Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022
x

ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ: Η ΕΣΤΙΑΣΗ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΕ ΤΖΙΡΟΥΣ ΤΟΥ 2019 – ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ

«Η στρατηγική της κυβέρνησης φέρνει και νέες θέσεις εργασίας και νέες επιχειρήσεις», σημειώσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης.

«Είναι πολύ σημαντική η λειτουργία αυτού του κομματικού της οικονομίας που δεν θέλουμε να το κλείσουμε, δεν υπάρχει lockdown», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, αναφορικά με τις αντιδράσεις της αγοράς για τα νέα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021.

«Όλοι θα πρέπει να συμβάλλουμε στο να στηρίξουμε την Οικονομία και την κοινωνία. Οι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες θα κάνουν ελέγχους τα rapid test για τους ανεμβολίαστους σε εξωτερικούς χώρους της εστίασης όπως έκαναν ελέγχους και για τους  εισερχόμενους σε κλειστούς χώρους. Οι καταστηματάρχες πρέπει να ελέγχουν τους πελάτες κατά την είσοδό τους, εάν είναι εμβολιασμένοι ή εάν έχουν rapid test», σημείωσε.

«Είμαστε όλοι μαζί σε ένα αγώνα. Είναι η πανδημία των ανεμβολίαστων. Αν δεν θέλει κάποιος να εμβολιαστεί θα πρέπει να σέβεται τους άλλους, επομένως θα πρέπει να κάνει τα rapid test αν θέλει να πάει στην εστίαση σε εξωτερικούς χώρους ή να μπει σε κατάστημα για αγορές», επεσήμανε. «Το μεγαλύτερο κομμάτι της εστίασης λειτουργεί με τζίρους του 2019 και το λιανικό εμπόριο έχει επανέλθει σε σχεδόν κανονική λειτουργία. Με τους εμβολιασμούς θα λειτουργεί κανονικά η Οικονομία σε αυτό το κομμάτι. Θέλουμε να πείσουμε όλους τους συμπολίτες μας να πάνε να εμβολιαστούν, γιατί είναι απαραίτητο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπαθανάσης μίλησε και για τον νέο αναπτυξιακό νόμο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευσης, λέγοντας πως στόχος είναι η ισχυρή ανάπτυξη. Το κύριο χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου νόμου είναι ότι έχει θεματικά καθεστώτα, για παράδειγμα υπάρχει – μεταξύ άλλων – ένα ιδιαίτερο καθεστώς για τον εναλλακτικό τουρισμό και ένα ιδιαίτερο καθεστώς για την αγροδιατροφή, όσον αφορά τη στήριξη επενδυτικής δραστηριότητας στους συγκεκριμένους κλάδους.

«Επειδή βρισκόμαστε μπροστά σε ένα καινούργιο τοπίο με πολλά δισεκατομμύρια που έρχονται στην Ελλάδα από πολλά διαρθρωτικά Ταμεία, θέλαμε να έχουμε τη δυνατότητα να διοχετεύσουμε πόρους ανάλογα με τις ανάγκες που έχει και η Περιφέρεια. Θέλουμε να κρατήσουμε τους νέους εκεί και να φέρουμε κόσμο στην περιφέρεια. Οι επιχειρήσεις που μεταφέρονται σε πόλεις όπως τα Γιάννινα και η Πάτρα, φέρνουν κόσμο και διατηρούν νέους ανθρώπους στις συγκεκριμένες περιοχές. Η περιφέρεια θα έχει ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά στήριξης με το νέο χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων, δηλαδή οι επενδύσεις που θα γίνουν σε πόλεις της περιφέρειας θα πάρουν επιχορήγησε 50%, 60%, 70%. Πολύ ισχυρά τα κίνητρα για να πάει κάποιος να επενδύσει εκεί», εξήγησε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι τα κίνητρα είναι διαφορετικά σε σχέση με τα αντίστοιχα που παρείχαν αναπτυξιακοί νόμοι του παρελθόντος. «Για πρώτη φορά θα έχουμε αυξημένα κίνητρα στην επαναδιατύπωση του ευρωπαϊκού χάρτη που στηρίζει τις περιφερειακές ενότητες. Επομένως το διαφορετικό είναι ότι θα έχουμε αυξημένα ποσοστά, και θα υπάρχουν ειδικά θεματικά καθεστώτα. Επίσης, στηρίζουμε πλέον και οριζόντιες δράσεις, δηλαδή χωρίς να γίνει μια επένδυση, μια εταιρεία που θέλει να κάνει ερευνητική ή δραστηριότητα, μπορεί να πάρει στήριξη», διευκρίνισε, δίνοντας έμφαση στην επιτάχυνση των διαδικασιών και στη μείωση της γραφειοκρατίας.

Ο κ. Παπαθανάσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στη μείωση της ανεργίας. «Η στρατηγική της κυβέρνησης φέρνει και νέες θέσεις εργασίας και νέες επιχειρήσεις. Να μετράμε και να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα. Πόσες νέες θέσεις δημιουργήθηκαν και εν μέσω της κρίσης, και πόσες νέες εταιρείες δημιουργήθηκαν. Έχουμε θετικό αποτύπωμα της οικονομίας κατά τη διάρκεια και της πανδημίας», επεσήμανε.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ