Skip to main content

Μουντιάλ 2022: Συνελήφθη Βρετανός ακτιβιστής ΛΟΑΤΚΙ+ από την αστυνομία του Κατάρ

Ο Πίτερ Τάτσελ κρατούσε πλακάτ που έγραφε: «Το Κατάρ συλλαμβάνει, φυλακίζει και υποβάλλει τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα σε θεραπείες μετατροπής».

Ένας Βρετανός ακτιβιστής ΛΟΑΤΚΙ+ συνελήφθη για λίγο από την αστυνομία ενώ διαδήλωσε στο Κατάρ σήμερα για τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+.

Ο Πίτερ Τάτσελ, ο οποίος συνελήφθη για τον ίδιο λόγο στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2018 στη Ρωσία, είπε ότι στάθηκε «για 35 λεπτά» μπροστά από το Εθνικό Μουσείο στη Ντόχα με ένα πλακάτ που έγραφε: «Το Κατάρ συλλαμβάνει, φυλακίζει και υποβάλλει τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα σε θεραπείες μετατροπής», πριν συλληφθεί από την αστυνομία.

Ο 70χρονος ακτιβιστής προσθέτει ότι παρέμεινε «σε ένα πεζοδρόμιο για 49 λεπτά» περικυκλωμένος από «εννέα αστυνομικούς» που τον ανέκριναν καθώς και από έναν που τον βιντεοσκοπούσε και τον φωτογράφιζε με το τηλέφωνό του.

«Η αστυνομία πήρε το τηλέφωνο και διέγραψε όλες τις φωτογραφίες και τα βίντεο, αλλά μόνο αφού στάλθηκαν στο Λονδίνο», είπε ο ακτιβιστής, «καθοδόν προς το αεροδρόμιο».

Αυτή η ιστορία διαψεύστηκε από τις αρχές του Κατάρ, οι οποίες επανέλαβαν την κριτική τους για την κάλυψη των δυτικών μέσων ενημέρωσης ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA, το οποίο ξεκινά στις 20 Νοεμβρίου.

«Ένα άτομο που στεκόταν σε κυκλικό κόμβο κλήθηκε να κινηθεί στο πεζοδρόμιο, δεν έγινε σύλληψη», σχολίασε η υπηρεσία επικοινωνίας της κυβέρνησης. Μάρτυρες είπαν ότι είδαν πέντε αστυνομικούς να ζητούν από τον Τάτσελ ν΄ αφήσει το πλακάτ του.

Νωρίτερα σήμερα, ο εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι, τόνισε ότι το μικρό κράτος του Κόλπου έγινε στόχος μιας «πρωτοφανούς εκστρατείας» κριτικής στο εξωτερικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ