Skip to main content

Κορωνοΐός - Νέα μέτρα: Στον καλό καιρό ποντάρουν οι άνθρωποι της εστίασης

Ανησυχούν για τον χειμώνα οι επιχειρηματίες του κλάδου μετά τις νέες ανακοινώσεις - Προέχει, λένε, να μην έχουμε νέο lockdown.

Να διατηρηθεί, όσο το δυνατόν για περισσότερο χρόνο, καλός ο καιρός, εύχονται οι άνθρωποι της εστίασης στη Θεσσαλονίκη μετά από την ανακοίνωση των νέων μέτρων που βάζουν μπλόκο στους ανεμβολίαστους αναφορικά με τη διασκέδαση.

Διαβάστε - Σκληρό μπλόκο στους ανεμβολίαστους: Εκτός κλειστών χώρων εστίασης-διασκέδασης

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα η εστίαση θα απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο στους εμβολιασμένους και σε όσους έχουν νοσήσει από COVID-19 έως 6 μήνες από τη διάγνωση τους.

Τα μέτρα θα ισχύσουν από τις 13 Σεπτεμβρίου, περίοδος που ο καιρός εξακολουθεί να είναι καλός, γεγονός που κάνει τους ανθρώπους της εστίασης να αισιοδοξούν πως θα συνεχίσουν να δουλεύουν με τους σημερινούς θετικούς ρυθμούς καθώς λειτουργούν τους εξωτερικούς τους χώρους.

Μετά τα πρώτα κρύα δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι του κλάδου που μιλούν για επερχόμενα λουκέτα και απώλεια θέσεων εργασίας καθώς το φρένο στους ανεμβολίαστους θα φέρει, όπως εκτιμούν, και σημαντική μείωση εσόδων.

«Εύχομαι να παραταθεί ο καλός καιρός μέχρι το Νοέμβριο, μετά σαφώς και θα επηρεαστεί ο κλάδος αρνητικά. Ωστόσο μέλημα μας θα πρέπει να είναι να μην έχουμε εκ νέου lockdown, κάτι που ούτε εμείς ως επιχειρηματίες αντέχουμε, αλλά ούτε και η οικονομία» σχολιάζει μιλώντας στη Voria.gr, o εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης», επιχειρηματίας και πρώην βουλευτής με το Ποτάμι, Νίκος Νυφούδης επισημαίνοντας πως η προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση, ώστε να πιεστεί ο κόσμος και οι εργαζόμενοι προκειμένου να αντιληφθούν τη χρησιμότητα και τη σημασία του εμβολίου είναι προς τη θετική κατεύθυνση.

Στο πλαίσιο αυτό κρίνει θετική την απόφαση για διπλό rapid test για τους εργαζόμενους στην εστίαση καθώς όπως λέει μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την καθημερινότητα των εν λόγω εργαζομένων, οι οποίοι μάλιστα θα επιβαρύνονται από την καταβολή τουλάχιστον 10 ευρώ για τη διενέργεια του κάθε τεστ, αλλά θα συμβάλει, σημαντικά, στην ασφάλεια τόσο των άλλων εργαζομένων, όσο και των πελατών.

Ωστόσο όπως σχολιάζει είναι και το πρακτικό κομμάτι που τίθεται όπως για παράδειγμα τι θα γίνεται αν κάποιος εργαζόμενος προσκομίσει ένα rapid τεστ την εβδομάδα και όχι δυο όπως θα οφείλει από τις 13 Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Για τα περισσότερα εστιατόρια είναι απευκταίο να χάσουν κάποιον εργαζόμενο, καθώς πλέον είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν εξειδικευμένοι μάγειρες, αλλά και σερβιτόροι και λαντζερήδες. Η δυσκολία δεν έγκειται μόνο στο γεγονός πως κάποιοι εργαζόμενοι του χώρου για την καλοκαιρινή περίοδο δούλεψαν σε νησιά και άλλους καλοκαιρινούς προορισμούς, αλλά και εξαιτίας του ότι πολλοί εργαζόμενοι μη αντέχοντας οικονομικά τις περιόδους των lockdowns να ζήσουν μόνο με τα επιδόματα που καταβάλλονταν σε όσους βρίσκονταν σε αναστολή εργασίας, αναζήτησαν την τύχη τους σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους.