Skip to main content

Mural για τον Ένιο Μορικόνε στα Λαδάδικα - Στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο η οικογένειά του

Η τοιχογραφία βρίσκεται σε οικοδομή στα Άνω Λαδάδικα και αποτελεί φόρο τιμής στον διεθνούς φήμης Ιταλό μαέστρο και την ταινία «Σινεμά ο Παράδεισος».

Μια τοιχογραφία με θεματική από την ταινία «Σινεμά ο Παράδεισος» αφιερώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Μουσικής Ennio Morricone που εδρεύει στη Λάρισα στον διάσημο Ιταλό μαέστρο.

Το mural βρίσκεται στην οδό Βίκτωρος Ουγκώ 3 στα Άνω Λαδάδικα και ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής μετά από εργασία έξι ημερών από τον γραφίστα/εικονογράφο, Γιάννη Πέτρου, από τη Λάρισα.

«Μετά τη Λάρισα, όπου μια τεράστια τοιχογραφία κοσμεί πολυκατοικία στην οδό Μανωλάκη, η Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη πόλη όπου υπάρχει mural με αναφορά στον σπουδαίο μαέστρο και με αυτό θέλουμε να τιμήσουμε το πολύχρονο έργο του. Το σημείο είναι πολυσύχναστο και όσοι περνούν θα θυμούνται την πασίγνωστη ταινία, τον σκηνοθέτη Τζουζέπε Τορνατόρε, και φυσικά τον αξέχαστο μαέστρο, που έφυγε από τη ζωή τον Ιούλιο του 2020», δήλωσε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων Μουσικής Ελλάδας, Κώστας Παπακώστας.

Η τοιχογραφία απεικονίζει τον μικρό πρωταγωνιστή της ταινίας να κρατάει ένα κομμάτι φιλμ, ενώ ο τίτλος της ταινίας είναι γραμμένος στα ιταλικά.

«Αυτή η κινηματογραφική ταινία είναι η απόλυτη ωδή στην 7η τέχνη και την ιερότητα της κινηματογραφικής αίθουσας, ένα νοσταλγικό παραμύθι. Την υλοποίηση του εγχειρήματος ανέλαβε η εικαστική ομάδα του συλλόγου που έχει συσταθεί για αυτόν τον σκοπό με την επωνυμία “Ennio Morricone σε κοινή θέα”», ανέφερε ο κ. Παπακώστας.

Ο γιος του Ένιο Μορικόνε, Μάρκο, και άλλα μέλη της οικογένειας θα βρεθούν τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη και θα επισκεφτούν το σημείο όπου έχει φιλοτεχνηθεί το mural για να το δουν από κοντά.

Στη διάρκεια του ταξιδιού τους θα επισκεφτούν επίσης την Αθήνα και τη Λάρισα για μια σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνει η Ιταλική Πρεσβεία και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, ενώ παρών θα είναι και ο γνωστός παραγωγός, Τζάνι Ρούσο.

Στις εκδηλώσεις που θα γίνουν θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Ennio: The Maestro», με θέμα τη ζωή και το έργο του μεγάλου μαέστρο, το οποίο δημιούργησε ο Τζουζέπε Τορνατόρε και έκανε πρεμιέρα στο 78ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, τον Σεπτέμβριο του 2021.

Το ντοκιμαντέρ αποτελεί ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον μουσικό που πρόσφερε στο διεθνές σινεμά πάνω από 500 σάουντρακ, τα οποία έχουν περιληφθεί στην ιστορία του ιταλικού και του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Μπροστά στην κάμερα ο ίδιος ο Μορικόνε μιλάει για τα παιδικά του χρόνια, για την ενασχόλησή του με την πειραματική μουσική και την καριέρα του ως συνθέτης.

Επίσης, σπουδαίες προσωπικότητες από τον χώρο της μουσικής και του σινεμά, όπως ο Κλιντ Ιστγουντ, ο Κουέντιν Ταραντίνο, ο Χανς Ζίμερ, ο Μπρους Σπρίνγκστιν, ο Κουίνσι Τζόουνς και άλλοι, μιλούν για εκείνον και τις συνεργασίες τους.

Η καριέρα του Μορικόνε περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ειδών μουσικής σύνθεσης, καθιστώντας τον έναν από τους πιο πολύπλευρους, παραγωγικούς και με επιρροή συνθέτες μουσικής για ταινίες όλων των εποχών, ενώ έχει βραβευτεί με Όσκαρ, Γκράμι και Χρυσές Σφαίρες.

Το 2007 παρέλαβε το τιμητικό Όσκαρ «για τη μαγευτική και πολυπρόσωπη συνεισφορά του στην τέχνη της μουσικής για ταινίες». Είχε προταθεί για άλλα πέντε Όσκαρ την περίοδο 1979-2001. Επίσης παρέλαβε και το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής το 2016 για τη μουσική της ταινίας «Μισητοί 8».

Ο Μορικόνε έχει κερδίσει τρία βραβεία Γκράμι, τρεις Χρυσές Σφαίρες, έξι BAFTA, δύο Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, ένα τιμητικό Χρυσό Λέοντα και ένα Πολικό Μουσικό Βραβείο.