Skip to main content

Ο τόπος, η ιστορία, η φύση και οι άνθρωποι σας καλωσορίζουν στον δήμο Μονεμβασίας

Μοναστήρια και βυζαντινά μνημεία σπάνιας καθώς και το «Μικρό Άγιο Όρος» του θρυλικού Καβομαλιά περιμένουν τους προσκυνητές.

«Περιώνυμον άστυ» το ονομάτισαν «νεφοσκεπές οχυρό της Ρωμιοσύνης», η ευγένεια της βυζαντινής μεγαλοπρέπειας: η Καστροπολιτεία της Μονεμβασίας, το «πέτρινο καράβι» του Γιάννη Ρίτσου, το σταυροδρόμι των πολιτισμών ανά τους αιώνες.

Κάστρα και τείχη, παλιά αρχοντικά, στενά λιθόστρωτα δρομάκια, εκκλησιές, παλιές χαμηλές καμάρες. Αψίδες, οικόσημα, μαρμάρινοι αυτοκρατορικοί θρόνοι, βυζαντινές εικόνες δίνουν την εντύπωση μιας πόλης φανταστικής, που η πάροδος του χρόνου δεν την άγγιξε. Μπαίνοντας στο Κάστρο από τη μοναδική είσοδο «μόνη έμβαση» από όπου και το όνομα της πόλη, Μονεμβασία, ξεκινά το ταξίδι στο παρελθόν από τον 6ο αιώνα που κατοικήθηκε το Κάστρο μέχρι και σήμερα.

Μοναστήρια και βυζαντινά μνημεία σπάνιας αξίας με τοιχογραφίες και εικόνες ανεκτίμητες και το «Μικρό Άγιο Όρος» του θρυλικού Καβομαλιά περιμένουν τους προσκυνητές.

Ο νερόμυλος στα Τάλαντα και τα λαογραφικά μουσεία της Ρειχιάς και των Βελιών, αφηγούνται ιστορίες παράδοσης και καθημερινού μόχθου.
Φυσική κληρονομιά και περιβάλλον: Αυτός ο τόπος, ο μικρός, ο μέγας

Η φύση προσέφερε απλόχερα τα γεωλογικά της μνημεία και την ομορφιά σε αυτόν τον τόπο.

Το σπήλαιο της Καστανιάς, το απολιθωμένο δάσος στην Αγία Μαρίνα θα σε εντυπωσιάσει με τη μοναδικότητά του και την παλαιοντολογική του αξία.

Μοναδικής αξίας οικοσύστημα, σπουδαία βιοποικιλότητα, υψηλής αισθητικής αξίας τοπίο, 13 θεσμοθετημένοι παραδοσιακοί οικισμοί - καταφύγια άγριας ζωής, υγρότοποι στο παραδοσιακό Ζάρακα.

Τα κρυστάλλινα νερά του Μυρτώου Πελάγους και η αγκαλιά του Λακωνικού κόλπου αποτελούν ένα καλοκαιρινό αφήγημα.

Η Νεάπολη η αρχόντισσα των Βατίκων, μια θαλασσινή πολιτεία με μεγάλη ιστορία και σημαντική τουριστική υποδομή.
Τοπικά - παραδοσιακά προϊόντα: Τα φυσικά αγαθά του τόπου μας

Η αμπελοκαλλιέργεια, τα εργαστήρια παραδοσιακών γλυκών και ζυμαρικών συνεχίζουν μια γαστρονομική παράδοση που χάνεται στον χρόνο.

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, τα εσπεριδοειδή, τα τυροκομικά προϊόντα ,τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, το βατικιώτικο κρεμμύδι, το αγνό μέλι, τα βιολογικά προϊόντα σε συνδυασμό με το γαστρονομικό απόθεμα της περιοχής καθιστούν την κουζίνα μια πραγματική ταξιδιωτική εμπειρία.

Πηγή: tourismtoday.gr