταία φορά και από ποιους; Σημειώνεται ότι το εν λόγω σύστημα, εκτός από τη ΜΕΘ, υποστηρίζει και τα χειρουργεία του νοσοκομείου τα οποία, λόγω covid είναι εκτός λειτουργίας. Τι θα γινόταν όμως, εάν αυτό συνέβαινε σε ώρες χειρουργικών επεμβάσεων;

Υπενθυμίζεται ότι η Voria.gr είχε αποκαλύψει στα μέσα Δεκεμβρίου, άλλο ένα σοβαρό περιστατικό το οποίο είχε συμβεί στο Γ. Γεννηματάς όταν το νοσοκομείο είχε μείνει χωρίς ρεύμα για μια ολόκληρη ώρα επειδή, λόγω βλάβης στον μετασχηματιστή, διακόπηκε η ηλεκτροδότηση και επιπλέον δεν λειτούργησε ούτε η γεννήτρια του νοσοκομείου. Ο διοικητής κι εκείνου του νοσοκομείου ισχυριζόταν ότι η γεννήτρια ήταν συντηρημένη, αλλά περιέργως πως, όταν ήρθε η ώρα για να ηλεκτροδοτήσει το κτίριο, αυτό στάθηκε αδύνατον. Στη ΜΕΘ υπήρχαν τότε δεκαεπτά ασθενείς, για ορισμένους από τους οποίους χρειάστηκε να χορηγηθεί χειροκίνητα οξυγόνο.

Από καθαρή τύχη, απ' ό,τι φαίνεται, δεν συνέβησαν τα χειρότερα και στη μία και στην άλλη περίπτωση. Και τότε ετέθησαν ανάλογα ερωτήματα τα οποία δεν απαντήθηκαν ποτέ, τουλάχιστον δημοσίως. Έτσι, γεννάται ένα νέο ερώτημα για το εάν, οι άμεσοι πολιτικοί προϊστάμενοι των διοικήσεων αυτών των νοσοκομείων, δηλαδή οι διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ, είναι ικανοποιημένοι με τις απαντήσεις και τις διαβεβαιώσεις των υφισταμένων τους. Εάν αισθάνονται ήσυχοι και βέβαιοι ότι όλα βαίνουν καλώς. Διότι, όλοι εμείς οι υπόλοιποι, έχουμε μάλλον αρκετούς λόγους για να ανησυχούμε.