Skip to main content

Ολυμπιακή αίγλη με τους απόγονους Ντε Κουμπερτέν και Βικέλα (video)

Η πόλη γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας ενώ ιδιαίτερη αίγλη έδωσε η παρουσία των απογόνων των Πιερ ντε Κουμπερτέν-Δημητρίου Βικέλα
Την Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας γιόρτασε σήμερα η Θεσσαλονίκη σε μια ξεχωριστή εκδήλωση που διοργάνωσαν η ΕΣΗΜΕΤ (Ένωση Σηματούχων Εταιρειών) και ο Δικηγορικός Συλλόγος Θεσσαλονίκης στο ξενοδοχείο The Met.
 
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας - WIPO - έχει ανακηρύξει το 2019 έτος Αθλητισμού και Διανοητικής Ιδιοκτησίας - Sports and IP - και η πόλη γίνεται για την Ελλάδα επίκεντρο του εορτασμού με τη διεξαγωγή του διήμερου συνεδρίου «REACH FOR GOLD: SPORTS and IP» αύριο και την Πέμπτη.
 
Ιδιαίτερη αίγλη στην εκδήλωση έδωσε η παρουσία των απογόνων των οικογενειών Πιερ Ντε Κουμπερτέν και Δημητρίου Βικέλα, ο οποίος διετέλεσε και πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως οι δύο οικογένειες που έχουν συνδέσει το όνομά τους με την ανασύσταση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων συναντήθηκαν ξανά μετά από 125 χρόνια και βραβεύτηκαν στην εκδήλωση. 
 
Η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου εξήρε τη συμβουλή του αθλητισμού στην ανθρώπινη ύπαρξη υπογραμμίζοντας τις αξίες του ευ αγωνίζεσθαι και της ευγενούς άμιλλας.
 
Παράλληλα η κ. Χατζηγεωργίου στάθηκε στη συμβολή της ΕΣΗΜΕΤ για το αθλητικό παρόν της χώρας και την αμφίδρομη σχέση που έχει η προστασία των εμπορικών σημάτων για την εξέλιξη του αθλητισμού. 
 
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης εκπροσωπώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξήρε το πανανθρώπινο μήνυμα συνεχούς ειρήνης και αγάπης μεταξύ των λαών που στέλνει ο αθλητισμός.
 
Η διευθύντρια του Ολυμπιακού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Κυριακή Ουδατζή έκανε λόγο για μεγάλη τιμή και χαρά που παρίστανται στην εκδήλωση οι απόγονοι των Ντε Κουμπερτέν και Βικέλα χαρακτηρίζοντάς τους ως «ηγέτες του αθλητισμού». 
 
Το ιδρυτικό στέλεχος και διευθύντρια της ΕΣΗΜΕΤ, Μαρία Μακρυδάκη αναφέρθηκε στην εξέλιξη του αθλητισμού και την τηλεοπτική του εξάπλωση ανά τον κόσμο. Παράλληλα η κ. Μακρυδάκη χαρακτήρισε «παράδειγμα» τους απογόνους των δύο οικογενειών αναφορικά με τη συμβολή τους στην διάδωση του αθλητικού πνεύματος και μέσω αυτού την ένωση των λαών.
 
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού, Αλέξανδρος Θάνος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Eυστάθιος Κουτσοχήνας, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Τομπούλης και ο πρόεδρος του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, Γιάννης Αντωνιάδης.
 
Στη συνέχεια της εκδήλωσης τα μέλη των οικογενειών Ντε Κουμπερτέν και Βικέλα βράβευσαν για το αθλητικό και Ολυμπιακό τους ιδεώδες, οι Έλληνες Ολυμπιονίκες, Βούλα Πατουλίδου (χρυσή το 1992 στη Βαρκελώνη και τα 100 μέτρα με εμπόδια), Τασούλα Κελεσίδου (ασημένια τόσο το 2000 στο Σίδνεϋ όσο και το 2004 στην Αθήνα και τη δισκοβολία), Φανή Χαλκιά (χρυσή το 2004 στην Αθήνα και τα 400 μέτρα με εμπόδια), Καλλιόπη Ουζούνη (έβδομη θέση το 2000 στο Σίδνεϋ και τη σφυροβολία), Πηγή Δεβετζή (ασημένια το 2004 στην Αθήνα και το τριπλούν) και ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης (ασημένιος τόσο το 2004 στην Αθήνα όσο και το 2008 στο Πεκίνο στο Tae Kwon Do).
 
Τέλος βραβεύτηκαν η Εθνική Ελλάδος για το έπος του Euro 2004 στο πρόσωπο του Άγγελου Χαριστέα, και κατά σειρά η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, η ΠΑΕ Άρης, η ΠΑΕ ΑΕΚ και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, για την κοινωνική τους προσφορά, το σήμα τους και την παρουσία τους στο αθλητικό στερέωμα της χώρας μας.

Τα περισσότερα βραβεία κατέκτησε o ΠΑΟΚ με τέσσερα συνολικά. Δύο βραβεία έλαβε ο Άρης, τρία ο Παναθηναϊκός και τρία η ΑΕΚ. Τις βραβεύσεις έκαναν η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, ο πρόεδρος του ΔΣΘ Ευστάθιος Κουτσοχήνας, ο ταμίας και πρόεδρος Δημόσιων Σχέσεων του ΔΣΘ, Αναστάσιος Ντούγκας, ο ποδοσφαιριστής Άγγελος Χαριστέας και ο αντιπεριφερειάρχης Αλέξανδρος Θάνος.